De wekelijkse rondes van PI4ASV in 2006

Key29 december 2006 - 80 meter
Vanavond was Geert PA7ZEE opnieuw de enige klant van PI4ASV. In het begin was er veel CW QRM op 3579 zodat one up werd gegaan. Daar was heel even QRM van een digimode maar daarna was de frequentie vrij. Na een tekst op 15 wpm werd een tekst op 18 wpm geseind. Geert vindt dat inmiddels makkelijker nemen dan de 15 wpm; alles went uiteindelijk hi. Na goede wensen te hebben uitgewisseld en nog een oproep op ongeveer 24 wpm te hebben gedaan ging PI4ASV QRT.

27 december 2006 - 2 meter
Omdat het bestuur van de afdeling aan het vergaderen was, werd de rode pet met verve gedragen door de oud-penningmeester in zijn shack nabij de Ouderkerkerlaan. Tijdens de ronde ontspon zich een discussie over de condities. Zo beweerde PA3CGG dat deze goed waren terwijl PAøTLX uitlegde dat condities tot afstanden van 35 km geen rol speelden en dat de bolling van de aarde een rol speelde in tegenstelling tot die op de maan die veel kleiner was (is) dan de aarde hier is de te bereiken afstand 10 km .... (volgt u het nog?).
PAøTLX experimenteerde met het uitgezonden vermogen in stappen van 25 mW, 50 mW, 5 W, 50 W en 100 W. PI4ASV kon nauwelijks verschil in signaalsterkte waarnemen. Ook de zojuist verworven AVO-meter van de rondeleider en andere meetinstrumenten en meet-methoden werden uitgebreid besproken. Vervolgens kwam PA3BFK in de ronde. Na de geweldige condities op 2 m van de afgelopen dagen gaat hij zijn zeselements Yagi verbeteren. Al met al een kleine ronde waarin uitvoerig leuke onderwerpen werden besproken.

24 december 2006 - 6 meter
Omdat de vaste rondeleider deze avond zijn stembanden in dienst stelde van het plaatselijke kerstkoor, was PI4ASV operatief vanuit Amstelveen-Noord. Blijkbaar waren er meer met soortgelijke verplichtingen, dan wel druk met het vullen van de kalkoen, want het aantal deelnemers bleef beperkt tot:
PAøFRX die het betreurde, vanwege ontbrekend vervoer, onze verkoopavond gemist te hebben en PI4ASV harder ontving dan ooit te voor.
De zelfbouw 2m-beam van PA3BFKPA3BFK, opgetogen over zijn 765 km verre verbinding met Zweden op 23 cm. Maar ook op 2 meter had Bert aardig gescoord, met zijn 6 elements zelfbouw 2m beam werkte hij leuke dx (met als best: SK6HD in JO68sd, over 842 km).
Ook PA3CGG blijkt in het verleden activiteiten op hogere frequenties ontplooid te hebben. Dat zijn spullen daarvoor nog steeds aanwezig zijn bleek wel uit het tussentijdse, voor de rondeleider goed te volgen, contact met PA3BFK op 23 cm.
PE2MD zat beurtelings op een met de zaag behandelde GP en op een dipool. Dat zo'n knaap daar niet af valt verbaast je.
Het prachtige dorp Vijfhuizen werd vertegenwoordigd door PAøSNY. Hans werkte aan een vereenvoudigde programmering van zijn porto en had het aan de stok met een R820 die wel LSB- maar geen USB-signalen verwerkt.

Key 22 december 2006 - 80 meter
Vaste deelnemer PA7ZEE had laten weten deze avond helaas niet te kunnen deelnemen. Jaap is toch maar naar boven getogen om PI4ASV te activeren. Helaas bleven zijn oproepen onbeantwoord.

20 december 2006 - 2 meter
PAøFRX was op de fiets naar het snoepwinkeltje in IJmuiden geweest en stelde vast dat het steeds eerder donker wordt en later licht wordt, kortom we zijn beland in de donkere dagen voor kerstmis. PA3CGG is ook ernstig besmet met het Amroh-virus en is spullen voor het ontwerp UN58 (Radio Bulletin juni 1961) aan het verzamelen. In de ronde knalde het vuurwerk om hem heen er al op los. PE1JAS deed een proef met portootje en een geepeetje op de vliering en vroeg om rapporten. De rondeleider vond het allemaal goed en hard klinken maar PAøTLX hoorde als echte bromsnorder toch een brommetje. Zelf zette hij het QRPp vermogen van 500 mW in de lucht en daar mee een 5/9++ neer bij PI4ASV. PA3EOT memoreerde het afscheid van Kees PAøBOG afgelopen maandag, hoorde ook een brommetje maar was nog niet met zijn computer in de lucht geweest.
Hij was in eerste instantie zeer gestoord, vervormd en onneembaar maar na het aandraaien van een antenneverbinding klonk PA1LOI als vanouds. PE1DHR verwarmt met zijn setje het heelal door zijn antenneproblemen en zoekt een goed tijdelijk onderkomen voor de 70 cm-repeater vanaf begin februari tot de verbouwing over is. PAøKJB heeft vorderingen gemaakt met zijn klopgeest maar heeft nu spanning op de buitenkant van de coaxkabels. Als laatste was daar PA3BFK die dacht dat de ronde voorbij was maar blij verrast merkte dat hij dat mis had. Tijdens de ronde ging hij er even tussen uit omdat er condities op twee waren. Hij werkte in CW, F8DYG die 297 km verderop bleek te zitten. Om te bepalen of er (kans op) condities/temperatuurinversie is vind hij de volgende site wel handig: http://www.dxinfocentre.com/tropo_nwe.html

17 december 2006 - 6 meter
De rondeleider opende met wat nieuws. Allereerst over Kees PAøBOG die op 13 december j.l Silent Key geworden was. Vervolgens dat de Amerikaanse Overheid nu ook de morse-exameneis heeft laten vervallen samen met een vereenvoudiging in het aantal classes.
PA0TLX's nieuwe aanwinst Als eerste meldde PA3CGG zich in de ronde die naast het voltooien van wit- en schilderwerk bezig was geweest met zijn IC-741 die kuren vertoonde. De volgende inmelder PE2MD had ook ervaringen met de zelfde transceiver en vertelde wat in zijn geval de storingen veroorzaakte. Hij was bezige gewest met de Philips PR710 porto en zocht knoppen voor de Condor 3000. PA3BFK had met PE1CVJ interessante ATV-experimenten gedaan die nog niet tot direct resultaat hadden geleid.
Terug van lang weg geweest kwam PAøTLX ook in de ronde. Hij werkte met 2,5 W vanuit een FT-690 in een Diamond D130J discone antenne en zette bij iedereen mooie signalen neer vanaf zijn antennehoogte van 30 m. Volgens PA5ALX is de antenne van PAøTLX een leuke dummy load ondanks de mooie ontvangstrapporten die werden gegeven. Hij had een SGC tuner op de kop getikt voor 1/3 van de nieuwprijs en zocht meer informatie daarover; ook hij werd in de ronde verder geholpen. PA1LOI was met de rondeleider naar de ruilbeurs van de NVHR in Driebergen geweest waardoor de laatste nu zijn LOI MAC-waarde had bereikt. Naast radiostudieboeken had hij voor Wim Kwadraat de hand weten te leggen op een draaitafel. PAøBDC deed verslag van de moeizame pogingen om met PA0SNY/AM een verbinding te maken. Uiteindelijk was dat een tiental amateurs gelukt op 3785 kHz vanaf het moment dat de Airbus 330 boven Parijs onze kant opkwam. Later kwam PAøBDC terug als /m en werd ook toen nog door verschillende stations gehoord. Als laatste kwam het nautische station PB1PCH er bij die door de NUON-straatverlichting op 80 m een S9 +20 dB storing ontving. Er wordt door NUON aan gewerkt om die storing op te heffen.

Key15 december 2006 - 80 meter
Vooralsnog was PA7ZEE de enige inmelder. Op de vraag van de rondeleider of er nog nieuws was, informeerde Geert hem over de SK van Kees PAøBOG. Volgens Geert hebben die tekens nu een heel andere betekenis voor hem gekregen.
Jaap seinde na een blok tekst op 15 wpm ook nog een blok op 18 wpm en Geert constateert met plezier dat het nemen steeds beter gaat. Nadat hij afscheid had genomen kwam PA3CVV in de ronde en ging het tempo omhoog tot ver boven de 20 wpm en daar kon ik te weinig van nemen, zo vermeldt PA7ZEE.

10 december 2006 - 6 meter
Zijn beer Jack was er niet om hem in de hand te houden en dat was goed te merken aan de kwaliteit van de uitzending van PA1LOI. Het floot, kraakte en overmoduleerde de pan uit. Hij was voorts druk geweest met een nieuwe telefoonklapper en staat voor de brug over het internetkanaal. Ook PA3CGG kwam weer vrolijk fluitend binnen. Hij kan PA1LOI in EZB een beetje volgen, greep opnieuw de verkeerde microfoon en had bij het werken in zijn berging een blok beton in zijn neus gekregen. PA3BFK is een internet Old Timer en had verschillende van zijn zelfbouw yagi's werkend gekregen. Hij pikt ook Free To Air Stations op. Bij PA1JF was de verwarming uitgevallen waardoor het 18 graden in huis was en hij maar vroeg naar bed ging. Opnieuw vanuit het Prachtige Dorp Vijfhuizen was daar PAøSNY die uitlegde waar het Vliegersplein zijn naam aan te danken heeft. Bij het ophalen van weer een Airbus in Toulouse gaat zijn negentig jarige vader mee op de vlucht naar Schiphol. Aanstaande vrijdag 15 december is PAøSNY/A(eronautical) M(obiel) weer QRV op 14,330 MHz in USB. Meer details op http://www.qsl.net/pa0sny/SNY-AM.html
PE5ALX zijn antenne had kuren als gevolg van dakhazen en met een balun probeerde hij daar wat aan te doen. PE1BSB heeft op zondagavond zijn eigen halfuurtje in de zesmeterronde.
Als draaideuramateur kwam PAøBDC binnen omdat hij wat belangrijkers te doen had. Hij bleef in de draaideur met het Heintje Davids-effect.

Key8 december 2006 - 80 meter
Deze avond was PA7ZEE (rst 589) weer de enige klant voor Jaap die meldde dat hij een andere antenneconfiguratie had. Bij PA7ZEE klonk het nog harder dan voorheen. Geert schrijft: "Eerst tekst op 18 wpm waar ik 90% van kon nemen en later 15 wpm dat ik bijna 100% kon meeschrijven. Mijn FT-817 keyer heb ik nu op 18 wpm sinds vanmiddag. Later hoorde ik nog een 'wk stn' maar die kwam niet meer terug voor Jaap".

Geert's BIG WHEEL  net nog wat andere zaken6 december 2006 - 2 meter
PAøFRX meldde zich als eerste in en was vanavond horizontaal "gepolituurd". Hij deed verslag van een jeugdzonde waarbij hij de baard van Sinterklaas naar beneden trok. Voorts constateerde hij dat er wat aan de hand was op de korte afstand. Ook meldde hij dat de PI4HLM-repeater bezig is in de lucht te komen op 145.775 MHz. Gelukkig is PA3CGG weer met Radio bezig. Omdat ook hij horizontaal gepolariseerd was ging de rondeleider over op zijn Big Wheel voor 2 m. Het verschil in signaalsterkte was goed merkbaar. PE1DHR verdacht zijn antenne van incontinentie maar kwam tijdens de ronde tot de conclusie dat wellicht atmosferische omstandigheden hem parten spelen. PA3BFK was QRV met zijn zelfbouw zes-elements antenne verticaal opgesteld en vond dat PA3CGG geweldig op en neer gaat.

3 december 2006 - 6 meter
Vóór de ronde hoorde de rondeleider gepruttel, geruis en gekraak en vreesde het ergste.
Direct na het verzoek om in te melden buitelden de stations over elkaar; het werden er uiteindelijk dertien. PAøFRX opende de rij met de soldeerbout aan, vond de belangstelling voor de zesmeterronde een unicum en had verder niet veel te liegen. PA3HEO was erg benieuwd wie er toch voor zorgde dat de afdeling Amstelveen vooraan ligt in de afdelingscompetitie en had Partitian Magic op de pc gezet. PA3CGG was druk met opruimen en witten en had zowaar een hele middengolfradio in de berging gezet. PA3BFK was een beetje van de HF af en bouwde onverdroten door aan zijn 2 m- en 70 cm beams na de griepperiode. Ook PE2MD had griep gehad, keek naar het vermogen en was nu al weer 90 %. Nadat hij vorige week bekende nog nooit een beeld van zichzelf had gezien, had hij zichzelf deze keer op de zwaaimeter gezet en ontdekte dat hij een normale zwaai heeft. Toch een hele geruststelling voor PE1DHR, die bij alleen het denken aan een biertje zijn wens in vervulling zag gaan en die ook een antenne analyser als mogelijk nieuw bouwproject aankondigde; voor informatie zie http://www.users.on.net/~endsodds/analsr.htm
PA3GJP kwam met een licht maar lekker vet brommetje binnen en memoreerde de bitterballen die nog op klanten liggen te wachten na de schaars bezochte laatste technische avond. PE1JAS zijn Slappe Arnold staat uit het dakraam te waaien in de wind gevoed door de RT3600 met een koolmicrofoon die BBC-kwaliteit produceert. PA1LOI was naar Brabant geweest en was door vijf kwartier fileleed tot inkeer gekomen; hij hield zich in t.o.v. de microfoon waardoor er een wonderschone modulatie ontstond. Hij memoreerde de Beeld- en Geluid Experience; zie ook www.beeldengeluid.nl
Het station PE2RBH vanuit Houten kon de rondeleider niet horen maar kreeg van de rondeleider een 2/2-rapport. Vanuit het centrum van Amsterdam met een G5RV als antenne meldde PE5ALX zich in de ronde. Hij vroeg infomatie over www.mods.dk en werd op zijn wenken bediend. PC1D was met zijn 45 jaar nu in de rijen der sterken binnengetreden en maakte een gewaagde grap over de zangkwaliteiten van de rondeleider. Als laatste met het persoonlijk geluksgetal 13 was daar PE1BSB die terloops meldde dat de keuken nu echt klaar was. Deze gezellige ronde liep door tot in de krulspeldentijd van de rondeleider.

Key1 december 2006 - 80 meter
Vandaag 2 inmelders: PA3CVV en PA7ZEE. PI4ASV en PA3CVV gaven elkaar een 569-rapport. PA7ZEE kreeg van Jaap een 589 en van PA3CVV een 449. Geert constateert dat het nemen toch steeds beter gaat, ook bij 18 wpm. Hier en daar wel een letter gemist maar door snel te herpakken de draad weer opgepakt. Toen de telefoon ging heeft hij die ik lekker laten rinkelen, hi.
In de Nieuwsbrief van december van de Benelux QRP Club, staat de cw-ronde ook vermeld. Wellicht wordt het nu wat drukker ....

29 november 2006 - 2 meter
G4LQI, Erwin David, bekend auteur binnen de RSGB Na een oproep van PI4ASV werd ingemeld door PA/G4LQI vanuit een klein hotel, niet ver van de plaats waar wij bij elkaar komen. Hij vertelde over de beslissende rol die een QSO met een Amerikaans station in zijn leven had gespeeld. Na dat QSO was hij naar de VS gereisd en had daar jaren gewerkt, gevolgd door een langere werkperiode in Canada. Op latere leeftijd was hij in Engeland nabij de Thames-monding gaan wonen en thans op bezoek in Nederland. Via de website was de tijd en frequentie van de Amstelveense ronde gevonden. Vervolgens meldde PE1DHR zich in die druk was met een bezoeker. Tenslotte was daar PD1WAT vanuit Wateringen die na het inmelden met de Houdini-truuk verdween.

26 november 2006 - 6 meter
PA1LOI opende de rij van inmelders met een herhaald fluitconcert wat waarschijnlijk de oorzaak is dat zijn beide gehoorhulpen ter renovatie in Zwitserland zijn aangeboden. Hij weet niet wat er aan de hand is en is nog druk met Christelijk luidsprekerdoek.
Met 5 W in een vreemde dipool krijgt PA3BFK nogal wat kritiek over de kwaliteit van zijn signaal: "Zit achter een ijzeren gordijn op Stadsdeel Zeeburg, is een Zweverig Figuur en gaat met zijn signaal helemaal de soep in". Zelf is hij wat afgeleid tijdens de ronde omdat een 23 cm-koppelstukje zoek is en zo'n afmeting zie je toch niet over het hoofd niet waar? PAøFRX zet voor het eerst een 5/9+ signaal neer bij de rondeleider maar heeft problemen met Lex, vindt Richard een hopeloos geval en dat Geert raar schommelt. PA3CGG begint ook in navolging van Louis te fluiten, voert het vermogen behoorlijk op en heeft meteen buikpijn; (dat moet toch een kwestie zijn van oorzaak en gevolg). PE1CVJ komt binnen met een Klein Kiertje (moet kunnen) en is nogal bezig met Maarten's ATV-spulletjes. Hoewel hij al beelden ontvangt van PI6ATV is dat niet genoeg, nee hij wil beelden van zichzelf zien (voer voor psychologen?). Daarnaast stelt hij vast dat Geert in de hoek staat. Hij wil informatie over de ATV-repeater in Haarlem en wordt op zijn wenken bediend door PAøBDC die hem wijst op http://www.nvra.net/ waar alle informatie te vinden is. Nog even en dan is PI6HLM actief vanuit de straalzendertoren in de Waarderpolder hetgeen fantastisch nieuws is. Overigens mogen de buren niet onder de mast zitten bij PAøBDC omdat er anders gereedschap in de koffiekopjes terecht komt. Hij meldt ook dat PAøSNY/A(eronautical) M(obiel) op maandag 27 november a.s. actief zal zijn om 1130 LT en 1200 LT vanaf Toulouse op 14,330 en 7,185 MHz. Beide in USB. Zie ook http://www.qsl.net/pa0sny/SNY-AM.html
Als laatste komt PE1DHR als Hopeloze Schommelaar binnnen na een generale repetitie van het Kerstdiner. Hij heeft zichzelf nog nooit in beeld gezien. Tsja, wat is Wijsheid in dit geval?
Ja, het waren bijzondere condities tijdens deze ronde.

Key24 november 2006 - 80 meter
Vóór de CW-ronde belde Geert op om te melden dat hij helaas verhinderd was om aanwezig te zijn. Rondeleider Jaap heeft enige malen CQ geroepen (op diverse snelheden), maar er kwam niemand opdagen. Dus ging hij om 18.10Z maar QRT. Dit is de eerste keer dat er niemand QRV was. Wel, volgende keer beter!

19 november 2006 - 6 meter
Hier ergens tussen bevindt zich Erwin's  'packet-station nieuwe stijl'.Bij afwezigheid van de rondeleider PA7ZEE en een stemprobleem bij de vaste vervanger PE1DHR mocht PE3WIM deze avond de honneurs waarnemen. Om 21:00 uur LT was het al flink druk op de frequentie met ongeduldige inmelders. De rondeleider moest zelfs een paar minuten wachten voor hij officieel PI4ASV kon starten.
Als eerste werd PE2FOX (Erwin) genoteerd. Erwin vertelde in de loop van de uitzending iets over zijn packet-station nieuwe stijl op 430,875MHz PI8NOS. Als tweede meldde zich PB1ATA in eveneens uit Hilversum. Bij de eerste doorgang kwam het station prima door maar de tweede doorgang was voor de meeste stations niet meer te volgen. Theo verklapte wel dat hij tussendoor wat gerommeld had en in de "shift" gegaan was (hi).
Snel daarna kwamen PA1LOI, PE2MD en PA3GJP. Louis was aan de gang geweest met speakerdoek en gouddraad. Maarten had een Kenwood TS-480 op de kop getikt en Luis was het dak op geklommen om radialen onder de dakpannen aan zijn antenne te bevestigen. PE1BSB, PA3CGG, PA3BFK en PAøBDC kwamen ook direct in de ronde zodat de rondeleider de grootste moeite had zijn administratie op orde te houden. William probeerde tevergeefs een DVD met menu's te branden. Richard maakte patch-kabeltjes en Bert (BFK) had o.a. meegedaan aan een contest en een 23cm module aangeschaft. Charles had zijn V2000 antenne geplaatst en maakte bij de meeste stations een paar S-punten meer. Wel moest hij nog wat problemen oplossen die veroorzaakt waren door blikseminslag.
In de tweede doorgang kwamen PE1DHR en PC1D nog er nog bij. Bert (DHR) was met zijn aangetaste stem snel uitgepraat en Dick gaf op verzoek van Wim nog wat informatie over de software voor packet en de kontakten met het BBS. Gedurende de hele ronde was er discussie of er wel of geen brom hoorbaar was op het signaal van Luis. We kwamen er niet helemaal uit.
Om 22.15 sloot de rondeleider onder dankzegging aan de 11 inmelders de ronde, slaakte een diepe zucht en schonk een biertje in.

Key17 november 2006 - 80 meter
Deze avond kon P7ZEE niet aanwezig zijn, maar gelukkig meldden zich PA3CVV/Menno (rst 559) en PA3BFK/Bert (rst 449). Pi4ASV ontving 579 resp. 359.

12 november 2006 - 6 meter
Actieve Raamantenne voor ontvangst volgens PAøKSB (Electron januari 1995, blz 13)Vanuit Haarlem was daar PAøFRX: "Ik heb niet veel maar mag niet klagen". PA3CGG was een NOB-recorder van 53 (!) kg rijker geworden en had geen last van zijn rug maar zijn krulsnoeren haken in elkaar. PA1KW schiet lekker op met de bouw van zijn K2. PE1DHR worstelt met een onwillige antenne cum annexis, maar vindt het normaal als het niet werkt. PA3HEO, het enige stadsdeel in deze ronde, maakt een flexibele shack door rails op de muren te bevestigen. PA1LOI is PE1DHR dankbaar voor de aangeleerde soldeerkunst maar vindt dat PAøKJB een brommetje om zich heen heeft. PC1D was met apparatuur aan het schuiven geweest om de storing te doen verminderen en verwachtte actief te zijn met een contradixio in terminus. Bij PAøKJB komen de klopgeluiden bij de antenne binnen. PA3GJP had weinig te melden maar deed vervolgens uitgebreid verslag van zijn experimenten met ferrietkralen en een Windom-antenne. PE1BSB had de ventilatie van zijn FT-847 aangepast en is zich aan het voorbereiden op zweefduiken in de slaapkamer vanaf de linnenkast door een 80 m-loop. De rondeleider kwam voor hem met het ontwerp van PAøKSB voor een raamantenne voor ontvangst zoals gepubliceerd in Electron januari 1995. Als laatste kwam PA3ALG in de ronde die net de Amstelstraler naar de drukker had gebracht, vond dat Kas klopt en dat Louis zwabbert maar dat het verder wel gezellig was. En dat was deze ronde ook weer!

Key10 november 2006 - 80 meter
Eerst was PA7ZEE het enige station dat zich inmeldde bij PI4ASV. Na het uitwisselen van informatie kwam de tekst met 18 wpm. Nog net een treddje te hoog voor Geert. Toen hij zich uitmeldde kwam Martin PA2W in de ronde. Meteen ging de snelheid flink omhoog en Geert aan de warme hap.

8 november 2006 -2 meter
De ronde werd deze keer vanuit Ouderkerk bestuurd. PA3HEO had ontdekt dat Amstelveen in de afdelingscompetitie boven Amsterdam stond. Door aan veel contesten deel te nemen wil hij dat veranderen en was nu bezig om 120 QSO's in de log bij te schrijven.

Amroh 6006Amroh F4PA3CGG werkte met 1 W in een zeselements yagi en zette daarmee 5/9++ neer bij de rondeleider. Tijdens de ronde werd duidelijk dat hij niet wist wat een efviertje was, maar een 6006 kende hij wel.
Op de site van 'Amroh Rob' is veel informatie te vinden over Amroh.

Hij denkt steeds dat hij zelf PI4ASV is, staat op niveau 22 m kabel door het huis te trekken, heeft handen tekort en waggelt volgens één van de inmelders ... juist PA1LOI was ook weer present.
PC1D vond zichzelf goed klinken maar schrikt toch elke ochtend weer als hij in de spiegel kijkt en bovendien jeukt zijn tong. Maar zijn BBS is in de lucht; zie ook onder Actueel nieuws op deze site. Bij PAøKJB komt de klok door de luidspreker. Slechts LOI is in staat om de klok weg te drukken. De rondeleider heeft er maar op tijd een einde aangemaakt ...

5 november 2006 - 6 meter
Direct na de opening tuimelden de inmelders over elkaar heen; het werden er maar liefst 13!
Volkomen tegen zijn gewoonte in was PE1BSB er als eerste. Hij was net als de meesten naar de Dag voor de Radioamateur in Apeldoorn geweest. Omdat hij niets wilde kopen was hij weer snel weg (nadat hij een actief antennetje had gekocht). PA1LOI meldde dat zijn hand niet goed vast zat en dat die bovendien verkeerd zat maar hoopte dat hij toch goed te nemen is. Hij was met de rode Saab naar Apeldoorn geweest om voor een kwartje een tulpstekkertje te kopen.
De UN-33 van AmrohPA3CGG meldde tot grote vreugde van de rondeleider dat hij de 0-V-1 UN-33, een ontvangertje voor de adspirant kortegolf-amateur, gebouwd op Uniframe chassisdelen en onderdelen van 50 jaar geleden, tot leven had gebracht. Ook hij was naar Apeldoorn geweest en had een leuk gesprek gehad met Anneke Jesse met herinneringen aan een stage die hij in het bedrijf van haar vader had gelopen. PE2MD had zijn aankopen beperkt tot batterijen, aanstekers en plastic koffertjes. Het station uit stadsdeel Zeeburg, PA3BFK, had een gesloten dipool voor 70 cm, Duitse amateurbladen, boeken en connectortjes gekocht. De aankoop van een drieband-antenne door PE1DHR was op een drama uitgelopen waarbij de oorzaak van het drama niet de antenne doch een zelfgesoldeerde plug bleek te zijn. Hij had wel een aardige donatie voor de zelfbouw van de afdeling ontvangen.
PAøFRX vroeg aandacht voor een tafelverkoop a.s. woensdag in Haarlem waar hij zelf ook rommel ... ehhh spullen ging verkopen. PA3GJP vond terecht dat Amstelveen goed vertegenwoordigd was in Apeldoorn, had ook wel wat gekocht maar ging verder met waar hij mee bezig was. Vanuit Amsterdam Zuid Oost was PA3HEO present die o.a. 85 m 7-aderig litze had gekocht voor een 160 m-antenne. Hij had het CW-filter YF-112C in de aanbieding. PC1D (er is gelukkig maar één dee) had zijn packet station werkend en had nu 666 berichten in zijn BBS. Een nieuw setje voor 2 en 70 fleurde zijn shack op. Over de Slappe Arnold van PE1JAS ontstond toch wel commotie. Waren er vorige week nog redelijke zedelijkheidsnormen in acht genomen, de uitspraken van deze week brachten menigeen aan het twijfelen daaraan. Hij had in Apeldoorn veel mensen(!) en groen gezien. PAøBDC had ook al een driebandertje gekocht en op een noodmastje opgesteld. De kat die tijdens zijn QSO van het dak sprong, velde de antenneopstelling waardoor het station even uit de lucht ging. Met een hierna diagonaal gepolariseerde antenne, zette hij toch nog een 5/5-signaal neer bij PI4ASV. Als laatste inmelder was daar vanuit Bussum het station PF1GL ook al met een driebander en een ICOM-706 MK II G.

1 november 2006 - 2 meter
Om te beginnen een rectificatie. In het rondeverslag van 18 oktober noemde ik de oude schicht van Louis PA1LOI abusievelijk een Volvo en dat schijnt een belediging te zijn omdat het toch echt een bloedmooie, bloedrode Saab is, waarvan akte.
In deze ronde waren:
PC1D, Dick uit Amstelveen die veel met radio was bezig geweest een een packet netwerk aan het opzetten is.
PA3BFK, Bert uit Amsterdam Stadsdeel Zeeburg die een zelfgebouwde J-antenne had afgekeurd vanwege slechte staande golf en met een Kenwood TR9130 vintage transceiver werkte waarvoor hij een manual zoekt. Verder gaf hij blijk van een gezonde beroepsdeformatie door te informeren hoeveel db het PDF bestand van de Kenwood-doc groot is.
PE1HOY Marcus uit Uithoorn die de doc voor Bert had en een defekte Kenwood TH26E waarover enige tips en truuks werden uitgewisseld.
PA1LOI, Louis uit Amstelveen die een AM-antenne wilde verlengen maar het hoe en waarom toch net niet helemaal kon verduidelijken.

29 oktober 2006 - 6 meter
Al vóór de aanvang van de ronde probeerde hij het, echter de rondeleider gaf geen krimp en begon om precies 2100 local time. Toen hij zich als eerste inmeldde ging het over een gebruiksaanwijzing voor een versterker, met het verzoek om dit door-te-kuu-es-peeën, over zijn beer Jack die op hem lette en hij vond dat Kas tussen de deur klonk, kortom PA1LOI was er weer.
RT3600PH4M uit Mijdrecht zette met 4 W uit zijn FT-817 een 5/6 signaal neer bij PI4ASV. PA3CGG maakt vorderingen door in één keer de goede microfoon te pakken maar zat hoorbaar te gapen; of dit ook een boeiende ronde is! PE1DHR was aan het worstelen met een 80 MHz Condor 16 en een stokoude Amerikaanse variac met GRC onderdelen die hij in stadsdeel Kattenburg had gekocht. PE1CVJ moest nog 126 QSL-kaarten schrijven en had daarvoor een nieuwe kaart ontworpen die in de Oekraïne zal worden gedrukt. Het schrijven wil hij grotendeels automatiseren. Omdat hij (het) zat was kwam PA3ALG ook in de ronde die dus therapeutisch werkt. Bij PAøKJB is er af en toe een storm van raar geluid dat vanzelf weer weggaat. PE1BSB had voor het eerst sinds maanden weer in de keuken gegeten en was erg blij met deze vooruitgang geheel volgens zijn planning. PE1JAS werkte met de RT3600 met gemiddelde vermogen. Hij had zijn Slappe Arnold uit het raam gehangen waarbij aan redelijke zedelijkheidseisen was voldaan. Vanuit het door hem bejubelde dorp Vijfhuizen meldde PAøSNY zich in. Hij gaat 4 december a.s. weer een Airbus ophalen in Frankrijk en zal te werken zijn op 80-, 40- en 20 m alles in USB vanwege de mogelijkheden van de vliegtuigapparatuur. PAøBCD zat een flink stuk naast de frequentie met een gerepareerde FT-100 en was blij met deze constatering. Toen de ronde eigenlijk al afgelopen was, kwam PAøFMS alias Fred Met Snor, met een signaal net boven de ruis nog de presentielijst tekenen. Een gezellige drukke ronde dus.

Key27 oktober 2006 - 80 meter
Aan de algemene oproep van PI4ASV om deel te nemen aan de cw-ronde, werd alleen door Geert PA7ZEE gehoor gegeven; hij kreeg een 589 rapport en complimenten voor het 5W signaal. Na de tekst in 15 wpm deed PI4ASV nog een oproep waarop Geert meende ' vy wk sigs' te horen maar deze ook niet kon nemen. Na nog een laatste oproep op hogere snelheid ging PI4ASV QRT. Jammer dat er niet meer inmelders waren.

25 oktober 2006 - 2 meter
Aan deze ronde namen deel:
PA3CGG, Richard uit Alphen ad Rijn.
PA7ZEE, Geert uit Nowhereland, eigenlijk met het pistool op de borst maar toch...
PA3BFK, Bert uit Amsterdam Stadsdeel Zeeburg die een TS790 had aangeschaft en daarvoor een 23 cm-module zoekt. Wie o wie?
PA1LOI, Louis uit Amstelveen die er niet bij kan omdat hij er niet bij kan. Dat is klare taal.
PAøKJB, Kas uit Uithoorn, ook zo'n taalkunstenaar, waar de duivelsbezweringen toch hun werk lijken te doen en sommige spullen spontaan weer (enigzins) beginnen te werken. Alleen die klopgeest nog ...
PE3WIM, Wim kwadraat uit Amstelveen met enige zeer nuttige tips voor het oneigenlijke gebruik van huishoudelijke schoonmaakmiddelen, waarvoor dank, met bijv. Oxy Vanish (nee, geen aandeelhouder) kun je heel goed vastzittende onderdelen zoals rotors van afstemcondensatoren weer los krijgen.

22 oktober 2006 - 6 meter
Het station PA3HEO meldde zich als eerste in met 30 W in een inverted V vanuit een FT-847. De antenne was in de regen opgehangen en de kabelgoten waren ook meteen regengoten geworden. De retorische vraag van PA3CGG "Wat heb ik deze week aan Radio gedaan?", bracht allerlei filosofische bespiegelingen op gang. PE1DHR vroeg naar de zin van het leven als er geen Radio meer zou zijn terwijl PAøFRX een spiegoloog adviseerde. Nadat het laatste station aankondigde zijn antennes af te zullen breken, paste hij de Houdini truc toe. De modulatie van PAøKJB verbeterde sterk na het kloppen van de koolmicrofoon. PE2MD had op 6 m met een binnenantenne Z38C gewerkt op 6 m en concludeerde dat zijn FT-897 niet HF-dicht was. Omdat zijn huisgenoten ongestoord TV wilden kijken verlaagde hij tijdens de ronde zijn zendvermogen. PE1CVJ zette een 5/9++ signaal neer zonder modulatie. De oorzaak bleek een dataplug in zijn achterste te zijn ... of zoiets. Hij had een collage gemaakt van foto's van de velddag. Bij PA1LOI zingt en fluit de boel er lustig op los terwijl hij vaststelt dat hij heeft gedaan wat hij gedaan heeft maar niets heeft gedaan. Overigens dreigde hij a.s. donderdag 2000 satellieten mee te zullen nemen naar de technische avond. PE1BSB had zelfs geen tijd voor de JOTA maar zijn keuken kan hij dagen niet betreden en hij bereikt zijn bovenverdieping via een buitentrap in de regen en noemt dat een hele vooruitgang. Kortom opnieuw een gezellige ronde op zondagavond waarbij plannen werden geopperd voor een klaverbladantenne voor 6 m en op het einde de rondeleider zijn krulspelden ging zetten.

Key20 oktober 2006 - 80 meter
Als eerste, en enige herintreder, meldde zich PA7ZEE/Geert (rst 559). Na uitwisseling van info kwam de tekst op 15 wpm. Volgens Geert ging het nemen bijna zonder missers. So progress is being made...al be it slow ;-)
Ook PAøSKS/Frans (rst 599) uit Amstelveen tekende de presentielijst (zouden er meer moeten doen).

18 oktober 2006 - 2 meter
Rondeleider PE1DHR had volgende stations aan tafel:
PA3CGG, Richard Leeuwenhart, de beschermengel van waardevolle apparatuur.
PA3BFK, Bert uit Amsterdam Stadsdeel Zeeburg die op 28227Mhz een QRP signaaltje neerzette hetgeen door Richard en Geert goed kon worden opgevangen.
PA7ZEE, Geert uit Nowhereland die vanwege de ruimtelijke ordening een kind had gebaard.
PAøFRX, Gerard uit Haarlem die met z';n hoofd ergens anders was.
PA1LOI, Louis uit Amstelveen die apetrots was op de complimenten voor zijn stokoude Volvo.
PAøKJB, Kas uit Uithoorn die, zoals gewoonlijk, je de oren van het hoofd praatte.

15 oktober 2006 - 6 meter
Bij de eerste inmelder rommelt 'het'; wat, maar hij weet niet wat er aan de hand is, weet ook niet waar hij 'het'; gelaten heeft en doet gevaarlijke dingen met een motorkettingzaag in een Brabants bos ... juist PA1LOI. Volgens PAøFRX zijn het grillige condities op 50 m (?) en terwijl zijn signaal steeds sneller op-en-neer hijgt sluit hij met een salutem salorem. PA3BFK, natuurlijk schrijvend aan de QSL-kaarten, heeft een J-antenne in elkaar gezet, zit in JO22li en is soms op zoek naar de microfoon. PE1DHR is bezig met commerciële activiteiten die hij niet bij naam wil noemen, daarnaast is hij ook erg antenneactief o.a. met een HB9CV voor 6 m maar wil een antenne om C2000 te kunnen ontvangen ... of zoiets. PE3WIM was weer met zijn digimodes in de weer geweest, had een nieuw interface met kerstverlichting gebouwd uit meuk en bemerkte een verschil van plus en min 20 dB in de signalen als gevolg van het toegenomen vliegverkeer. PA3CGG heeft aan ons gedacht op Sardinië, vindt Geert geen probleem maar gaat slapen terwijl de ronde nog niet is afgelopen. PAøKJB heeft de tijd niet in de gaten gehouden, heeft de lampen van PA1LOI er in gezet waarna de zender het deed maar er is nog iets niet in orde met de antenne. PC1D heeft het hele weekend al last van de vliegtuigen en heeft plannen om met een BBS packet radio op 2 m of 70 cm weer nieuw leven in te blazen. Uitermate ruiserig kwam PA2W in de lucht en kreeg van PI4ASV een 3/2 rapport waarbij soms de vliegtuigen hielpen om het signaal wat op te peppen. Bij PE1BSB is de keuken bijna klaar terwijl hij een gerepareerde Lowe HF-150 op zijn nachtkastje heeft staan om het Nachtuilennet op 3630 kHz te kunnen beluisteren. Hoe later op de avond hoe schoner het volk gaat zeker op voor PE1CVJ die met MAX232-paralleltreinen in pepermuntblikjes druk in de weer was geweest. Kortom opnieuw een complete botsing van MeesterBreinen in deze gezellige ronde.

Key13 oktober 2006 - 80 meter
Een QRQ-ronde ditmaal met als deelnemers: PA3CVV/Menno (rst 569) uit Amsterdam en PA2W/Martin (rst 559) vanuit Uithoorn.

11 oktober 2006 - 2 meter
Deze avond geen ronde wegens afwezigheid van deelnemers.

8 oktober 2006 - 6 meter
Deze keer was PA3BFK alias 'Stadsdeel Zeeburg';, de eerste inmelder. Weer aan het QSL-kaarten schrijven; hij moest er na de ronde nog maar 100. Bovendien had hij op de 15 m-band, die weer open is, weer een paar nieuwe landen gewerkt. PE2MD werkte afwisselend met een verticale dipoolantenne buiten en een deltaloop binnen onder het dak. Omdat de condities goed waren werd ook door alle stations als experiment, het vermogen naar 5 W teruggebracht. Bij elk station werkte de combinatie van de verschillende polarisatie van de antennes van PE2MD anders uit. PE1DHR was in het begin even aan de zijlijn maar nam later volledig zijn plaats in het veld in. Hij had de programmering van politieportofoons weten te doorgronden, had 100 portofoonantennes gekocht en was verder aan meuk aan het sleutelen geweest. PC1D deed lollig, beluistert de luchtvaart en militaire activiteiten en plant de verhuizing van zijn shack op Sint Juttemis.

Echter bestaat Sint-Juttemis wel degelijk. Men gaat er meestal van uit dat dit op 17 augustus is. Jutte is een koosvorm van Judith en haar naamdag is op 17 augustus. De volledige uitdrukking was dan ook met sint-juttemis als de kalveren op het ijs dansen. In augustus ligt er natuurlijk geen ijs (en kalveren kunnen niet dansen), vandaar de betekenis nooit. Een andere mogelijkheid is dat Sint-Juttemis de mis van Sint-Jutta is (5 mei). Jutta kwam van een adellijke familie in Thüringen en overleed in 1260 op weg naar het "Heilige Land", maar dit terzijde.

De MOXON-antennePE1CJV werkte met zijn gerepareerde FT-847 en was enthousiast over de Moxon-antenne (bezoek vooral de site van het Moxon Antenna Project). PAøKJB had geen bijzonderheden te melden maar genoot van de experimenten. Het station PA1LOI combineerde het Last-In-First-Out-principe met de draaideur. Bovendien had hij een ruimteprobleem opgelost hetgeen wel een idee voor NASA kon zijn. PA3RON kwam met een pietsie ruis bij PI4ASV binnen en kreeg een 5/5-rapport. Hij was bezig met Slinky-veren die van de trap kunnen lopen om daar een antenne mee te maken. PE2FOX was na lange tijd ook van de partij. Hij was aan het vertellen over zijn experimenten toen hij wegviel om helaas niet meer terug te komen. Als laatste was daar PAøSNY vanuit 5huizen die zijn V-2000 weer van radialen had voorzien en begin december weer een Airbus in Frankrijk gaat ophalen. Hij kan dan gewerkt worden op de 40 m-band in USB. Voor nadere informatie naar de site van PAøSNY.

Key6 oktober 2004 - 80 meter
Familieomstandigheden vormen voor één van de CW-herintreders een beletsel om op vrijdagavond QRV te zijn, dus was PA7ZEE (rst 556) de enige 'klant' van Jaap. Toen hij na 20 minuten QRT moest voor het diner, meldde zich PA2W (rst 579) en ging het volgens Geert verder op een bloedsnelheid. Boze tongen beweren dat Martin nu eindelijk QSL-kaarten heeft laten drukkken, we zijn benieuwd ....

4 oktober 2006 - 2 meter
In deze ronde waren: PA3BFK en PA3CGG, nog steeds met de A700 van PE1DHR aan het stoeien, nu was er weer een IC kapot, een TBA-931, wie o wie heeft nog zoiets? PE9CAS uit Nieuw Vennep, een goede bekende van Richard en een mede-Condorfreak die beloofde PE1DHR aan een C46 HF-bordje te helpen. Hulde!
PC1D met hevige rugklachten maar toch met grootse antenneplannen. PA1LOI die met een stalen helm op zat en dus niets hoorde maar anders ook niet luistert. En dan PD2HPE, Piet uit Utrecht, die nog wel een set MFB boxen wilde wegdoen. Intussen staan ze ten huize van uw dw rondeleider PE1DHR.

De Lichtmis - foto: NL-1 oktober 2006 - 6 meter
De rondeleider kon de snel na elkaar inmeldende stations nauwelijks bijhouden. Velen waren naar de onderdelenmarkt op de Lichtmis geweest en deden daar verslag van. PA3CGG was er al om acht uur omdat hij die dag nog vanuit Monickendam ging varen op het IJsselmeer. PAøFRX was niet gegaan en vond de atmosfeer erg rumoerig vanwege een naderend onweer. PA3RON riep en werd door iedereen gehoord maar hoorde PI4ASV niet en sommige andere stations wel. Gaandeweg de ronde liepen de condities merkbaar terug. PA1LOI is beleefd tegen zichzelf omdat het zich anders tegen je keert, had iets waterpas gezet dat al waterpas stond en ging om vijf voor tien weg om iets op te nemen. PE1DHR had met de rondeleider en een medeslachtoffer een barre tocht volgens het principe van de kortste omweg naar de Lichtmis gemaakt en bij het alvast naar de auto brengen van de spullen, een herhaling van dit principe meegemaakt. Hij had geld moeten lenen, op de pof moeten kopen en uiteindelijk ook nog geld voor een biertje geleend maar oh wat had hij goede zaken gedaan! PE3WIM liep op de Lichtmis met een rol geld rond en had zich beperkt tot wat aardige kastjes en een paar hoogspanningscondensatoren. PA3BFK was weer zijn QSL-kaarten aan het schrijven tijdens de ronde en had boortjes aangeschaft zodat hij zelf van aluminium constructiemateriaal antennes kan gaan maken. PE1CVJ ontvangt op 23 cm ruis maar vernam dat er een voorversterker moet worden ingeschakeld. Hoewel hij bij PI4ASV met 5 W al een 5/9++ signaal neerzette dreigde hij een volgende keer met nog meer vermogen in de lucht te komen. PAøKJB kon bijna iedereen horen en meldde dat het goed met hem gaat. Het bouwkundig station PE1BSB heeft zijn aannemerswerkzaamheden de voorrang gegeven boven de radiohobby. PA1JF had op de Lichtmis een superheterodyne met buizen aangeschaft. PE1JAS stond aan de zijlijn mee te luisteren. PC1D stelde dat "Als het werkt, werkt het ", was door zijn rug gegaan en kwam bovendien ook nog eens als 13e inmelder in de ronde. Het zat hem dus niet echt mee. Vanwege het onweer dat werd aangekondigd door PA0FRX en werd waargenomen door PA3CGG vanuit zijn hoog gelegen waarnemingspost, werd de ronde snel beëindigd toen het al te dicht bij kwam.

Key29 september 2006 - 80 meter
Rondeleider Jaap was weer present en meldde dat het weer goed met hem ging, al moeten nog wel de nodige medicamenten worden verwerkt. De deelname aan deze ronde bleef beperkt tot PA3ALG en PA7ZEE. Eerstgenoemde meldde dat hij vanaf volgende week op vrijdagavond verhinderd is. De rondeleider overweegt, indien de deelname toch beperkt blijft tot (deze) twee deelnemers, om de ronde dan maar naar een andere dag te verplaatsen.

27 september 2006 - 2 meter
Aan deze ronde namen deel: PA1LOI die zeer behulpzaam was met het uitzoeken van adressen voor Revox onderdelen, hoewel dat niet nodig was. PA3CGG, met de moed der wanhoop bezig met de restauratie van een Revox A700 waar alles aan kapot is.
PA3BFK die voor het eerst met lijm had gespeeld waardoor de QSL-kaarten die hij aan het schrijven was op z'n bureau bleven plakken.
PE3WIM die 2 pc's met elkaar wilde laten communiceren, hetgeen niet lukte. PC1D die normaal gesproken alles weet, had voor dit probleem ook geen oplossing maar bracht Wim toch op het goede idee.

24 september 2006 - 6 meter
De K2-Transceiver, met alle componenten op de juiste plek.PE2MD was de eerste, zat verticaal en was soms even afgeleid mede door het opruimen van zijn Hobbykamer met bankbed. PAøFRX was in de verloedering geraakt door antenneproblemen en fraai weer. Hij had het uitzicht op de vliegtuigen van de polderbaan die elke 1½ minuut voorbij kwamen en een spelletje speelden met de signalen die hij ontving. De werkweken van PA3CGG gaan snel voorbij maar tussendoor knutselt hij lekker aan ouwe meuk. PE1DHR wordt tijdens de ronde op 70 cm door anderen gesouffleerd en moet de hele zolderverdieping opruimen wegens de bouw van een dubbele dakkapel.
En dan het station dat hoopte niet in het donker te zitten met oude stoppen, die er niets van begrijpt omdat zijn begrip nergens is, zijn tijd verder vult met boodschappen en een begrafenis maar stelt dat niets onmogelijk is voor hen die willen, kortom PA1LOI was er ook weer bij. PE3WIM kwam binnen met een kiertje terwijl de verbindingen in Olivia nog niet lukken en stelt dat 'hij die wil, die verzamelt'. Bij de bouw van zijn K2 transceiver had PA1KW een dag zoek gebracht om een verkeerd gemonteerd IC te lokaliseren en opnieuw in te bouwen. PAøKJB kon alles verstaan en vroeg een test op 145.400 MHz, die overigens mislukte. PI4UTR was horizontaal gepolariseerd en gaf alle stations een rapport maar moest toen QRT wegens de warme maaltijd die op hem wachtte. Als laatste was daar PE1CVJ die melding maakte van de nieuwe versie van Ham Radio DeLuxe 3.4, naar Zwolle was geweest voor ATV-spullen en nu een 23 cm antenne zoekt voor experimenten.

Key22 september 2006 - 80 meter
De stilte op 3579 kHz werd veroorzaakt door ziekte van onze rondeleider. Wij wensen Jaap van harte beterschap en hopen zijn sigs volgende week weer te horen. De lokale 'novices in the art of telegraphy' PA7ZEE en PA3ALG hebben toch nog een aardig QSO gehad. Opa ZEE dreigt morgen in de 5 km Brandweerloop door zijn kleinzoon in de eindsprint verslagen te worden.

20 september 2006 - 2 meter
In deze ronde waren: PAøFRX, Gerard uit Haarlem, die zich er over beklaagde dat hij niet werd gehoord in de 6m-ronde. Op 2 meter ging het althans prima. PA3CGG, Richard, die deze keer met vintage audio-meuk aan het stoeien was. En met succes. Ook had hij gemerkt dat korte antennekabels niet altijd een voordeel zijn. PD2HPE, Piet uit Utrecht, die meedeelde allen maar mee te luisteren. PC1D, Dick uit Amstelveen die, in de onstane discussie over het nut en voortbestaan van de 2m-ronde opmerkte dat we nooit naar de woensdag hadden moeten verhuizen. Verder nog PA3AJW, Jac uit Aalsmeer en PE1JAL, Peter uit Leimuiden, onze stiekeme (vaste) luisteraar.
De 2e woensdag in november is er een tafelverkoop bij Afd. Kennemerland, zo deelde Gerard ons nog mede.

17 september 2006 - 6 meter
Het was duidelijk koeler dan in de voorgaande rondes in de shacks van de verschillende inmelders en de rondeleider. PE1DHR had na een geslaagde buurt-BBQ de volgende dag takken in de tuin weggezaagd waardoor de buren een beter zicht op zijn antennepark krijgen, zo zag hij tot zijn schrik en verbijstering. Ook had hij zijn mobiverzameling weten uit te breiden met een VHF-Condor 3000. PE1CVJ was aan het werk onder de tonen die PD4FUN voortbracht geïnspireerd door een BB King-concert. Hij had antennekabels door het dak geboord omdat de gedoogtermijn van een doorvoer via het klapraam begon te verstrijken.
Kenwood R-1000PA3CGG heeft een Kenwood R1000 ontvanger weer op de fabrieksspecificaties gebracht. Deze ontvanger was door een afdelingslid geschonken om aan nieuwe amateurs uit te lenen. Hij voorspelde dat hij de volgende ochtend om 6 uur 'naast zijn bed zou liggen';.
Op oorverdovende wijze kwam PAøKJB binnen. Zijn verklaring voor het keiharde signaal was dat hij de koolmicrofoon van zijn SEM 25 wat harder dan normaal had wakker geklopt. Hij speelde tijdens de ronde op zijn key board met de hoofdtelefoon op. PE3WIM experimenteerde met Ham Radio DeLuxe en verstoorde daarmee op effectieve wijze het signaal van PA3CGG. Het programma heeft dus nog meer mogelijkheden dan PE1CVJ tijdens zijn recente presentatie al noemde. Als laatste was daar PC1D die in OE-land op vakantie was geweest in gezelschap van een wereldontvanger en mogelijk ook zijn XYL die echter niet in zijn verslag voorkwam. De verlokkingen van een bar wonnen het van de Hobby.

Key15 september 2006 - 80 meter
Alweer de 30e PI4ASV CW-ronde. De condities waren aanzienlijk beter dan in het verleden, al lag het ruisniveau bij de rondleider hoog. Deelnemers deze avond: PA3ALG (579) die meer moeite heeft met het 5 min tekstblok op 12 wpm dan op 15 wpm; PA7ZEE (449), iets verlaat i.v.m. 'loopexercitie' met kleinzoon; PA2W met een nieuwe antenneopzet waardoor zijn sterkterapport (8/9) beter was dan vorige week.

13 september 2006 - 2 meter
De ATX Walkabout Antenne Als experiment was er dit keer een portabele ronde bedacht. Het station PI4ASV/p was buiten in de tuin in Ouderkerk opgesteld en bestond uit de FT-817 met een vermogen van 2,5 W en een ATX-antenne van 105 cm wat ongeveer een 5/8 golfje opleverde. De lamp in de tuinkamer gaf net genoeg licht om bij te schrijven, maar voor het aflezen van het display was een zaklantaarn nodig.
Als eerste kwam PA3CGG vanuit Alphen a/d Rijn in de ronde met 3 W in een yagi onze kant op gericht. Hij kreeg een 5/9 + 20 dB-rapport. De arme OM heeft geen porto ... . Hij heeft nog steeds last van QRM uit de verwarmingsketelinstallatie al is het minder geworden. Het volgende station was PA/PZ1CM/p vanuit Amstelveen met een porto die 5 kHz naast de frequentie stond maar voor PI4ASV goed te nemen was met een 5/8 signaal. PE1DHR/p ook vanuit Amstelveen, liep met zijn 5 W-politieporto over de zolder om het beste plekje te vinden. Hij kwam bij de rondeleider binnen met een 5/8-signaal. PE3WIM heeft ook al geen porto maar stuurde 3 W de lucht in via zijn driebander en liet ons door een pratend Ham Radio DeLuxe de frequentie vertellen. Ja en dan kwam wat later PE1BSB vanuit Aalsmeer in de ronde die het niveau van de doe-het-zelver is ontstegen met zijn verbouwingen in huis en vanuit de kelder naar boven moest i.v.m. 2 stoeipoezen boven zijn hoofd ...

10 september 2006 - 6 meter
Als eerst was PA3CGG weer van de partij. Behalve een bekwaam en begaafd restaurateur en reparateur van "Ouwe Meuk", hoort hij ook: 'Verandering In Den Kleur Van Den Ruisch';. PA3ALG was in gevecht geweest met een appellige computer en gaat een kaart voor de zieke PAøDSO verzorgen.
SENDE-EMPFANGSGEREAT SEM 25 Tot verbazing van PAøKJB doet zijn SEM 25 het weer. Hij blijft op zijn andere toestellen inpraten tot ook zij de hardnekkige storingen opgeven; wellicht een methode die PA3CGG nog niet kent. PE1DHR heeft ontdekt 'Hoe leuk repareren kan zijn'; en heeft een nieuwe meetplaats voor zijn mobi';s aangeschaft. Het karakteristieke geluid van PA1LOI was ook weer in de lucht. Soms leek het op een luchtaanval met gieren, fluiten, ratelen en kraken. PE1CVJ was zijn presentatie, over Ham Radio De Luxe voor de afdelingsbijeenkomst, nog aan het oppoetsen. Als laatste was er een nieuw station, PA3EZN uit Santpoort in de ronde die aan Ouderkerk a/d Amstel nog goede herinneringen had door een leuke vriendin.
Het was een dag met mooie temperaturen geweest en nog warm in de shack. Was het daardoor dat de rondeleider zo verward was?

Key8 september 2006 - 80 meter
De lokale 'CW-herintreders' hadden blijkbaar elders dienst, maar gelukkig voor rondeleider Jaap waren daar nog: PA3CVV / Menno (569), PG2AA / Jan (559) - beiden vanuit Amsterdam - en PA2W / Martin in Uithoorn (569).

6 september 2006 - 2 meter
Deze avond noteerden wij: PA7ZEE, Geert uit Nowhereland die op onaangename wijze kennis had gemaakt met de vervanger van Kazu en een vleermuis zag vliegen terwijl hij met z'n portootje in de tuin zat. Hij klonk verder toch nuchter.
PA3CGG, Richard zat in Alphen a/d Rijn met z'n neus in de buizenversterkers en hoorde Geert heel goed, evenals PA3BFK, Bert uit Amsterdam Stadsdeel Zeeburg die met een omvangrijk antenneproject bezig was waarvan wij de details nog te horen krijgen. In ieder geval weet hij een leverancier die pijp en buizen op iedere gewenste maat kan leveren.
Na (wederom) vervroegde sluiting was daar nog PA5ROB, Rob uit Zaandam.
Het feit dat portofoons veel verder dragen dan menigeen denkt gaf het idee om de volgende keer een portofoonronde te houden om te onderzoeken hoever de signalen reiken.

3 september 2006 - 6 meter
T813 met APRS volgens PE1MWB Vanuit Haarlem was PAøWDG het eerste station dat zich inmeldde. Het vermogen was 20 W en werd uitgestraald met een driebander spriet op 30 m hoogte. PA3CGG heeft de antenne op 40 m hoogte staan en zet 8 W in de lucht. De föhn doet bij hem goede diensten bij het storing zoeken. PA3BFK is de shack aan het reorganiseren en is op zoek naar een 13,8 V/16 A- voeding zonder HF-storing. Tevens hoopt hij op een Philips BX200U omroepdoos uit 1950.
'Hij'; was weer naar een radiomarkt gegaan (Berg en Terblijt) en had opnieuw vele koopjes verzameld ... juist PE1DHR was nu in het bezit gekomen van o.a.een kruisyagi, een T813 en een A700 Revox recorder met drie motoren, 19 Integrated Circuits, 2 large scale Integrated Circuits, 93 Transistors, 92 Diodes en 7 Full Wave Rectifiers. Alleen, hij doet niks als je de stekker er in stopt ... PE3WIM kwam tactisch binnen en had gefietst in Drenthe en in de regen een band staan plakken in Diever. PA1LOI was na weggeweest ook weer present. Hij had een hectische periode achter de rug en hoopt dat de behandeling van XYL goed afloopt. Dat hopen de deelnemers aan de ronde ook. Als laatste station was daar PC1D die stations gedag zei die er niet waren en stations die er wel waren, niet opzettelijk, negeerde. Voorst was hij lekker aan het spelen met zijn nieuwe porto en denkt er over zijn shack weer naar de eerste verdieping te verhuizen waar zeker 2 maanden orde en netheid zal heersen ... ?

FT-817: 5W met netvoeding - 2,5 W op batterijen.Key1 september 2006 - 80 meter
PA7ZEE, weer terug van weg geweest, dacht met 5 W te zenden maar ontdekte later dat hij (met uitgeschakelde netvoeding) maar met 2,5 W aan de ronde had deelgenomen. En dan toch een leuk rapport uit Frankrijk! PA3ALG wilde de keyer in de FT-897 naar beneden schroeven maar kreeg het vermaledijde menu niet gevonden, met het gevolg dat hij op een gegeven moment op een andere frequentie zat en een deel van de 5 min tekst miste. Vanuit Etretat in Frankrijk meldde zich F/PAøCWF. Piet blijkt onze CW-ronde ook regelmatig vanuit zijn home QTH Bergen op Zoom te beluisteren.

30 augustus 2006 - 2 meter
In de ronde waren PAøLIZ, Frans uit Amstelveen, die door de gretige rondeleider als een nieuwe vis werd beoordeeld en behandeld, maar hoe kun je je vergissen ... hij was waarschijnlijk al lid van de afdeling vóór ik geboren was.
Dan nog PA3BFK, PA7ZEE, PC1D (die heel vroeg op moest, op een tijdstip dat de rondeleider zo';n beetje naar bed gaat) en PE1HOY, Marcus uit Uithoorn.
Van deze ronde zijn mij geen ranzige details bijgebleven, eveneens Korzakoff ben ik bang.

27 augustus 2006 - 6 meter
De ronde waarbij PA7ZEE terug van 3 maanden wiebelen weer de rode pet op had, begon wat aarzelend na (of eigenlijk nog in) het zomerreces. Als eerst was daar het bekende station PA3CGG uit Alphen a/d Rijn die een TS-790 uit elkaar had gehaald om te ontdekken dat een los coax-stekkertje de oorzaak van een vervelende storing was. Voorts had hij ergens een laagdoorlaatfilter ingebouwd. PE1JAL zag zich geconfronteerd met een voeding die te lijden had gehad van een blikseminslag en waar nu i.p.v. 13,8 V maar liefst 28 V uit kwam, een spanning die de rondeleider bekend voorkwam uit de luchtvaartsector. De rondeleider kon tot zijn schaamte PA3GJP eerst niet thuisbrengen maar net op tijd had hij 'een momentje Philips';. Dit station had moeite, na overmatig voedsel- en drankgebruik in Portugal, om weer aan het Nederlandse te wennen. Wel heeft hij heel veel goede voornemens m.b.t. hete soldeerbouten, onvoltooide projecten en deelname aan rondes. PE3WIM vond dat het vorige station niet had moeten eten en drinken maar verbindingen had moeten maken en deed verslag van zijn stoeipartijen met Olivia. Dat bleek overigens een programma voor de MFSK-mode te zijn. Philips FM1000-seriePE2MD kwam binnen met een bijgeluidje dat afkomstig bleek te zijn van een 'vinnetje'; wegens de warmte door hem aangezet. Hij was, met noodweer onderweg, weer thuis uit Zuid Frankrijk en nog wat vermoeid. Ja en dan de laatste inmelder PE1DHR die een kamer met aangeschoten jongedames was ontvlucht, in Bentheim de hand had weten te leggen op een FM 1100 mobi en een defect Voltcraft meetinstrument en daarnaast opnieuw een grote slag op marktplaats had geslagen zo vertelde hij nuchter als altijd. Kortom opnieuw een gezellige ronde.

Key25 augustus 2006 - 80 meter
Als enige deelnemer treffen we PA3ALG aan in het log. Het aanroepen van de inmiddels van zee teruggekeerde voorzitter bleef zonder resultaat. Ook de QRQ-stations waren deze avond niet uit de tent te lokken.

23 agustus 2006 - 2 meter
Aan deze ronde namen deel: PA3BFK, Bert uit Amsterdam Stadsdeel Zeeburg en PA7ZEE, Geert uit Niemandsland, die veilig was teruggekeerd van zijn omzwervingen op de Noordzee, daar heel veel over te vertellen had maar dat toch niet deed want hij had al een beter bod op zijn verhaal gekregen (Story?). Wachten dus maar op de lezing.
Verder nog PA3CGG, Richard uit Alphen a/d Rijn en PC1D, Dick uit Amstelveen die alweer een nieuwe porto had aangeschaft. Ik dacht zelf een portofreak te zijn, maar Dick verwisselt sneller van porto dan ik van sokken.
De ronde werd voortijdig afgesloten wegens gebrek aan schwung, maar Dick had zijn slaap overwonnen en toen werd het nog gezelliger.

20 augustus 2006 - 6 meter
PA3CGG had zich bezig gehouden met een DDC-recorder en tevens geconstateerd dat aan condensatoren in een geschakelde voeding andere eisen worden gesteld dan aan die in een standaard 50 Hz voeding. PE1DHR was het feestweekeinde nauwelijks te boven. PA1KW is nu nog druk doende met antennes, maar stort zich straks op de bouw van een Elecraft K2. PE2RBH in Houten werd verweten naast HF-ruis ook nog LF-ruis te produceren. Roel was bij PI4ASV te zwak (R4/S1) om te bepalen waar men nu over viel.

Key18 augustus 2006 - 80 meter
PA3ALG, PA3CVV en PA2PCH 'genoten' van wel zeer wisselende condities. PA2PCH verdween op een gegeven moment helemaal. Rondeleider Jaap had een donkerbruin vermoeden dat hij volgende week vrijdag niet QRV kan zijn.

16 augustus 2006 - 2 meter
De eerste PI4ASV 2m-ronde na een lange periode van gebrek aan deelnemers. In deze ronde waren:
PA3CGG Richard uit Alphen a/d Rijn en PA3BFK Bert uit Amsterdam Stadsdeel Zeeburg. PAøKJB Kas uit Uithoorn, terug van weggeweest vanwege allerlei problemen waar hij nog steeds mee kampt. Het tikte, klokte, reutelde en rommelde bij hem weer aan alle kanten en hulp wordt afgewezen. Eigenlijk denk ik dat bij Kas alleen een exorcist nog soelaas kan bieden.
Verder PH4M Marco uit Mijdrecht, PE5ALX Alex uit Amsterdam en op de valreep nog PE1CVJ Lex in Amstelveen, net terug van een rondje varen voor de Turkse kust. En ook hij werd op de afgesproken frequentie niet waargenomen, net als onze onvolprezen voorzitter die zo langzamerhand denkt dat wij om hem te pesten maar zeggen dat we hem niet horen. Amstelveen ligt blijkbaar in een HF-dood zwart gat.

13 augustus 2006 - 6 meter
Nee, geen nieuwe vriendin, maar een nieuwe digtale mode.Hoofdthema deze avond was het wel en wee van de digitale camera, getriggerd door PE2MD die met succes op zo'n ding had gejaagd. Tussen dit fotografische geweld ontdekten wij PA3CGG met een geschilderd hekwerk rond de trap, PE1DHR met DX en ratels op 6 meter, PE3WIM met Olivia vanwege bijstand in de liefde, PH4M die snel lid wil worden i.v.m. QSL-kaarten.
PE1CVJ zat vertikaal op zijn 817 (dat zo'n doosje daar tegen bestand is!), onderwijl zijn lezing voorbereidend en zich afvragend hoe hij zijn FT-847 weer tijdig met de PC kan laten communiceren.
Om 22.25 uur kon de rondeleider de hoofdschakelaar omhalen.

Key11 augustus 2006 - 80 meter
Deelname bleef vandaag beperkt tot PI9HM (Monika), PA3ALG (Wim) en PA2PCH (Ad). Condities zijn nog steeds wisselvallig, waardoor Monika voornemens is om haar deelname voorlopig op te schorten (lijkt me niet leuk voor de rondeleider). PA3ALG ontving een SWL rprt (rst 229) per SMS van G/PA7ZEE/MM. En dat met een FT-817 en de 48" ATX-antenne op het stuurhuis!

FT-101B op de tafel bij dokter PA3CGG 6 augustus 2006 - 6 meter
Een voorzichtig begin na de hittegolf, met een 5-tal deelnemers.
PA3CGG heeft niet alleen de FT101B van Bert PA3BFK 'nagelopen', waardoor die zelfs weer fris ruikt (de 101B wel te verstaan), maar er ook nog verbindingen mee gemaakt. Lof voor de modulatiekwaliteit werd zijn deel. PE2MD werd tijdens de ronde door de buurman geronseld om een bankstel van de zolder te halen. PC1D is radioactiever dan ooit en dat zonder bril. Zelfs zijn homebrew 70-er jaren atoomklok is weer QRV. Ook PE1DHR heeft wat met atoomklokken, maar dan vanwege die laatste seconden bij eBay-biedingen. PAøFRX begon sterk, maar dreigde tegen het einde van de ronde in de ruis ten onder te gaan.

Key4 augustus 2006 - 80 meter
Tot dusver was dit de CW-ronde met de grootste deelname. Volgens de rondeleider geeft dit de burger moed!
In volgorde van binnenkomst: PA3ALG, Wim in Amstelveen (579); PA2PCH, Ad in Zuidlaren (469); PI9HM, Monika vanuit Mijdrecht (579); PA3CVV, Menno in Amsterdam (569) en PAøSKS, Frans met als QTH Amstelveen (599).

Key 28 juli 2006 - 80 meter
Vermoedelijk door de heersende warmte bleef deelname aan de ronde beperkt tot PA3ALG, die met zijn licht afgestelde paddle en plakvingers als gevolg van de hitte nogal wat seinfouten maakte. De 5 min tekst op 18 wpm was ook inspannend, mede door een S8 stoorniveau en hevige QRN.

Key21 juli 2006 - 80 meter
Condx waren slecht, het Aurora baken DK0WCY was bijzonder zwak en verdween soms helemaal. Wellicht dat daarom PA3ALG als enige deelnemer werd genoteerd. Hij liet overigens bij aanvang al weten het deze avond kort te houden, gezien de absurd hoge temperatuur in de shack, maar wilde nog wel graag 5 min tekst op 18 wpm.
Na afloop melde zich een nieuw station, nl. PA2PCH, Ad in ZuidLaren. Het signaal was niet sterk, 559, maar wel begrijpelijk omdat Ad werkte met 10 watt in een magnetische raamantenne (binnenshuis) met een diameter van slechts 85 cm. In dat licht bezien was het signaal alleszins redelijk.

Key14 juli 2006 - 80 meter
Om 1900 LT meldde zich PI9HM/Monika en even later PA3CVV/Menno. Daar er verder geen inmelders waren, zijn we maar op 24 wpm gaan zitten. Ik wil echter nogmaals benadrukken dat, indien zich deelnemers melden op een lagere snelheid, we ons dan onmiddellijk aanpassen aan die lagere snelheid. Het QSO met PI9HM duurde tot 20.15 LT. De signaalsterkte van Monika (QTH: Mijdrecht) blijft mij verbazen. Langere tijd rst 569 met diepe QSB, waardoor soms delen wegvallen en dan ineens 599 plus. Je zou denken dat hier de grondgolf meestentijds overheerst, maar duidelijk is ook een (soms) sterke reflectie aanwezig, die samenspeelt met de grondgolf en resuleert in enorme variaties in sterkte. Ook het signaal van Menno hield niet over qua sterkte (rst 559) met eveneens een behoorlijke fading.

Key7 juli 2006 - 80 meter

Klokslag 1900 meldde PI9HM, met Monika als operator, zich in de ronde. Er waren geen anderen, dus zijn ze met z'n tweeën gebleven tot tegen acht uur en werd de seinsnelheid maar even opgekrikt tot 24 wpm.

25 juni 2006 - 6 meter
Vanwege familiebezoek kon rondeleider PE1DHR zich pas om 21.30 uur inmelden waarbij hij meteen de rode pet kreeg opgezet.
Deelnemers: PA3BFK wiens eigengebouwde J-antenne voor 6 meter eindelijk in gebruik genomen was en het, volgens eigen zeggen, goed deed; PA0SNY, Hans in Vijfhuizen die met een gedeeltelijk afgebroken antenne werkte en niet iedereen kon nemen; en de stations PA3CGG, PC1D en PE1BSB. Een heel gezellige ronde met fellow-voetbalhaters onder elkaar.

Key23 juni 2006 - 80 meter
Deze avond werd slechts één station gewerkt, t.w. PA3CVV (rst 579). Menno kon het niet te lang maken wegens andere afspraken, dus duurde het QSO niet erg lang, wel QRQ! Omdat verdere CQ';s niets opleverden, ging PI4ASV maar QRT.
I.v.m. vakantie van de rondeleider is er volgende week geen CW-ronde.

21 juni 2006 - 2 meter
Volksontvanger VE301, ook bekend als 'Goebbelsschnauze'Aan deze ronde namen deel:
PA3BFK, wiens vriend derzelven avond nog naar een historisch radioprogramma over Nederlands-Indië ging luisteren met de gerestaureerde Philips BX594, geheel in stijl dus. Alleen is mij niet helemaal duidelijk waarom ik in dat verband een foto van de Deutsche Volksempfänger aan dit verslag moet toevoegen, maar bij deze.
PA3CGG, Richard uit Alphen a/d Rijn die het bovenstaande mogelijk heeft gemaakt blies tijdens de ronde de eindtrap van zijn setje op, doch niemand die daar iets van merkte! Geheel in nostalgische stijl ging hij verder met zijn TR2200G vintage transceiver die een sonoor dof geluid voortbracht.
PC1D kwam alleen maar in de ronde om het voetbalgeweld in de huiskamer te ontvluchten. Maar niet minder welkom.

18 juni 2006 - 6 meter
Of het nu door vaderdag kwam, of vanwege de uitzonderlijke condities op 6 en 10 meter, maar inmelders bleven beperkt tot PA3CGG en PAøBDC, Charles uit Haarlem. Een gezellig driehoeks-QSO waarin, naast de genoemde condities, vooral de nostalgie en DARES en de "Projectgroep .540" hoogtij vierden. Ehh... u weet niet waar dat laatste voor staat? Dan maar eens op Internet zoeken.
Op het scheiden van de markt meldde PE1BSB zich nog even. Ook hem waren de prachtige condities opgevallen en hij betreurt het dan ook een aantal antennes nog steeds niet zijn opgezet.

Key16 juni 2006 - 80 meter
Ondanks de voetbalwedstrijd Nederland - Ivoorkust (uitslag 2-1), toch 2 deelnemers.
PA3BFK, die tevergeefs probeerde om met de dakgoot te zenden (zijn draadantenne had meer succes) en PA3ALG die het aan de stok kreeg met een losse stelschroef van zijn single paddle key. Rondeleider Jaap sleutelde op verzoek de 5 min tekst op 18 wpm en meldde dat er op 30 juni geen PI4ASV CW-ronde zal zijn.

14 juni 2006 - 2 meter
In deze door PE1DHR geleidde ronde waren:
PA3CGG, Richard uit Alphen a/d Rijn die nog steeds vindt dat hij te lang praat en zonder verlichting op zijn FT-741 zat. Zonder verlichting op de fiets is duurder, als je gesnapt wordt.
PA3BFK, Bert uit Amsterdam Stadsdeel Zeeburg, onze DX Kampioen die weer de hele wereld op alle banden had gewerkt. Uw rondelijder zou bijna een morsecursus gaan volgen.
PC1D, Dick uit Amstelveen, die lekker had opgeruimd ten nadele van de beschikbare opslagruimte in de shack van de rondeleider.
PAøKJB, Kas in Uithoorn had zich, zonder resultaat, meerdere malen geprobeerd in te melden. Hij bleek de mysterieuze klopgeest te zijn die een niet te nemen clickmorse uitzond. Verder had hij last van een klikstoring in zijn transceiver en was zeer erkentelijk voor de hem aangereikte tips en aanwijzingen omdat hij dan wist wat het dus niet kon zijn.
PE2MD/mobiel, Maarten, was weer op ''voyage d'amour'' en was een tijdje redelijk te nemen.
In het filosofische gedeelte van de gesprekken was iedereen het er over eens dat je met de jaren makkelijker gaat communiceren en ook zachtmoediger wordt.

11 juni 2006 - 6 meter
Yaesu FT-690R Een 6m-ronde bij tropische temperaturen.
PAøFRX was weer terug uit een regio waar de huidige Nederlandse temperatuur een normaal gegeven is. PA3CCG kon, dank zij zijn hoge locatie, met geopende ramen en deuren de temperatuur aardig in de hand houden en genoot onderwijl van een tuner met 2 mengtrappen en dubbele IF-trappen. PE1DHR/p vanuit de tuin en PAøTLX met FT-690 vanaf het balkon hadden minder last van de warmte. Bij PA1LOI daarentegen smolten de huiszekeringen. De J-antenne van PA3BFK is bijna klaar, onderwijl werkt Bert aan een 70 cm beam. PAøKJB trok zijn verzoek, om op 2 meter naar zijn onwillige T-813 te luisteren, weer in omdat hij het gaatje waar een draadje ingeprikt moest worden niet kreeg gevonden.

Key9 juni 2006 - 80 meter
Helaas kon verslaggever niet aan deze ronde deelnemen, maar volgens het log van Jaap namen deel: PAøSE/Dick, PI9HM/Monika en PA3CVV/Menno. Signalen waren niet sterk: Menno 569 en Monika 559. Dick spande de kroon met 589. Het HelleMonster-team heeft besloten om PI9HM vaker in de lucht te zetten, niet alleen vanuit de Unimog, maar ook vanuit andere locaties. O.a. vanuit Mijdrecht, aansluitend op de PI4ASV-ronde om 20.00 uur op 3579 kHz, met als operator Monika, PA3FBF. Voor het actuele uitzendschema en het logboek van PH9HM verwijzen we naar de site van Stichting HelleMonster.

4 juni 2006 - 6 meter
PA3CGG was de voorbije dagen wat ziekerig, maar vond troost bij zijn FT-901 die hij steeds meer gaat waarderen. PA3DLP werkte vanaf de Vinkeveense plassen met IC-706 en gaat de komende dagen de resonatoren van zijn Hustler antenne optimaliseren. PE1DHR wordt voor één dag een "Devote Hopeloze Rommelaar". PAøKJB viel even weg tijdens de zwaaironde, terwijl PC1D had genoten van zijn vrije weekend. Evenals anderen had ook Dick de uitzonderlijke condities op 6 en 10 meter waargenomen.

Key 2 juni 2006 - 80 meter
In 2004 zat het geval op slot, maar stond in ieder geval op de goede plek!Al had rondeleider Jaap een antenneprobleem, toch werd het een succesvolle ronde. Vooral de deelname van PI9HM, met Monika PA3FBF als operator, en ons VERON Traffic Bureau-lid PG2AA droegen daartoe bij. Van PA3ALG, als enige QRS'er, was ook niet veel te verwachten gezien zijn lichamelijke gesteldheid. De PI9HM-operator informeerde naar de oorzaak en liet daarbij enkele mogelijkheden de revue passeren. Antwoord heeft zij niet gekregen, omdat sluiting van deze ronde nogal uitzonderlijk verliep. Jaap wilde het journaal van 8 uur zien en PA3ALG's ow kwam met de telefoon naar boven omdat "iemand van de club" hem moest spreken over een 700 mtr van het velddagterrein geplaatst Dixie toilet.
Blijkbaar was dat journaal toch niet zo belangrijk, want toen verslaggever na dat telefoontje het volume van zijn ontvanger opdraaide, hoorde hij Monika en Jaap in QSO op een voor hem (nog) onneembare snelheid. En daar blijf je dan eerbiedig buiten, toch?

28 mei 2006 6 meter
Ondanks een rustig begin, uiteindelijk toch nog 7 deelnemers met PA3CGG als eerste. Richard had zich, behalve met de recorder Bert, voornamelijk bezig gehouden met zijn rotor en steunlager. PE1DHR met groene pet en nasaal geluid is niet te spreken over de squelch in die TRX, dus gaat het ding retour. Verder heeft Bert grote repeater-plannen met een RS-9044 die onderweg is. PE1BLD vermaakt zich nog steeds met de nixie-klok in aanbouw, terwijl PA1LOI, nu het goed gaat met de XYL, weer grootse plannen heeft voor zijn 2e QTH.
PE1BSB meldde zich in met de mededeling dat hij een kind kreeg en was meteen weer weg. Zijn plaats werd ingenomen door PC1D, druk doende met draadloos net werk, of een draadloos netwerk. Op het scheiden van de markt nog PE1CVJ, net terug uit Zwolle en druk met PD4FUN';s op handen zijnde survivaltocht in de Ardennen.

21 mei 2006 - 6 meter
Beer Jack van PA1LOI Opnieuw was PA3CGG het eerste station dat zich inmeldde voor de ronde. Hij heeft geworsteld met een onwillig casettedeck, is diagonaal gepolariseerd en doet aan OH 2000. PE1DHR, het station met handoplegging, is klaar met de porto';s en laders waarbij het dragen van een lasbril in belangrijke mate heeft bijgedragen aan het succes.
PE1BLD slaapt onrustig door een antenne met kippenladder onder het bed, heeft een programmer gebouwd en wil nixies aandrijven. PA3ALG is druk met de oudste mode, probeert daarbij woorden te herkennen, heeft de leesmap verrijkt met het HelleMonster en heeft na lange tijd eindelijk een rottig inbusboutje van zijn NRD 525 weten los te krijgen.
PA3BFK is bezig met zelfbouw waaronder een 10 element antenne voor 70 cm, terwijl PA1JF heeft zich aangesloten bij de amateurs die een zeilend echtpaar hebben bijgestaan om een werkende marifoon te bezorgen en is voorts bezig met een drielamps Classico rechtuitontvanger.
Het station PE2RBH uit Houten was voor de rondeleider niet te nemen maar dankzij de hulp van PA3CGG konden er toch ontvangstrapporten worden doorgegeven. PAøKJB hoopte dat de rondeleider tijdens zijn a.s. zeereis weinig aan de vissen zou moeten voeren. PC1D was bezig geweest met een speciale geluidskaart en digimodes, memoreerde de Volta Memorial Day en vond dat hij een lang hemd aan had. PA1LOI zat samen met beer Jack in zijn vernieuwde luxe shack, is in opleiding voor Super Kok (kan al een eitje bakken!) en hoopt ook PA7ZEE/MM te werken in de komende tijd. PE2MD kwam laat binnen maar heeft liever iets dan niets.
De condities waren, wellicht mede door de hoge luchtvochtigheid, bizar in deze gezellige ronde.

Key19 mei 2006 - 80 meter
In volgorde van binnekomst: PA3ALG, PA3FBF en PA7ZEE. Deelname van Monika, PA3FBF, werd bijzonder op prijs gesteld. Zij vindt het prachtig dat Aø2 nu ook een CW-ronde kent. Niet verwonderlijk, gezien haar betrokkenheid bij het CW-gebeuren en HelleMonsterin het bijzonder. Volgende week, 26 mei, geen QRS CW-ronde omdat onze onvolprezen rondeleider Jaap dan zijn 85e verjaardag viert.

17 mei 2006 - 2 meter
Deelnemers aan deze ronde waren: PA3CGG Mr. Steamradio Richard uit Alphen a/d Rijn; PE2MD Maarten uit Amstelveen; PA3BFK Bert uit Amsterdam Stadsdeel Zeeburg, die een J-antenne voor 6 mtr had gebrouwen maar er nog niet mee uit kon komen en trouwens in z';n eentje vrijwel de hele laatste Amstelstraler had volgeschreven. Hulde!
Verder PAøDSO Ot, PA3ALG Wim en PC1D Dick, allen uit Amstelveen; PE1HOY Markus in Uithoorn en PI4HLM, het clubstation van de NVRA in Haarlem, die meeluisterde.
Het centrale gespreksthema was het eventueel beschikbaar komen voor zendamateurs van een gedeelte van de 70 Mhz band, als de landzender van Lopik in oktober uit de lucht gaat en wat voor apparatuur je daarvoor kunt gebruiken.

14 mei 2006 - 6 meter
Het eerste station dat zich inmeldde in de ronde was PA3CGG. Hij had de hand weten te leggen op een 20 jaar jonge FT-901 'nieuw-in-doos';. PE1BLD is de problemen met programmeren van zijn PIC';s te boven gekomen terwijl PE2MD het houden van verhalen zonde vindt. Bij PA1LOI was het een puinhoop; hij had een tafel 'naar beneden gedemonteerd';, transpireert als een aap en is daar uiterst tevreden mee. Bij PE1CVJ komt iedereen op Moederdag keihard binnen. PE1DHR bromt licht omdat hij net binnen is en heeft in Frankrijk lekker een boekie zitten lezen. PAøKJB was nu en dan weg, had de CW-ronde beluisterd en was bezig zijn 2 m-set te testen. PC1D heeft niet meer te melden dan dat hij zinvol werk doet. PE1BSB had de schuur opgeruimd en stelde voor om tijdens de JOTA iets met de Waterscouts te gaan doen, waar de rondeleider graag mee instemde.

Key12 mei 2006 - 80 meter
Single Paddle Key van PA7ZEET.o.v. vorige week was het aantal deelnemers verdubbeld: PA3ALG die nog steeds overhoop ligt met de te slappe rubberen pootjes onder zijn KENT-key en PA7ZEE die steeds handiger wordt met zijn uit printplaat vervaardigde single paddle key. Toch zou het voor rondeleider Jaap wel zo prettig zijn als er meer stations de presentielijst tekenen. Jaap vond overigens dat er wel druk op de ketel moet blijven en seinde de 2x 5 min tekst dan ook op 15 respectievelijk 18 wpm. Resultaat viel niet eens tegen, vonden de deelnemers.

10 mei 2006 - 2 meter
Het bleef een beetje stil op de frequentie maar toch kwam PI4ASV in de lucht, zij het wat later dan normaal. Als eerste station was daar PA3CGG vanuit Alphen a/d Rijn die informatie gaf over ernstige storing in de 2 m band van 120- tot 160 MHz. Oorzaak zou verband houden met een nieuw type CV-ketel (hier vindt u meer info).
PE1JAL vanuit Leimuiden was ook van de partij en PA3BFK in Amsterdam wacht op Tropo-openingen. PA1JFB vanuit Weesp kijkt alweer uit naar zijn verblijf op de camping waar hij radioactief zal zijn. Vanuit Warmond meldde zich PD2PN in. Toen de rondeleider met zijn nieuwe paddle speelde reageerde dit station zoals van een oud marinetelegrafist kan worden verwacht. Tenslotte was daar PE2MD vanuit Amstelveen die de antenne in de coniferen had hangen.

7 mei 2006 - 6 meter
Als eerste station was daar PA3CGG, met ietsiepietsie ruisch en was ietsiepietsie heesch. Er was opnieuw een radio van de ondergang gered door deze Radiodokter waarbij o.a. een groen kattenoog was gereactiveerd. PA3BFK wil wat doen op 23 cm en zoekt daarvoor een passende antenne. Al in de ronde was daar wellicht al een mouw aan te passen. Bovendien wilde hij een minilogboek bestellen bij de ARLL.
Mini Log, naar keuze  Excel of WordDe rondeleider wees op de site van PAøCMU waar een minilogboek is te downloaden. PC1D is weer een landrot en hij meldt dat zijn blowers blazen ... Ja, het was warm in de shacks bij dit voorjaarsweer met een zomers karakter. Hij hoorde ook op 138 MHz de communicatie met de bosbrandvliegtuigen. PA3ALG was met een rauwe keel op iets onduidelijks aan het sabbelen geraakt en zoekt een slinger met telwerk voor de prachtige rolspoelen die hij bezit. Een zelfbouwtuner is het uiteindelijke doel. PA1LOI meldt dat hij nu ook expert begint te worden in de schoonmaakbranche. Met zijn zieke XYL gaat het de positieve kant op. Hij wil wat met zijn ex-DDR transceiver de SEG 15D gaan doen waarop de rondeleider hem suggereerde mee te gaan doen in de 80 m CW-ronde op 3579 kHz die elke vrijdagavond om 1900 in de lucht is. PE3WIM gaat een privé velddag houden en wil wat met een amateur-uitvoering van dataontvangst van vliegtuigen gaan doen. PC1D noemde in dit verband ACARS (Aircraft Communication Addressing and Reporting System). PE1BSB was voor zijn doen erg vroeg present in de ronde. In verband met de zelfbouwavond op Hemelvaartsdag noemde hij de radiomarkt op de Jutberg op die datum. Bij PE1KWM kwam het complete homemade antennepark aan de orde. Daarbij was ook een 23 cm Quad-antenne op een stukje printplaat.
De condities waren licht wisselend in de ronde maar het was ondanks de hoge temperatuur toch opnieuw een gezellige en informatieve 'Botsing van Meesterbreinen'.

Key5 mei 2006 - 80 meter
Kent Single Paddle KeyHet wordt eentonig, maar weer was PA3ALG de enige deelnemer. Wel vroeg de rondeleider zich af wie zich probeerde in te melden met een gesleutelde carrier die niets met morse van doen had. Omdat PA3ALG zijn single paddle key bouwkit in elkaar had geknutseld en in deze ronde wilde gebruiken, was hij genoodzaakt om een zender met ingebouwde keyer in te zetten. Dat werd een FT-897. Maar nog steeds niet vertrouwd met die vermaledijde menubesturing van zo'n set produceerde hij wel een draaggolf via het DIT-contact maar zweeg het DAH-contact in alle talen. Oeps, de keyer niet geactiveerd!
Die "antieke" transceiver, met voor elke functie een knop, toch nog maar niet wegdoen?

30 april 2006 - 6 meter
AZ1PI4ASV meldde bij de aanvang dat de ronde vóór 2200 zou worden afgesloten. Dit omdat het Lex als QRP-station G/PE1CVJ op 7.070 kHz zou proberen vanuit Zuid-Engeland een QSO met o.a. leden van onze afdeling te hebben.
Als eerste kwam PAøKJB in de ronde die op de HF-banden luistert omdat zijn antennes nog niet zijn gerepareerd. PA3CGG was weer bezig geweest met een restauratie/reparatieproject waarbij de AZ1-buis door 2 diodes en een weerstand was vervangen. PA3ALG is meer Amstelstraler- dan Radioactief op het ogenblik. PE3WIM is daarentegen meer huishoudelijk actief als gevolg van een operatie van zijn XYL. Dat geldt ook voor PA1LOI die daarnaast de kat knijpt wat helpt om een goed signaal neer te zetten. Beide XYL';s zijn gelukkig aan de beterende hand. PA1LOI heeft een wondermiddel waarmee onlangs de radio van de buurman van PA7ZEE is behandeld en met een verbluffend goed resultaat. PC1D meldde dat hij een kleurtje heeft mede als gevolg van zijn nautische QRL. Hij was lekker bezig geweest met het ChromaSound-programma; zie ook het verslag van 9 april j.l.
PE2MD had na een zware koninginnenacht een zware dito dag gehad, maar goede zaken gedaan in de straatverkoop. PE1BSB had 2 palmpjes en een surfmast met bijpassende antenne op de kop getikt. Tijdens de ronde zuchtte hij diep en ging zich vervolgens eerst even met het gezin bemoeien.

Key28 april 2006 - 80 meter
Geert's Alivo Voorafgaand aan de QRS CW-ronde is op 3579 kHz het Aurora baken DK0WCY te beluisteren. Deze avond was het signaal zwakker dan gebruikelijk en met QSB 4, dus had verslaggever twijfels of een eventueel QRP-signaal van PA7ZEE wel zou zijn waar te nemen. Deelname aan deze ronde bleef echter beperkt tot PA3ALG, die, volgens een ontvangen luisterrapport, langzamer gaat seinen naarmate de ronde vordert. Die luisteraar was PA7ZEE omdat zijn zendinstallatie onklaar was. Met de Alivo DC-ontvanger en het zinken dak als antenne rapporteerde hij: 28/4/06 1700z PI4ASV/PA3ALG 5/9/9.

26 april 2006 - 2 meter
Aan deze ronde namen deel: PA3CGG Richard vanuit Alphen a/d Rijn, mr. Steamradio himself.
PA3BFK Bert in Amsterdam stadsdeel Zeeburg, wiens man Evert, goedkeurend naar zijn activiteiten keek.
PAøKJB Kas in Uithoorn die tegenwoordig een heel instrumentarium aan gereedschap nodig heeft om zijn zender in de lucht te houden. Maar nu moest hij alleen maar even iets aandraaien en laat het verder aan de dual-state toestand der dingen over wanneer iets wel of niet werkt. Als het niet werkt dan werkt het vast wel in een parallel universum en komt het vanzelf wel weer goed. Verder doceerde hij, zoals gewoonlijk glashelder, over de kwantummechanica.
PA1LOI Louis uit Amstelveen die, omdat zijn vrouw helaas in het ziekenhuis ligt, eindelijk voor de eerste keer in zijn leven, 's-nachts naar de korte golf kon luisteren. Gefeliciteerd!
PAøFRX Gerard uit Haarlem die weer op de meest innovatieve manieren met antennes in de weer was geweest maar toch tijdens de hele ronde goed neembaar was.

23 april 2006 - 6 meter
Bij het openen van de ronde buitelden de inmelders in hoog tempo bij PI4ASV binnen. De rondeleider miste daardoor PA3CGG, die zich af begon te vragen of er wat met zijn spullen was omdat hij maar niet aan de beurt kwam. PAøFRX had vóór de ronde eigenlijk al de toon gezet door met verschillend gepolariseerde antennes te experimenteren. Polarisatie werd het thema van deze ronde.
Zo was daar een nieuwe inmelder, PH4M vanuit Mijdrecht met een QRP-station en een horizontaal gepolariseerde antenne vanuit een indrukwekkende antennemast; het signaal wapperde QSB-achtig op en neer tussen S5 en S9. PE1CVJ wisselde regelmatig van antenne, om alle deelnemers te laten vast stellen welk verschil in signaalsterkte er viel waar te nemen. Ook een nieuw station in deze ronde was PE1BLD vanuit het stadshart in Amstelveen. Hij kwam uit met de TS480 en was verder druk bezig met een koppige PIC; het was zijn First op zesmeter. PA3BFK had door een cursus weinig aan de Hobby gedaan en was dus snel klaar met het schrijven van zijn QSL-kaarten. PA3CGG was daarna eindelijk aan de beurt en vond ook dat de zesmeterband zich weer eens van zijn grillige kant liet zien. Voorts was het raadsel aan zijn eigenzinnige TRX verklaard door een medeamateur die precies de zelfde storing had ondervonden. Het bleek te gaan om een onderdeel dat zich met de vingertoppen nog net kon vasthouden aan één soldeerplekje. Toen de andere was hersteld was het probleem opgelost. PE1DHR kon tevreden terugkijken op een omvangrijke porto-operatie en zette een leuk signaal neer met een krokant korstje, dat geheel tegen zijn eigen opvattingen inging. PE3WIM had niets meegemaakt en zelfs al twee keer geen Electron ontvangen. Bij vergissing begon hij te zenden op de niet afgestemde multiband vertical, hetgeen direct door hem werd opgemerkt en hersteld. PE1HOY meldde zich in en paste vervolgens de Houdini truuk toe. PA1LOI was met van alles bezig geweest, maar de ziekenhuisopname van zijn XYL hield hem nu het meeste bezig. Door verschillende inmelders werden de echtelieden sterkte gewenst. PE2MD werkte met de verticale binnenantenne en had ook al niks aan de Hobby gedaan. In de zwaaironde kwam PE1JAS nog binnen en stond middels de draaideur meteen weer buiten.
Kortom een drukke, gezellige en interessante ronde.

Key21 april 2006 - 80 meter
Nadat PA3ALG zich had gemeld, deed de rondeleider zijn uiterste best om een levensteken uit de sigarenkistzender van PA7ZEE waar te nemen . Het duurde even voordat PA3ALG hem kon inlichten over "QRL-boot" van het betreffende station, omdat inmiddels ook PAøSE zich had ingemeld. Niet met de WS19 MK2 maar ditmaal met de all band TRX en Junker seinsleutel.
Het 5 minuten tekstblok op 15 wpm waren voor PA3ALG dusdanig succesvol dat hij om 20 wpm verzocht. En al werden wel flarden genomen, het was maar goed dat het resterende deel van de ronde op lagere snelheid verliep.

19 april 2006 - 2 meter
Het station uit stadsdeel Zeeburg, PA3BFK meldde zich als eerste in. Opnieuw waren er weer leuke verbindingen gemaakt met o.a. Spaanse Sahara en wachtend in de pile up voor VU4. PA3CGG is lekker bezig in de oude meuk, zijn spook trx heeft het opgegeven zodat die ook kan worden aangepakt en daarnaast heeft hij een nieuwe antenne voor 6 m.
TM-221EPE1HOY kwam met een sterk signaal in de ronde, kreeg vervolgens telefoon waarna het signaal S2 werd. Hij werkte met de TM-221E.
PA1LOI kookt, heeft een ingebouwde en ook tikkende kookwekker. Daarnaast heeft hij een onwillige wipschakelaar ingespoten zonder echt veel resultaat. Ook PE3WIM kookt de lekkerste dingen. Hierna werd de ronde eigenlijk meer een kookpraatje waarbij de deelnemers nog net geen recepten gingen uitwisselen. Bij PAøKJB was de klopgeest actief in allerlei toestellen maar, nadat zijn magische hand overal was aangeweest was de klopgeest vertrokken.

16 april 2006 - 6 meter
CT/PA3RONPI4ASV was op 1e Paasdag toch in de lucht hoewel er niet veel inmelders werden verwacht. Als eerste was daar een beetje ruiserig het station PAøFRX. Later, na "wat aan de antennes te hebben gerommeld", zette dit station een uitstekend signaal neer. PA3CGG heeft een eigenzinnige TRX. Het toestel gaat aan en piept zonder dat de operator daar iets aan doet. Slechts het wegnemen van de voeding brengt het beest tot bedaren. Voorts heeft hij 2 stuks EL84 met een soort opgedroogde Oostindische inkt van binnen. PE3WIM heeft een technische schoonmoeder, heeft zich vermaakt met digitale weerinfo en verstaat zich zelf prima. PA1LOI was wat hakkelig maar nadat hij de microfoon knijpt als een ouwe dief was er niets meer op het signaal aan te merken. En dan was daar PA3DLP die 25 jaar getrouwd was en toch in de ronde met een inverted V-antenne van 2 x 15 meter. PA3RON was op een mini dxpeditie in CT-land geweest en had met klein vermogen en een Buddipole leuke verbindingen gemaakt. Tenslotte was daar PAøKJB die de vrijdagse CW-ronde had meegeluisterd wegens gebrek aan zendantennes.

Key14 april 2006 - 80 meter
Drie deelnemende stations, in volgorde van opkomst: PA3ALG, PA3BFK en PA7ZEE. Eigenlijk was PA7ZEE tweede, maar door het stoorniveau bij de rondeleider kon deze het QRP-signaal niet waarnemen. Vermoedelijk door de omschakelperikelen ontging Geert het verzoek van PA3BFK, en herhaald door PI4ASV, om na afloop nog wat QRP-proeven te nemen. Na een telefonische oproep kwam nog wel QSO tot stand tussen PA3ALG en PA7ZEE met sigarenkistzender, maar toen had Bert inmiddels zijn pogingen gestaakt.

12 april 2006 - 2 meter
Spin in het webPA1LOI meldde zich in als eerste met een lelijke droge hoest maar verder een uitstekend signaal uit zijn Kenwood. PA3BFK had alweer 4 nieuwe landen gewerkt. Het station PE1HOY zocht een stevige 24 V-voeding voor een SEM-25 (ex Bundeswehr). Bij PAøKJB is de 20/80 m-antenne gesneuveld na 40 jaar trouwe dienst en de beam ook al. Tot overmaat van ramp is in zijn 2 m-set een motorboot actief. PA3CGG heeft iets met ouwe meuk, spinnetjes (spider antennes?) en kokerceetjes maar doet veel mensen en zich zelf een plezier. Als laatste was PA3EOT in de ronde die met succes een 70 cm-zender had gerepareerd. Een gezellige ronde waarbij de examens in Nieuwegein veel onderwerp van gesprek waren.

9 april 2006 - 6 meter
Het was een ronde met de bekende wisselende zes metercondities. Ook was de invloed van het vliegverkeer op de signalen van sommige stations goed merkbaar.
Klik voor meer infoPA3FRX kwam met zijn 20m-antenne in de ronde, maar verdween later op mysterieuze wijze; inderdaad zijn befaamde Houdini-truuk. PA3CGG had in een 30 jaar oud apparaat een dubbele fabrieksfout, veroorzaakt door een kleurenblinde Japanner, ontdekt. De 21 MHz is volgens PA3BFK soms leuk open. Hij had enkele nieuwe landen aan zijn verzameling toegevoegd waaronder SY = Mount Athos. Daarnaast had hij zijn antennes opnieuw getrimd op het onderste CW-deel van de banden. PE1DHR kwam met een zendende strijkbout in de ronde, had een ietsiepietsie ruisch maar klonk verder zeer opgeruimd. Bij PE1KWM thuis wordt geaccepteerd dat de pc';s uitgaan als hij in de 6 m-ronde komt. PE2MD was lekker naar het strand geweest en ging halverwege toch over op een verticaal gepolariseerde antenne. PC1D zat gewoon naar zijn staande golf te kijken maar had een aardige site gevonden om een matige ontvanger tot topontvanger te transformeren via de pc. Stop ChromaSound in de Google-zoekmachine en ziet daar! Tot slot kwam PE1CVJ met zijn FT-817 met 5 W in de ronde en kreeg van iedereen mooie signaalrapporten.

7 april 2006 - 80 meter
SigarenkistzenderLockheed Electra KeyPI4ASV kwam om 1900 local time in de lucht met een algemene oproep, waarop PA7ZEE zich meldde met zijn nieuwste knutsel: de Sigarenkistzender. Helaas hoorde de rondeleider het 1 W sterke signaal niet boven de lokale QRM uit. Toen PA7ZEE met de FT-817 met 5 W terugkwam, na haastig omzetten van antenne en Lockheed Electra-sleutel, kwam de verbinding wel tot stand.
PA7ZEE hoorde nog een zeer zwak station, dat evenmin door PI4ASV kon worden waargenomen.
Klik op de foto's voor een grotere afbeelding van Geert's nieuwe speeltjes. Ongetwijfeld lezen we in een volgende Amstelstraler meer over dit moois.

2 april 2006 - 6 meter
Als eerste meldde zich het bekende station PA0FRX met een uitzonderlijk goed signaal, hoewel er stellig werd beweerd dat er niets aan de antennes was gedaan. PA3CGG was aan het stoeien geweest met de 24 V-spanning van een bandrecorder terwijl zijn radiogeheugen het liet af weten. Tja dat krijg je als je branche-vreemd gaat. PE1DHR was nog steeds aan het leegruimen en meuk weggooien, zonde toch…? Hoewel zijn internetverbinding er weer is kan dat niet van zijn telefoonaansluiting worden gezegd.
Volgens PE2MD spant PA0FRX de kroon v.w.b. signaalsterkte. PA0KJB had geen problemen en lost een storing op door draadjes over elkaar te leggen. En dan PE1KWM, die met een dipool plat op het dak gelegd in de regen toch nog een 5/4 signaal weet neer te zetten. PA1LOI was er in geslaagd het griepvirus op te pikken en door te geven aan zijn XYL. Toch heeft hij de Kracht van het Positief Denken weten te bewaren. PA3CUP gaat lekker zijn gangetje en was een medeamateur van formaat in de kas tegen gekomen. PC1D was druk met het programmeren van een porto terwijl PE1BSB niet alleen de slaapkamer had geschilderd, van 300 parkers, een nieuwe vloer en gordijnen had voorzien, maar er nu ook nog ging slapen… na maanden!

29 maart 2006 - 2 meter
Condor 16 Aan deze ronde, met als thema ''Mijn eerste setje'', namen deel:
PE2MD, Maarten uit Amstelveen met een Condor 16 waarmee hij (illegaal?) zijn eerste stappen op het zendamateurpad had gezet, een krijgertje van PA3ECT.
PA0KJB, Kas uit Uithoorn, zoals gebruikelijk met vintage apparatuur die hij afstemde door het gloeien van de buizen te observeren. Die buizen waren echter kapot (?).
PA3CGG, Richard uit Alphen a/d Rijn, Mr. Vintage Radio himself, met een TR7200, wat niet zijn eerste setje was. Hij heeft de buizen, die Kas nodig had, (6146) nieuw in doos liggen. Een mirakel!
PA3BFK, Bert uit Amsterdam met een TR9130.
PC1D, Dick uit Amstelveen met een TR9130 die onder vele geschiedkundige aardlagen vandaan was gehaald op zijn zolder.
PA3GJP, Luis uit Amstelveen, die uit de toon viel door een moderne japokoopdoos te gebruiken maar toezegde zijn eerste zelfgebouwde 27 MC transceiver met 2-meterconverter uit de catacomben te gaan opdiepen.
PA7ZEE, Geert uit niemandsland die pas kort zendamateur is en dus geen werkende oude meuk voor VHF operationeel had. Zijn eerste porto-tje, een IC-32AT, had hij van Dick PC1D gekocht.
TS-700GPE1BSB, William uit Aalsmeer met een TS700G was als luisteramateur begonnen met een FRG7.
PE1HOY, Marcus uit Uithoorn, ook met een TR9130, maar was met een TR7200G begonnen.
PE1JAL, Peter uit Leimuiden met een Storno5000 mobilofoon waar hij zelf een besturing in had gezet in de tijd dat je zoiets niet even van Internet kon downloaden.
PA0FRX uit Haarlem met een FT221.
PE3WIM, Wim uit Amstelveen met zijn oudste spijkerbroek die echter heel breedbandig bleek te zijn.
Alle spullen bleken nog prima te werken, behalve de Zodiac Gemini ''D'' van uw rondeleider, die het op de valreep begaf (de Zodiac welteverstaan). Kenwood blijkt veruit het meest verkochte merk met de TR9130 als absolute topper.
De volgende ronde heeft als thema: ''Wat boeit je in de hobby en hoe ben je er toe gekomen om zendamateur te worden.''

26 maart 2006 - 6meter
PI4ASV opereerde opnieuw vanuit 52–18.15 N / 004–53.94 E, zijnde het Ouderkerkse deel van Amstelveen of het Amstelveense deel van Ouderkerk en volgens PE1DHR 'Nowhere Land'. De signalen waren allemaal sterk.
Als eerste was daar PA3BFK die, mede door openingen op 21 MHz, twee nieuwe landen aan zijn verzameling had toegevoegd. Hij verheugde zich op de zomer waardoor de MUF omhoog gaat. Een tip voor de slakken onder de CW-broeders (die daarom aarzelingen hebben om 'echte QSO';s'; te maken) is gebruik te maken van de QRS-frequenties 3.555, 14.055, 21.055 en 28.055 MHz.
PE1DHR kwam als QRP-station in de lucht met 2 W met een bromvrij signaal. Hij was er tijdens het opruimen in geslaagd onderdelen die hij al jaren miste terug te vinden en keek in een holle lege ruimte.
Philips 525APA3RON was de uitzondering op de sterke signalen. Na het vernieuwen van een antenne heeft zijn XYL hem er op gewezen dat het wellicht aan de kabel kon liggen; en dat was ook nog zo.
PE2MD was aan het herstellen van de alom heersende griep maar was al weer op de been. PE1BSB was nog steeds aan het verbouwen en had een succesvolle SMD-reparatie achter de rug.
PE1KWM had nog slechts 5 S-punten storing van zijn eigen PC en had plannen voor een 23 cm-antennetje.
PA3CGG wordt steeds deskundiger, hij slaagde erin om in één keer in de goede kant van de microfoon te praten.
PA1LOI had zijn slag geslagen op de ruilbeurs van de Historische Radiovereniging. Daartoe had hij benzine in zijn bejaarde Saab gegoten, de banden opgepompt en was in het holst van de ochtend naar Doorn gereden. De Philips 525A, ook bekend als de Jupiter, was in de oorlogsjaren door zijn moeder aan de bezetter ingeleverd. Op de ruilbeurs had LOI hem weer terug gevonden; maar of dat nou dezelfde is?
PE3WIM had een antenne omgepolariseerd van horizontaal naar verticaal. Daarnaast had hij de hand weten te leggen op fotolak. Kortom, een gezellige ronde waar een veelheid aan informatie werd uitgewisseld.

Key24 maart 2006 - 80 meter
PA3ALG's poor mans paddleNaast de vaste deelnemer PA0KJB, als verrassing PA0SE met de karakteristieke "sound" van een WS19 MK2. Verslaggever waande zich weer even in de jaren 50.
PA3ALG meldde zich wat laat in en met te weinig vermogen op de koop toe. Welliswaar had hij de keyer-elektronica tijdig weten te repareren, maar lag nu overhoop met de gummetjes die het tegenkoppel leveren in de toegepaste paddle (het mechanische deel van een gepolariseerd relais). Seinfouten te over dus. Maar volgens de rondeleider baart oefening kunst en schroefde vervolgens meteen maar de gebruikelijke 2x 5 minuten tekst op van 12 en 15 wpm, naar 15 en 18 wpm.
Verder vernamen wij dat de CW-ronde van 31 maart (volgende week) geen doorgang kan vinden i.v.m. QRL van rondeleider Jaap.

PA3BFK gebruikte zijn vintage TR-9130 met resp. 20W, 1W en 10uW.22 maart 2006 - 2 meter
Aan de ronde namen de volgende zendamateurs deel:
PC1D, Dick uit Amstelveen, die nog steeds aan het opruimen is.
PA3CGG, Richard uit Alpen a/d Rijn, die al bijna met z';n krulspelden in zat en enthousiast zijn vintage apparatuur beschreef en gebruikte en die zich erover verbaasde dat de onlangs van een bevriende zendamateur gekregen spullen allemaal gewoon werkte.
PE1KWM, Marcel uit Amstelveen, die een onzichtbare mobiel-antenne zoekt.
PA7ZEE, Geert uit Nowhere Land (het Amstelveense gedeelte van Ouderkerk a/d Amstel, of het Ouderkerk a/d Amstelse gedeelte van Amstelveen) die trots vertelde dat hij een filter in een setje had gebouwd en dat zowel het filter en het setje na die ingreep nog werkte. Dat verbaast uw rondelijder ook, hi.
PA0KJB, Cas uit Uithoorn, die met een stekkertje aan een moertje van een nippeltje van zijn microfoon iets had gerommeld en daardoor goed verstaanbaar was. Ingieten in kunsthars die handel en zo laten.
PA3ALG, Wim uit Amstelveen, die altijd wel wat zinnigs te vertellen heeft maar ik heb het niet opgeschreven.
BX594A uit 1949 met 4 KG-bereiken. Eigendom van PA3BFK en zal door PA3CGG vakkundig worden gerestaureerd.PA3BFK, Bert uit Amsterdam Stadsdeel Zeeburg, die ook al, tijdens het schrijven van QSL-kaarten, met oude meuk bezig was. Het lijkt wel een trend te worden (zie onder).
PE3WIM, Wim uit Amstelveen, die de Willy Wortel Trofee verdiende door feilloos een (voor de leek) lange reeks getallen en letters zonder enige betekenis op te lepelen.
PA3RON, Ron uit Almere had zijn antennepark aangepast zodat hij nu ook over de Amstelveense repeater kan werken. Welkom aan de paal. Ron had foto';s gemaakt van de mensen die zijn stand bezochten in Rosmalen. Was dat even schrikken!
Tenslotte nog op de valreep PE2MD, Maarten uit Amstelveen.
Het was een ouderwetse, leuke en drukke ronde. Gezien de groeiende belangstelling in de groep voor het oppoetsen, restaureren en weer gebruiken van vintage apparatuur, hetzij door geldgebrek (hi) of door nostalgische overwegingen, waardoor zelfs uw rondelijder is aangestoken en zijn oude Zodiac Gemini ''D'' uit de junkbox heeft gered en 2 dagen bezig was om hem weer op specs af te regelen, is het wellicht een idee om de volgende ronde een ''vintage'' ronde te houden waarbij iedereen met z'n eerste setje (indien nog aanwezig en werkend te krijgen) gaat werken en beschrijven.

19 maart 2006 - 6 meter
Centraal thema gedurende de hele ronde was de beurs in Rosmalen. Er is ruimhartig ingeslagen dus dat belooft toch een verdere opbloei van de radioactiviteiten in onze regio. Zo had PE1DHR de hand weten te leggen op 30 defecte portootjes voor-niet-te-duur. Hij had er al weer zes aan de praat op 130 - 180 MHz. PA3CGG had iets onduidelijks met een Stornofoon en een 'Spriet';.
PA3BFK maakte duidelijk dat zijn betere signaal in de CW ronde afgelopen vrijdagavond te verklaren was doordat het antennedraadje iets vrijer was opgehangen en het vermogen was opgevoerd naar 20 W. PE1BSB had in Rosmalen wat gekocht maar ook wat gekregen. PE3WIM had zich ingehouden op de beurs en verliet voortijdig de ronde wegens persoonlijke verzorging. Het signaal van PA3ALG was voorzien van een zwakke maar sonore brom. Bovendien meldde hij te zitten weg te zakken. Bij PA1LOI viel de duim van de drukker af. Absoluut te laat was daar nog PA3DLP uit Abcou(de) die alsnog de presentielijst tekende.

80m-tuner van PA3BFK.Key17 maart 2006 - 80 meter
Met 6 stations de grootste deelname tot dusver. PA3ALG (die voor de verandering nu eens alle stations ontving), PA7ZEE (nog steeds zonder 'Electra'-seinsleutel), PAøKJB, PA3BFK (met tot 20 Watt opgevoerd vermogen), PA3CUP (in gevecht met zijn keyer) en PAøWKI uit Rheden (exact zero beat met PI4ASV, hoe lapt die OM dat?).
De tuner die PA3BFK gebruikt om zijn draadantenne af te stemmen op 80 meter, bestaat uit een LC-kring waarbij de aftakking van de binnenkern van de coax en van de langdraad proefondervindelijk moet worden vastgesteld. Omdat hij de antenne steeds op dezelfde manier opbouwt, hoeft dat niet meer te veranderen. De antenne is overigens een draad van 20 meter+spoel+5 meter draad, gespannen tussen de afscheiding met het balkon van de buurman en 2 pvc-buizen. De "aarde" bestaat uit dik installatiedraad van 10 meter lang dat op het balkon ligt.

15 maart 2006 - 2 meter
Volgens de rondeleider namen deel: PA3BFK, Bert uit Amsterdam stadsdeel Zeeburg, PA3CGG, Richard uit Alphen a/d Rijn en PE2MD, Maarten uit Amstelveen. Voorwaar een internationale ronde.

12 maart 2006 - 6 meter
Als eerste PE1DHR die het niet meer over de kwaliteit van zijn signaal wilde hebben. Hij had in Haarlem flink meuk ingeslagen maar was een kledingstuk kwijtgeraakt. PA1KW vanuit Uithoorn had de bouw van de LC-meter tot een goed einde gebracht en dreigde op de eerstvolgende technische avond meer bouwprojecten mee te nemen. PA3CGG was door de koorts nogal van slag geweest, met hoge bergen en diepe dalen, maar nu weer aan de beterende hand. Hij heeft bepaald iets met TR-dingen zo bleek wel. PE3WIM meldde Thais te hebben gegeten, de zak tot de bodem te hebben leeggesnoept en had veel 56 k erretjes in de aanbieding. PE2MD had de hand op een webcam weten te leggen omdat je-toch-met-je-tijd-moet-mee-gaan. Ook hij had zijn slag in Haarlem geslagen. PA1LOI had iets onduidelijks schoongemaakt en was in zijn wiek geschoten ... .toch?
PE1KWM kwam binnen met een S4-signaal en daarna met S2 zonder dat er iets was veranderd……vreemd! Wellicht heeft het er mee te maken dat hij de storing van de XYL-pc ietwat te doeltreffend had aangepakt ...
PE1BSB was aan het opruimen, had pijpen in de muur gefraisd en hoopte eerdaags weer in de slaapkamer te kunnen gaan slapen. Vlak voor sluitingstijd was daar dan toch nog PAøFRX met een dijk van een signaal. Hij zal de onbrekende kleding van PE1DHR opzoeken in Haarlem.

Key10 maart 2006 - 80 meter
Aan deze 6e ronde namen deel: PA3ALG, PAøKJB en de uit EA8 teruggekeerde PA7ZEE. De 2x 5 min door Jaap geseinde tekst blijkt een schot in de roos. Nu nog de kunst van "zero beat" afstemmen onder knie zien te krijgen, hi.

8 maart 2006 - 2 meter
TR-2300PI4ASV werkte met het QRP-vermogen van 5 W in een V-2000 antenne. Gezien de rapporten is het vermogen ruim voldoende.
PA3CGG vanuit Alphen a/d Rijn was met 39° koortsachtig bezig met knutselen en had daarbij een gezonde eetlust. Vanuit Amsterdam-Zeeburg kwam ook PA3BFK in de ronde. Bezigheden zijn de J-antenne-experimenten en een nieuwe scanner. PE3WIM was in het snoepwinkeltje in IJmuiden geweest en was met een zak heerlijkheden thuis gekomen. Hij was bezig om een instraalprobleem te ontwarren.
PA3ALG ziet varkensneuzen voor zijn ogen, heeft antiek in de aanbieding en denkt dat PE3WIM hooibergen bouwt. Problemen zijn er volgens PAøKJB om opgelost te worden. Nieuw in de ronde was Marcus PE1HOY vanuit Uithoorn. Samen met PA3ALG zwijmelde hij over een TR-2300 2 m transceiver uit vervlogen tijden.

5 maart 2006 - 6 meter
Deze keer een coproductie met Maarten PE2MD die de notulen moest bijhouden omdat uw operator wegens brom zijn set met handoplegging moest gebruiken. In de ronde waren:
PAøFRX Gerard uit Haarlem die we een paar weken niet hadden gehoord want hij was net terug uit Spanje alwaar hij barre omstandigheden meegemaakt heeft. Ga dan ook in de zomer, hi.
PA3CGG Richard uit Alphen a/d Rijn was net terug van een cursus in het buitenland en had een zeer lange thuisreis achter de rug i.v.m. het slechte weer.
PA7ZEE Geert uit Amstelveen meldde zich ook weer terug van zeer lang weggeweest. Hij had prachtig weer gehad en met zijn doublet antenne (nee, géén dipool) de halve aarde gewerkt. Om de laatste week van zijn vakantie nog wat te kunnen eten moest hij zijn lineair-voeding verkopen en zat dus nu maar met 5 Watt.
PA3BFK Bert uit Amsterdam, Stadsdeel Zeeburg, had last van een merkwaardige statische storing, een melodieus gepingel, maar gaat toch moedig door met zijn antenne experimenten. Hulde!
PA3ALG had al snel in de gaten dat hij woensdag weer de rode pet op mag zetten i.v.m. afwezigheid van de reguliere 'Jan met de pet'; en klaagde erover dat de waarnemend 6 meter rondelijder geen verslagen opstuurde, waarvan akte.
PE1BSB had een droomantenne gekocht, een Dressler, maar wilde toch niet zonder ruis ontvangen en is dus bezig met het fabrieken van een breedband ruisgenerator met behulp van een zenerdiode, een van oudsher beproefd principe.
PA1LOI verrijkte de ronde met zijn groene geluid maar was, voor zijn doen, de hele ronde zeer beschaafd gemoduleerd.
Als laatste PE3WIM waarover notulist niets heeft opgeschreven, maar Wim nam afscheid met de wisselbeker voor mooist gemoduleerd station van Amstelveen en omstreken.
Een zeer geanimeerde en gezellige ronde met dank aan Maarten voor het schrijfwerk.

Key3 maart 2006 - 80 meter
Drie deelnemers aan deze 5e CW-ronde: PA3BFK, PAøKJB en PE3WIM met computer-cw.
PA3ALG bleef een roepende in de woestijn, ondanks normale antennestroom, maar had toch voldoende omhanden met de vaak zwakke en in frequentie verschoven stations. Ook dat bevordert de telegrafie-vaardigheid, zullen we maar denken.

1 maart 2006 - 2 meter
PAøFRX is weer terug van weggeweest en attendeerde ons op de jaarlijkse verkoping bij Afd. Kennermerland (woensdag 8 maart a.s.), waarop PAø0KJB zich afvroeg hoe de door Gerard beschreven route te onthouden is. PA3BFK heeft zich verder verdiept in het fenomeen J-antenne en maakte gewag van 5 dB winst in het horizontale vlak wanneer de kern van de de coax aan de straler wordt verbonden. PE1DHR kon de ronde niet leiden i.v.m. een hoge SWR, die wonderlijk genoeg minder werd naarmate de ronde vorderde, en rommelt (naar zijn zeggen) met porto's. PE1BSB wacht nog steeds op het hem toegezegde QST-artikel, terwijl PA3EOT weinig tijd voor de radio had i.v.m. het recentelijke schaatsgebeuren. Om 21.55 uur kon deze gezellige ronde worden afgesloten.

26 februari 2006 - 6 meter
In de ronde waren:
PA1KW, Koert in Uithoorn, met 5 watt uit zijn FT-817 die een zeer sterk signaal neerzette.
PA1LOI, Louis, die zich stiekem weer had laten opereren en dientengevolge nog wat zwabberig in de benen was.
PE1BSB, William uit Aalsmeer, zoals altijd met afstand het sterkste station.
PE3WIM Wim uit Amstelveen en PE2MD Maarten ook uit Amstelveen.
Er zijn uw plaatsvervangend rondeleider verder geen ranzige details uit de ronde bijgebleven behalve dat het, ondanks het kleine aantal deelnemers, een zeer geanimeerde ronde was.

Key 24 februari 2006 - 80 meter
Met PA3ALG, PA3BFK, PAøKJB, PAøCHN en PE1CVJ (in volgorde van opkomst) het grootste aantal inmelders tot dusver. Laatstgenoemde pleegde CW d.m.v. een PC codeer-decodeerprogramma. Eigenlijk niet de bedoeling!
Rondeleider PAøIF seinde vervolgens 5 minuten tekst uit Electron op 12 en 15 wpm. Daarna heeft hij de snelheid maar op 15 wpm laten staan, omdat de meeste stations sneller seinden dan 12 wpm. Als de deelnemers aan de Ronden wat zijn `ingelopen`, dan wil hij proberen er een echte Ronde van te maken (volgens een volgorde-lijst gaat de sleutel dan rond).
Jaap zegt nog niet veel reacties te hebben gehad op de 5 minuten tekst op 12 resp. 15 wpm. Hij wil toch de komende vrijdag weer hetzelfde gaan doen. Commentaar hoort hij t.z.t. dan wel (pa0if "at" amsat.org).

22 februari 2006 - 2 meter
PE2MD is voornemens om de gaatjes in zijn LCmeter-print tijdens de clubavond te boren en heeft ontdekt dat de tussen 148 en 153 MHz de kerkradio te beluisteren is. PA3BFK wordt op het QRL betaald om aanwezig te zijn en verdiept zich dus maar in amateurzaken, w.o. een zelfbouw J-antenne. PAø0KJB wordt nog steeds geplaagd door brom uit de luidspreker en heeft ontdekt dat de CW-ronde om 19.00 uur locale tijd van start gaat. De knutselactiviteiten van PA3CGG werken aanstekelijk. Zo heeft PE3WIM zijn computer interface uitgebreid, stort PE1BSB zich op een ruisgenerator en barst PA3GJP van de plannen. Toch leuk dat 'luisteraar' PE1JAL ook nog even van zich liet horen.

19 februari 2006 - 6 meter
Geen info ontvangen.

Key17 februari 2006 - 80 meter
Wij logden: PA3ALG met handsleutel en PAøDSO met brom.

15 februari 2006 - 2 meter
PE1DHR meldde dat de eerste twee LCmeter-pakketjes gebouwd zijn. Een werkt er naar behoren, de andere niet. Die eerste was natuurlijk van PA3CGG. Het is PAøIF (sinds maandag drager van de gouden VERON-speld) toch gelukt om een verbinding met onze voorzitter in EA8 tot stand te brengen. Terwijl PAøKJB moppert over een brommende luidspreker, is PA3BFK druk doende met een J-antenne uit afvalmateriaal en is op jacht naar een scanner om meer grip te krijgen op wisselende DX-condities. Na de lezing van j.l. maandag is PHøH geheel in de ban van Magnetic Loops en heeft al een vacuüm-C in bestelling. PE1BSB filosofeert nog door over hoe de jeugd geïnteresseerd te krijgen voor onze hobby. PE3WIM heeft andere dingen aan zijn hoofd. Hij had deze dag een huis gekocht, dus werd zijn deelname aan de ronde er een van 'komen en gaan';.

12 februari 2006 - 6 meter
Terwijl PA3CGG een hybride set met corroderende geleider had weten te temmen, bleek PA1LOI weer een recorder opgeknapt en zijn zoveelste partij audio cassettes op de kop getikt te hebben. PA3BFK heeft in de PACC contest aardige verbindingen tot stand gebracht en overweegt om de volgende keer toch maar een logging-programma in te zetten.
PAøH ontving alle stations naar behoren op zijn sloping-dipole, terwijl PAøKJB last van ruis had wanneer hij een knop op 'Power'; plaatste. PE2MD verdiepte zich in het wel en wee van SuitSat, maar deed ook verslag van de receptie n.a.v. PE3WIM';s huwelijk.

Key 10 februari 2006 - 80 meter
Inmelders: PA3ALG, PA3BFK en PAøWFO vanuit Oostvoorne.

8 februari 2006 - 2 meter
PE1DHR zag kans om zonder 2m-antenne en zich in ledigheid wentelend toch actief aan de ronde deel te nemen. Dit dankzij een technisch hoogstandje van PA3CGG die ook nog een luisteramateur uit de brand heeft geholpen met een van zijn gereviseerde ontvangers.
PAøKJB vindt een 80m CW-ronde niet van deze tijd. De reden waarom juist voor deze QRG is gekozen werd door PAøIF verduidelijkt. Hij deed tevens verslag van zijn vergeefse pogingen om op 20m met EA8/PA7ZEE in contact te komen. Pogingen die door PE1DHR en PE2MD werden gevolgd.
Johnson 275 Watt Match BoxHarry heeft zijn call ververst en gaat nu als PHøH door het leven. Hij is onderwijl in de weer met antennes en tuners waaronder een Johnson Viking Match Box. Tuners houdt ook PA3BFK bezig, want die was druk doende om een daarvoor bestemde spoel van overtollig soldeer te ontdoen.
Dan was er ook nog de verheugde en trotse vader PE1BSB, wiens QRP';ers, ondanks hun jeugdige leeftijd, een juiste keuze voor hun verdere ontwikkeling genomen hebben.

Key3 februari 2006 - 80 meter
Voor deze eerste CW-ronde in de geschiedenis van PI4ASV meldde zich PA3ALG wiens aanroep beantwoord werd met:
.... leuk om je te horen = je sigs hier zeer zwak, vrijwel onneembaar = pse check
Dan blijkt dat je zo druk was met zero beat afstemmen, dat je vergeten bent de drive op te draaien. En met 1 mW in een voor 80m veel te kleine antenne kom je niet ver. Met 40 W ging het aanzienlijk beter. Nou ja, beter ... ?
Vijfentwintig CW-loze jaren, plus een handsleutel omdat de keyer defect is, hebben het de rondeleider ongetwijfeld lastig gemaakt.
Of ON4MB uit Gent zich had vermaakt met PA3ALG';s CW-herintreding is niet bekend.

29 januari 2006 - 6 meter
Als eerste was daar PAøKJB die iedereen goed kon nemen. Vervolgens PA3CGG uit Alphen a/d Rijn, PE1BSB uit Aalsmeer en PA3DLP uit Abcoude die meedeelde dat, als het goed was, PA1HH Hans uit Purmerend meeluisterde maar daarvan kregen we geen bevestiging.
Hij worstelt al tijden met het display van zijn Icom-756 en vermelde een schandalige behandeling van de Icom ''service''-afdeling. Hij wil ook graag een QSL-kaart van PI4ASV via zijn QSL manager [ja ja] PE1JAS.
Ook PE1JAL was van de partij.
PE3WIM telt de dagen voor zijn bruiloft niet af met een centimeter uit zijn borstzakje. Dit gebruik schijnt niet meer in zwang te zijn. Ook hij gaf aan een QSL-kaart te willen ontvangen.
PA1LOI klonk zeer beschaafd tijdens deze ronde maar kon niet door iedereen worden ontvangen.
PHøH, Harry uit Amstelveen, is een nieuwe deelnemer aan de ronde. Welkom, welkom.
Hij gaf aan weer wat actiever in de hobby te willen worden.
Last but not least PAøSNY, Hans uit Vijfhuizen, die met wisselende sterkte maar steeds goed verstaanbaar doorkwam.

18 januari 2006 - 2 meter
PAøFRX was als eerste in de ronde en vertelde horizontaal te zitten. Bovendien moeten zijn antennes op heel korte termijn van zijn balkon wegens een bouwkundige renovatie van zijn onderkomen. PC1D moet wennen aan de 2 m-ronde op woensdag en kwam door stom toeval toch in de ronde. Hij was bezig met trunking en digimodes. Zijn signaal interfereerde met een stoorsignaal waardoor er een fluitconcert ten gehore werd gegeven. PAøKJB vindt dat amateurs rare dingen zeggen zoals: "het is 10 over 9" en "het is 40 over 9" terwijl hij heel wat anders op de klok ziet staan.
PE1BSB sloot de rij en was lekker aan het experimenteren met o.a. ringmixers. Hij vertelde wat een leuke dingen je daar mee kunt doen.

15 januari 2006 - 6 meter
PE1BSB was opnieuw de eerste die zich inmeldde. Hij was bezig geweest met altijd weer interessante antenne-experimenten. Tevens zegde hij toe op een knutselavond e.e.a. over DRM te laten zien en horen. PAøKJB kon opnieuw alle stations nemen maar de SEM 25 begon aan het einde van de ronde wat te ruisen en te reutelen. PA3CGG had het QR666-project afgerond en was nog bezig geweest met een andere renovatie. Zijn zelfgebouwde Hemel Water Afvoer-ontvanger stond naast hem ononderbroken geluid te produceren.
PE1DHR ging soms in het donker zitten om geen brom uit te zenden. Zijn kleinzoon vond terecht dat opa best een radio met hem kon gaan bouwen. Je kunt het Radiovirus niet vroeg genoeg overbrengen is de mening van de rondeleider. Het station PAøFRX zette een wonderlijk signaal neer. Sterkte variërend van S1 tot S5 op het display van PI4ASV met veel ruis. Hij meldde veel moeite te hebben met PI4ASV. PE1NXG vanuit Nieuw Vennep vertelde meestal op de achtergrond mee te luisteren, maar meldde zich nu ook eens in. Met 30 W zette hij een 5/7-signaal neer bij PI4ASV. Ook kwam PE2RBH uit Huizen binnen met zoveel ruis dat alleen de roepletters konden worden gehoord door de rondeleider. PE1BSB QSPde de rest van het verhaal door.

8 januari 2006 - 6 meter
PE1BSB heeft duidelijk goede voornemens gemaakt want hij moest en zou als eerste worden gelogd. Hij had een leuke DRM-ontvanger gebouwd – die het ook nog doet - en was nog wat verkouden. PA3DLP vanuit Abcou(de) was na lange afwezigheid ook van de partij. Hij verwees voor zijn DRM-avonturen naar zijn website http://www.xs4all.nl/~pa3dlp/ Kitten is niet zijn sterkste kant zo bleek uit zijn relaas.
PAøFRX vond PI4ASV zwak en kwam met 5/3 binnen met een lichte ruis. In een volgende doorgang kwam hij niet meer terug helaas.
Naar de site van PE5EDWEen nieuw station was PE5EDW vanuit Zaandijk die met een Magnetic Loop werkte. De diameter bedraagt 50 cm met bovenin een kleine varco en onder een Faraday inkoppellus van RG58 met een diameter van 10 cm. Met 30 W zette hij bij PI4ASV een 5/3 –signaal neer. Voor een bezoek aan PE5EDW's site (met nog meer foto's en info) op nevenstaande afbeelding klikken.
Kenwood QR-666PA3CGG vanuit Alphen a/d Rijn ontving het vorige station met sterkte 6. Hij was vele uren bezig geweest met de renovatie van een bejaarde Kenwood QR-666. Deze ontvanger had de afdeling aangeschaft voor beginnende amateurs. Gelet op de bevindingen van PA3CGG, kun je alle ontvangers bedienen als je deze kunt bedienen. De rondeleider bedankte voor al het werk dat is gedaan.
PE1DHR kwam binnen op een niet noemenswaardige bromfiets en was ook al ziek geweest. Het typerende geluid van de RT3600 kondigde PA1LOI aan, die nieuwe batterijen had in zijn oorversterkers en druk was met de reparatie van een cassetterecorder. PE2MD had als lid van de kascontrolecommissie een bezoek aan de penningmeester gebracht en zette donkere wolken voor het bestuur aan de lucht. PAøKJB kon nagenoeg iedereen nemen.
Ja en dan was ook PC1D weer eens van de partij hij voelde zich een Old Man = Oude Man door een koudje op de rug, ging toch naar OE7-land en vertelde van zijn DRM-avonturen en een niet geaarde pc waardoor de ingang van een convertor 110 V aan de ingang kreeg en bezweek. Als laatste was daar PAøBDC die graag een Condor TMC84 voor de 4 m-band geschikt wilde maken om te luisteren en als we dat stukje er bij krijgen ook om mee te zenden. Een gezellige volle ronde met veel informatie-uitwisseling, QSB door vliegtuigen en wisselende condities.

1 januari 2006 - 6 meter
Opnieuw opende PE1DHR de rij met de verzuchting blij te zijn dat de overdadigheden voorbij zijn, maar dat het goed gaat met het LC-meterproject. PA3CGG had heerlijk nostalgisch zitten prutsen aan de Hemel Water Afvoerontvanger en zich verbaasd dat alles zo overduidelijk invloed op elkaar heeft. Het station uit Haarlem met de roepletters PAøFRX had alweer de eerste experimenten in het nieuwe jaar achter de rug en een pechgeval met zijn 1€-tuner die na een pittige belasting de pijp aan Maarten had gegeven; hij treurde toch nog lang na maar zette zonder de roemruchte tuner een keihard signaal neer ... .
PE1JAL kwam wat ruiserig binnen. De stem van PE2MD deed vermoeden dat het om wat méér dan 1 glaasje sjamp was gegaan met het oude jaar, hetgeen hij uiteraard ontkende. PA1LOI meldde zich razendsnel in en ook weer uit vanwege de visite. PAøKJB kon niet alle stations nemen. Dat kon PE3WIM duidelijk wel, die de dagen in een huisje in Drenthe had doorgebracht en hoopte dat we alles zullen krijgen wat we anderen toewensen. Hij bemerkte duidelijk richtinggevoeligheid met de V-2000 zoals al eerder in deze verslagen door anderen was opgemerkt.
Info over DRMPA1JF was druk bezig met het voorbereiden van een lesdeel van de Novicecursus en had een DRM-ontvanger gebouwd. PE1JAS werkte met zijn FT-100 en had vanwege de weersomstandigheden zijn Slappe Arnold maar binnen gehouden. Het station PE1CVJ wisselde tussen een dipool en de V-2000 in verband met de polarisatie van verschillende stations. Als laatste was daar PE1BSB die fijn aan het knutselen was. Ook hij bracht DRM ter sprake en de ruisbult die de rondeleider had gehoord met een passieve ontvanger op 1440 kHz (RTL, vroeger Radio Luxemburg) werd door DRM-uitzendingen van dat omroepstation veroorzaakt.

< Terug >

Bijgewerkt: 4-03-2018

contact | Copyright © 2008 - PI4ASV | home

XHTML 1.0  &  CSS