De wekelijkse rondes van PI4ASV in 2007

30 december 2007 - 6 meter
PAøKJB was er als eerst bij en kon een aantal inmelders verstaan. PA4LEO hoort een beetje ruis en flutter op zijn sloper en is met APRS bezig; zie ook http://aprs.fi/
PA3DLP merkt op dat het wel lekker was maar wellicht iets te veel wijn en meldt dat luisteramateur Ronald is Zuid Oost meeluistert. PA1LOI heeft iets administratiefs gedaan, titels in zijn systeem ingevoerd, haalt kennis op hetgeen hem zwaar valt, hoopt niet in de ronde te gaan zingen (?) en heeft veiligheidsogen op het dak. PB2BN meldde zich en verdween door de draaideur weer. PC1D eet nooit lekker, zit verticaal, hoopt hard binnen te komen en is dolgelukkig met zijn nieuwe TS2000. PE1JAS stookt zijn spullen op mede om elco's te formeren. PE1DHR heeft 2 antieke PC's en een mooi kastje voor de digimodes op de kop getikt. Bij het uiteindelijke Kerstdiner mochten de Heren niet laveloos worden. Ver na sluitingstijd kwam PA3CGG melden dat: Hij iets verlaat was (!!!). Het komt dit jaar niet meer goed maar met alle wensen die zijn uitgesproken in deze ronde moet dat in 2008 wel weer goed komen.

23 december 2007 - 6 meter
Het gaat PA3CGG allemaal een beetje te snel, het wordt leger bij hem en hij kijkt uit naar 14 dagen vrij. PA3DLP kan iedereen ontvangen dus dat wordt gezellig. Voorts wil hij zijn katten uitrusten met cognacvaatjes. PE2MD meldt condities op twee en omdat hij een counter aan het repareren is vertoeft hij aan de zijlijn. PH1DTC is ook al aan het repareren en kan slechts ééndéé niet horen. PC1D is aan het shoppen voor een multiband set en is onderwijl zijn es wéé er aan het oppoetsen. Ja en dan PA1LOI die wel wat heeft gedaan, miniatuurauto's heeft, er geen genoegen meeneemt maar een oplossing heeft gezocht en gevonden: Alcohol!
PE1DHR is wat laat door de laatste Generale Repetitie voor het Kerstdiner waar hij zich heeft ingehouden. PE1JAS is blij dat z'n spullen weg zijn. Last but not least PAøKJB die net thuis was gekomen en na enig draaien aan de knoppen van zijn SEM25 deze opnieuw tot zenden en ontvangen heeft weten te krijgen.

16 december 2007 - 6 meter
Opnieuw was PAøKJB de eerste inmelder met een keurig signaal. PA4LEO vanuit Hoofddorp ondervond veel QSB hetgeen uit onze ervaring wordt veroorzaakt door vliegtuigen. Deze OM was bij een lezing van onze secretaris Koert PA1KW, in Haarlem over de bouw van de K2 geweest en had daar van genoten. PE1DHR was in Ulvenhout zeer actief gweest met slepen, sjouwen en heen-en-weer rijden. Hij vreesde dat het resultaat seniliteit zou zijn en had zich daartegen gewapend door een kamerbrede FT-920 aan te schaffen. De 'Michigan Mighty Mite' CW-tx. Complete beschrijving op: http://www.radiorud.se/MMM.pdfBij PA3CGG loopt de shack leeg na demonstraties gevolgd door vertrek van een spectrumanalyser en een zender. Hij kijkt uit naar de bouw van iets eenvoudigs in de kerstvakantie. PA1LOI stelde dat wij het nu wel weten, voorts heeft hij 1 Groot Idee, heeft hij een boek gekocht (jawel!) en heeft langspeelplaten aangeschaft met blues van de jaren 1935-1950 (na Christus). PE1JAS was met zijn RT3600 ook weer in de ronde. Hij was in het bezit gekomen van een adapter en manual voor de I-177 buizentester.
De rondeleider spoorde alle inmelders aan om te luistern op 3543 kHz naar het QRPp-baken uit Zweden dat door verschillende inmelders werd gehoord. Net voordat het licht uit werd gedaan en de boel afgesloten kwam PE1CVJ binnen met een Dijk van een signaal uit zijn 5W-QRP TRX. Is dit weer een voorbeeld van Meer door Minder?

14 december 2007 - 80 meter
KeyNa de gebruikelijke morse runs op 18 en 20 wpm meldde Geert PA7ZEE zich in. Hij informeerde of de rondeleider Jaap PAøIF in de kou zat hetgeen het geval bleek te zijn. Geert stelde voor om maar snel te stoppen met het QSO, maar toen meldde Menno PA3CVV zich in en ging de seinsnelheid flink omhoog. Geert bemerkte dat hij er wel wat van kon nemen, maar dat hij nog veel moet oefenen om op die snelheid mee te kunnen doen.

9 december 2007 - 6 meter
PAøKJB was de eerste inmelder en vertelde dat hij afgelopen vrijdag de hele CW-ronde op 80 m had kunnen meeschrijven. Hij hoort alleen stations die boven de ruis van zijn SEM 25 uitkomen. PE1JAL meldde zich in voor 25 minuten en hield zich daar ook stipt aan. Hij kon bijna iedereen nemen. PA3CGG heeft zitten rommelen en veel onderdelen uitgezocht maar tobt nu met een vettig werkblad. PE1JAS was er en toch weer niet en later weer wel….soms. Hij tobt met een onwillige voeding van zijn SEM 25. PE1DHR ziet de avond van morgen met Angst en Vreze tegemoet. Hij zal bij afwezigheid wegens ziekte van Sjaak, deze vervangen en heeft daar tegenstrijdige gevoelens over.
DRM ontvangst bij PC1D van Vatican RadioNa een lange afwezigheid was daar PA1ARL weer in de ronde. Hij had er een nieuwe QRPieter bij gekregen, het huis vergroot met een dakkapel maar werkte nu nog met een binnenantenne. Een andere verrassing was PE3WIM vanuit Heemskerk op de grens met Castricum. Hij kreeg van PI4ASV een 5/6-rapport maar werd niet door iedereen gehoord en hoorde zelf ook maar een paar stations. PH1DTC zijn modulatie is met sprongen vooruit gegaan en hij begint met de audiokwaliteit van zijn koolmicrofoon PE1JAS naar de kroon te stoten. PA1LOI had iets opgezet op de video en voerde dat aan als excuus voor laat inmelden. Hij had niet veel gedaan maar doet andere dingen zoals de krant lezen en wil iets omhoog halen (?).
PC1D verraste ons met een eenvoudige aanpassing in een ontvanger waardoor de ontvangst van DRM veel eenvoudiger kan dan met een converter. Hij heeft daar zelfs e.e.a. van op papier gezet waarvoor hulde! PE1CVJ was druk geweest voor onze afdeling ter voobereiding van de PSK31 Workshop. Hij vond de filmpjes op http://www.youtube.com/user/K7AGE, leuk en inspirerend. Kortom een leuke en informatieve ronde.

7 december 2007 - 80 meter
KeyPI4ASV kwam even voor 2100 uur lt in de lucht. Eerst werd tekst geseind op 15 wpm gevolgd door 18 wpm. Inmelders waren behalve Geert PA7ZEE ook Erwin G4LQI. De laatste seinde dat hij op reis naar NL ging en maandagavond bij de verkoping hoopt te zijn. Jaap PAøIF wenste hem een goede reis.
In de zesmeterronde op zondagavond bleek dat Kas PAøKJB een vaste meeschrijver in deze CW-ronde is geworden. Het zou leuk zijn als andere meeschrijvers dat ook laten weten op deze site.

2 december 2007 - 6 meter
Opnieuw was PAøKJB de eerste inmelder. Hij had afgelopen vrijdag in de CW-ronde op 80-m meegeschreven en had geconstateerd dat alles volgens de regelen der kunst was verlopen. Voor PA4LEO uit Hoofddorp (niet te verwarren met PA4LE uit Hillegom) was het een first op 6 m hetgeen hem een QSL-kaart van PI4ASV opleverde. Hij had genoten van de Workshop Ontwerpen en Bouwen en kijkt uit naar een vervolg. PE1CVJ denkt na over een Workshop PSK waarbij eerst in diepte PSK als mode wordt behandeld, vervolgens een eenvoudig interface wordt gebouwd, dan het eenvoudigste programma uit de doeken wordt gedaan en tenslotte wordt aangeleerd hoe met een eigen laptop met zo'n programma verbindingen kunnen worden gemaakt. Als slotstuk kan dan nog een programma met toeters en bellen zoals Ham Radio DeLuxe worden behandeld. Mede gezien de drukke werkkring van PE1CVJ zal dit in het volgende jaar een plek vinden.
De Workshop Radio (Foto: PE1JAS)PE1DHR ontvangt met zijn Workshop Radio net zoveel als met de passieve HWA-ontvanger terwijl anderen er in de donkere uren tientallen stations mee beluisteren. PA1LOI was met een knopje aan het worstelen omdat zijn hand niet vast zit. Hij ontvangt met zijn Workshop Radio 1 station met een antenne van 23 m lengte. Na het verhaal over een PSK-workshop is 'zijn denken over de computer omgedraaid' !?
PE1JAS werd geprezen om zijn leuke foto's van de Workshop die inmiddels te bewonderen zijn op deze site onder bijeenkomsten. Dan was na lange tijd PC1D ook weer van de partij. Hij vergeet de helft, heeft moeite met Anton en ondergraaft de discipline door vroegtijdig te zwaaien. Tenslotte was PA3CGG ook in de ronde. Hij was druk bezig geweest en is na het opruimen van een inventaris inmiddels een soort Tandbergdealer geworden.
Na de ronde beluisterde de rondeleider nog de 80 m-band en hoorde een bakensignaal. Voor meer informatie kijken op: http://www.radiorud.se/fyren.asp

25 november 2007 - 6 meter
PAøKJB was de eerste en het leek er op dat hij ook de enige inmelder zou zijn. Met zijn antenne in de hand verbeterde zijn signaal tot 5/9 met en goede audiokwaliteit. Hij had zoals elk jaar weer een kerstkaart op de pc gemaakt. Na enige tijd kwam PE1DHR er ook bij. Hij was een ringkern aan het afwikkelen om tot een gewenste spanning te komen. Hij duidde op een boycot omdat de rondeleider van de 6 meterronde vrijwel nooit in de 2 m-ronde was. De rondeleider legde uit dat hij veel tijd aan de afdeling besteedt en zich niet aangesproken voelde. PA1LOI zegt ook tegen zichzelf: "Goedenavond!", was opgestaan om half elf en direct na het ontbijt weer naar bed gegaan wegens een vermoeiende reis naar Varseveld om de temperatuurregeling/aanwijzing van zijn 37 jaar oude automobiel te laten repareren. Hij merkte ook op dat bij hem alles naar beneden valt. PE1BSB kwam binnen na het zwaaien maar werd als vaste klant toch in staat gesteld om te verhalen over zijn duikavonturen op Bonaire. Ook PA3CGG kwam er nog bij omdat hij eerder was weggeroepen ( Bicycle Repair Man Job?). Hij is een andere auto aan het uitzoeken en werd daarbij geholpen door PE1BSB. Toch noch een gezellige en informatieve ronde.

23 november 2007 - 80 meter KeyPI4ASV was uitgeweken naar 3578 kHz wegens voortdurend PSK-geweld op "onze" frequentie 3579 kHz. Geert PA7ZEE meldde zich in en kreeg voor het eerst een 5/9/9-rapport van rondeleider Jaap PAøIF. Deze ging vervolgens op 15- en 18 wpm tekst uit Electron seinen die Geert bekend voorkwam omdat hij die tekst zelf had geschreven hi. Omdat de "meeschrijvers" niet kunnen worden geregistreerd, leek het er op dat Geert de enige deelnemer aan de ronde was.

11 november 2007 - 6 meter
Kwam het omdat het Sint Maarten was of had het iets te maken met het begin van het carnavalseizoen?
In ieder geval ging er flink wat mis in deze ronde. "Anything that can go wrong, will" (Murphy) werd werkelijkheid. Het begon met de rondeleider die er maar niet in slaagde om PI4ASV in de lucht te zette. Gelukkig was PA1LOI bereid om de Rode Pet op te zetten. Onderwijl was PA7ZEE overgestapt op de FT-817 met de inverted V om toch wat te kunnen doen. Terwijl de ronde verder ging vond hij uit dat er een knop op de tafelmicrofoon voor de problemen zorgde en nam hij de Rode Pet weer over.
PA1LOI vertelde op de Goede Weg te zijn maar weet niet wat hij gedaan heeft. Bij PAøKJB wordt alles minder en zachter. PE1DHR vindt een eendje ook goed en neemt een prototiepje van een meter mee naar de afdelingsbijeenkomst. PE1JAS neemt Europa op en werkt met vol vermogen uit zijn RT3600. Later ging hij over op de SEM25 maar daar had de microfoon kuren. PA3CGG heeft audiospullen opgeruimd, is lekker aan het luisteren met een in Apeldoorn aangeschafte hoogohmige hoofdtelefoon naar zijn passieve ontvanger en weet niet hoe ut loopt. Waarneembaar maar niet verstaanbaar kwam opnieuw PA4LEO vanuit Hillegom in de ronde en werd door gekuespeed door PA3CGG. Ja en toen kwam PA5WT vanuit Nieuw Vennep er bij en werd door de rondeleider niet herkend….Shame On You !
Als laatste inmelder kwam PA3BCD in de ronde. De rondeleider verwarde hem met Charles uit Haarlem terwijl dit station vanuit Amsterdam zijn signalen zendt.
Met een Bermudadriehoek-gevoel ging PI4ASV QRT.

4 november 2007 - 6 meter
DvdRA 2007 - Dagsluiting ... ?Het was de avond 'After the day before': de Dag Voor de RadioAmateur. Ook PA3CGG, met een werkelijk Heerlijke Modulatie, had daar kleine dingen gekocht en was lang gebleven op de zelfbouwverdieping. PE2MD was Fred tegengekomen, had ook kleine dingetjes gekocht en worstelde met connectorplugjes (?). PE1DHR zag weinig en dan toch dubbel wat toch negatief uitpakt, immers min maal plus is min….toch? Zijn S-meter wijst juist aan maar wellicht vangt zijn antenne minder signaal op waardoor de rapporten wat lager uitvallen. De spoel voor zijn antennetuner hing met een sinterklaasgedicht op hem te wachten in Apeldoorn op de stand van Ben PB2BN, hetgeen voor vrolijkheid zorgde. Daarnaast had hij groot ingekocht in de vorm van een nog betere meetplaats dan hij al had. Tsja, met zo'n grote shack kun je wel wat kwijt….althans voorlopig wel. PA3DLP meldde dat Louis over de rondeleider heen kwam, wat door de laatste toch niet op prijs werd gesteld. Ook hij had allerlei spulletjes aangeschaft in Apeldoorn maar is nog steeds op zoek naar een kleine tandbandriem voor het gelijktijdig aandrijven van 2 variabele condensatoren. PH1DTC zijn modulatie wordt elke ronde iets beter; een kwestie van microfoonhantering bij de groene SEM35. Hij had het setje van de buurman gerepareerd zodat die ook naar onze ronde kon luisteren, hetgeen zeer op prijs wordt gesteld. Ja, en toen kwam PA1LOI ook nog in de ronde en wenst ons allemaal een prettige avond, heeft een voetpedaal voor zijn Uher aangeschaft alsmede een pomp die een zuiger bleek te zijn maar waar de werking toch en mysterie blijft, ook een tafelmicrofoon die bij een kleine handelaar naast een Duitser met een brilletje was aangeschaft, paste nog in de tas. Hij wilde wel het walletje bij het schuurtje laten omdat het erg gezellig was (?). Daarna was hij vervolgens naar Rotterdam getogen waar een presentatie over radiomeubelen hem ten deel viel en de nieuwste ontwikkeling over allerlei berichten via het lichtnet (PLC?).
Het voorgaande is slechts een kleine greep uit de informatiestroom die ons ten deel viel.
Bij PAøKJB ruist het niet meer en hij hoefde maar 2 station te missen. De rondeleider kon helaas PA1JF vanuit Naarden en PA4LE vanuit Hillegom niet nemen maar gelukkig konden andere deelnemers aan de ronde e.e.a. "doorkuuespeeen". PA4LE wil proberen een volgende keer met een goede antenne in de ronde te komen, waar de rondeleider nu al naar uitkijkt.

28 oktober 2007 - 6 meter
Na enige minuten zenuwachtig te hebben gewacht op het altijd exact om 2100 uur inschakelen van de verenigingszender, gevolgd door het sonore stemgeluid van rondeleider Geert bleef het vanavond angstig stil. Eerst werd nog gedacht aan een miscommunicatie vanwege de zojuist ingevoerde wintertijd maar de klok tikte maar verder en na een minuut of vier vroeg een toch wat nerveus wordende Louis PA1LOI aan Ernest PA3DLP of hij dit keer de zes meter zou willen leiden. Hetgeen geschiedde.
Gelukkig was Louis dit keer fluittoonvrij en had hij na veel gemodder toch een 8-polige kabel kunnen solderen aan een microfoonplugje, die wel vreselijk heet was geworden maar nog net niet in vlammen was opgegaan, zodat uiteindelijk alles toch nog is goedgekomen. Last but not least was hij zelfs in Almere Waterwijk nog redelijk te ontvangen bij Willem PA3AYA. Helaas kon Willem echter alleen de (ad interim) rondeleider horen, evenals zijn buurman Peter PA3FUV uit Almere Buiten, zodat zij de ronde vroegtijdig verlieten maar beloofden om het een volgende keer nog eens te proberen.
PA/G4LQI kon melden dat hij aankomende zaterdag naar de Amrato zou gaan. Voor een nieuwe zesmeter antenne hoeft dat beslist niet want Erwin was vanavond een van de sterkere stations.
Anton PE1JAS werkte met zijn hifi koolmicrofoon en, naar zijn zeggen, met groot vermogen. Maar hoeveel dat vanavond was werd niet uit de doeken gedaan. Feit was dat hij in Abcoude de meter op S6 kon krijgen wat niet eerder genoteerd kon worden. Ben PB2BN was ook van de partij en riep nog twee stations aan die hij hoorde roepen maar gezien de slechte condities kwamen PA3CDS en PA3F uit Gouda, die aanvankelijk met veel ruis binnenkwamen, niet meer retour. Vermoedelijk hoorde Ben, zo liet hij weten, deze stations heel even door een korte vliegtuigskip. Bert PE1DHR kwam na het zwaaien als hekkensluiter nog snel even de ronde binnenstappen zodat deze merkwaardige zesmeter-ronde toch weer in de analen kan worden bijgeschreven als 'mission completed'.

26 oktober 2007 - 80 meter
KeyOmdat "onze frequentie" bezet werd door twee G-stations schoof PI4ASV een stukje op naar boven. Jaap PAøIF had zijn TRX in reparatie en had nu een transceiver van de plank gehaald die vroeger dienst deed in de caravan en zette daarmee 10 W in de lucht. Het signaal was bij Geert PA7ZEE 599. Er volgde een lang tekstblok op 15 wpm en een wat korter op 18 wpm. Vlak naast deze frequentie waren inmiddels een paar PA-stations ook met een QSO begonnen zodat PI4ASV maar QRT ging.

24 oktober 2007 - 2 meter
In de ronde waren:
PA1LOI, Louis uit Amstelveen zonder fluitconcert ditmaal. Het lijkt bij hem wel een Sodom en Gomorra van jewelste want hij had net een beurt gehad en toen viel er een schroefje naar beneden. Daar moet je maar niet al te veel verbeeldingskracht op loslaten.
PA3CUP, Henk uit Amstelveen die normaal alleen meeluistert maar, waarschijnlijk, uit medelijden met uw rondeleider, wegens de doodse stilte na diens eerste oproep, besloot toch maar mee te doen. Dank, dank.
PAøKJB, Kas uit Uithoorn met voornamelijk veel gekraak en door mij niet, of nauwelijks, te nemen. Hier geef ik geen commentaar meer op.
PA/G4LQI, Erwin op zijn vakantieflatje in Amstelveen. Hij is steeds vaker in Nederland en lijkt zich bij ons wel thuis te voelen. Hij gaat gebukt onder een streng regiem van zijn wederhelft (die nota bene zelf ook een machtiging heeft). Voor iedere doos met meuk die hij binnenbrengt moet hij een andere doos van dezelfde afmetingen opruimen, weggooien! Jakkes.
PAøTLX, Pim uit Amstelveen met zijn karakteristieke stemgeluid die weer heel wat nuttige tips en trucs had voor problemen waarmee ik kamp.
PD2HPE, Piet uit Utrecht die meldde alleen maar mee te luisteren.
PE5ALX, Alex uit Amsterdam, een door zichzelf benoemde expert op antennegebied. Hij kwam 9+40 bij mij binnen met, na later bleek, slechts 50 Watt
Een gezellige, informatieve ronde die, en petit commitee, na sluitingstijd nog een tijdje doorging.
PE1DHR

21 oktober 2007 - 6 meter
Vanuit Abcoude kwam PA3DLP binnen met een stevig signaal en een prachtige audiokwaliteit. Hij maakte zich verdienstelijk met het geven van ontvangstrapporten voor ieder station dat in de ronde kwam. Met een antenne op 40 m boven straatniveau was ook PA3CGG present … hoewel hij moest zonodig naar de voordeur lopen net toen hij weer aan de beurt was, hetgeen toch als een slechte beurt is genoteerd (en dan hebben we het nog niet eens over die boterzachte modulatie).
Vanuit Heemstede meldde PAøGRU zich in en het was ook zijn first op 6 m. Een QSL-kaart van PI4ASV viel hem mede daarom ten deel. PE1DHR werd voortdurend gesouffleerd op 70, is nu ook QRV op 23 cm, heeft problemen met Turks via Ham Radio DeLuxe, is in het kostbare bezit van een resonerende kast en verklaart dat alleen Stoute Jongens slechte rapporten krijgen, hetgeen met het oog op Sinterklaas als een Donkere Wolk bleef hangen.
Vanuit Zaandam was daar ook sinds lange tijd PE1OUD die de smoes had van twee maanden vakantie, een nieuwe baan en Tom Green op de BBC aanvoerde als excuus voor zijn afwezigheid. Maar er is vooral begrip voor deze Amateur omdat hij moet leven met een depressieve S-meter, wat je toch maar weer elke dag moet kunnen opbrengen.
Tsja en dan PA1LOI die tot driemaal verzoekt om hem niet kwalijk te nemen ondanks een oorverdovend gefluit, heeft iets met vervelend gezanik waarbij hij vooral kwaad wordt op zichzelf, heeft hulptroepen die de boodschappen doen en bekende een 8-polige plug te hebben verpest met de soldeerbout….verdorie!
Nieuw in de ronde was ook PA3ECT met een RT3600 vanuit Zunderdorp te noorden van Amsterdam waar de rondeleider mooie herinneringen aan torenuilen heeft maar niet goed werd ontvangen. Bij PAøKJB ruist het nog steeds waarbij deze keer weinig werd ontvangen zodat hij vroegtijdig verdween. PH1DTC was er ook weer met een SEM35 met eindtrapje zodat er maar liefst 4 W aan de antenne werd toevertrouwd.
Een spontaan inmeldende PA3CUP kon iedereen nemen en vooral PA1LOI met zijn vervelende piep. Hij was wezen kijken naar de Marathon van Amsterdam en had vooral genoten van wat er allemaal na de kopgroep kwam. PE1JAS kwam net binnen hollen en denkt er over om zijn GP naar buiten te kwakken. Hij was duidelijk ingenomen met al het groene spul in de ronde. Net voor sluitingstijd was daar PE1BSB die somberde dat hij weinig aan de Hobby had gedaan wegens drukte.

14 oktober 2007 - 6 meter
Vanuit zijn hoge positie was PAøTLX de eerste inmelder. Hij had een uur met en Noor zitten praten, meldde dat er condities waren op 2 m, was maar liefst twee keer in de prijzen gevallen en trok herinneringen naar boven. PA3CGG en PE1DHR hadden zich 'gezamenlijk en in vereniging' (zie verder Wetboek van Strafrecht) gebogen over de FT-817 die maar liefst 2 jaar in een doosje had verkeerd … schande! Maar uiteindelijk was alles goed gekomen. Voorts had PA3CGG een R-7000 onder handen genomen en een cassettedeck gerepareerd. Hij droomt van een shack met afmetingen waar voeger een gezin met 10 kinderen makkelijk kon worden gehuisvest.
PA/G4LQI is inmiddels lid geworden van de VERON en behoort tot onze afdeling. Zijn horizontale halvegolfantenne op het balkon deed het prima. Hij wil graag naar de Dag voor de RadioAmateur en zoekt een lift daarheen omdat Apeldoorn op de fiets wel wat ver is. Samen met PAøTLX werden fragmenten van herinneringen naar boven getrokken.
PAøKJB voert de strijd met de eeuwige ruisvelden waar de meeste stations toch wel doorheen weten te komen. PE1DHR had een relais in de FT-817 met de soldeerbout benaderd. Na het verwijderen van de afdekkap werkte de FT-817 weer als vanouds.
PA3HEO zat met papiertjes onder zijn bureau tijdens de ronde….moet kunnen…toch? Hij had afgelopen vrijdagavond zijn eerste CW QSO ooit met PA7ZEE gehad. Hij is van plan om meer vrijdagavonden om 2100 uur LT te luisteren op 3579 kHz en zich dan ook in te melden. PH1DTC had aanvankelijk problemen met zijn microfoon. Een ander exemplaar op voldoende afstand van de mond gehouden werkte voortreffelijk. PE2MD hoorde op de camping te zitten maar door rugproblemen van zijn vriendin was dat niet gelukt. Zette hij zoveel vermogen neer dat de TV omviel? Vanuit Abcoude binnengekomen met stip: PA3DLP met een nieuwe antenne. Die antenne had een losgeraakt ceetje in de voet maar werd fluks gerepareerd. Voorts had hij met vooruitziende blik katrolletjes (blokjes voor nautici) in zijn antennemast gehangen want dan laat zich een leuke HF-antenne wat makkelijker ophangen.
PE1JAL liet zich verleiden tot inmelden maar moest weg en meldde zich via de 70cm-repeater uit omdat hij er op 6 m niet door kwam. PA3CUP gaf fraaie rapporten weg en had zijn CW-keyer uit het vet gehaald. Zou hij zich ook gaan inmelden op vrijdagavond? PE1JAS speelde grensrechter en had hem weer tegen het beton geplakt en zocht een eindje steigerpijp. Hij werd op zijn wenken bediend door PE1BSB die nog alle katten heeft, in de Grevelingen met zijn vriendin onder water was geweest waarbij die vriendin toch wel moe was geworden.
Omdat 13 inmelders nooit goed is redde PE1BLD de situatie aan het staartje van de ronde. Met een rondeleider die een droge keel had gekregen en zich vanwege de krulspelden steeds ongemakkelijker voelde, werd deze volle, gezellige en informatieve ronde waarin de vraag centraal stond: "Wat heb ik aan Radio gedaan?", ver na sluitingstijd afgesloten.

12 oktober 2007 - 80 meter
KeyPI4ASV meldde dat het station QRV was en aan een morserun ging beginnen. In de kier die er was meldde Geert PA7ZEE zich in en kreeg een 589-rapport. Vervolgens werd eerst een stuk tekst met 15 wpm geseind. Op het einde van dit tekstblok werd het signaal zo vervormd dat het niet meer te nemen was. Dit herstelde weer en vervolgens werd op 18 wpm geseind. Dit gehele tekstblok was het signaal vervormd waardoor de CW-ronde niet kon worden afgesloten door PI4ASV. Omdat PA7ZEE nog opriep, meldden zich bij hem in eerst Lex PE1CVJ en vervolgens Peter PA3HEO. Geert zal beide Moedige Amateurs een QSL-kaart sturen. Voor Peter PA3HEO was het de eerste CW-verbinding ooit.

7 oktober 2007 - 6 meter
PE1BSB vanuit Aalsmeer wilde perse de eerste inmelder zijn en slaagde daar ruimschoots in. De drukte is bij hem een beetje voorbij en hij was zijn shack aan het opruimen geweest. Op deze site bij 'De shack van' is zijn indrukwekkende verzameling spullen te zien. Niet te zien is de opgedroogde salamander die daar is aangetroffen bij het opruimen.
PA1LOI zit met rommel, gaat wel en niet goed, weet het maar doet het niet en is aan het naaien geslagen. Als chirurg vult hij zijn slachtoffers op met zaagsel en naait ze dan dicht en dat geeft hem grote bevrediging…..zucht…..
PA3CGG was eerst zacht omdat hij aan de knoppen had zitten draaien en was vervolgens uiterst teleurgesteld omdat PA1LOI hem niet noemde. Na een excuus ging het iets beter met hem. PE2MD zit even niet op de camping maar in zijn huisje aan de Poel.PE1DHR zit met een draaggolf die op de FT-690 een fluittoon neerzet na een 2e generale repetitie voor het kerstdiner; je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen…..toch? PAøTLX zit zonder buitenantenne ook al met een FT-690 met borstvoeding. Een warme brom kwam met het signaal mee. Hij kon PE1DHR helpen aan een adres voor de eindtrap van de FT-690 die daar defect was.
BitterballenPA3GJP was gewekt door PE1DHR, zwaait voortijdig en toch ook weer niet omdat zijn moeder komt logeren en maandag, zo kondigde hij aan, neemt hij Bitterballen mee, ieder kreeg er minstens twee (naar Jarig Jetje zou trakteren). PE1JAS had weer een GP tegen het beton op staan en deed vermogens- en antenne-experimenten. PAøKJB meldde dat de ruis was verdwenen maar hij kon PE1JAS niet verstaan. Tenslotte was daar PA3HEO die zijn tijd besteedt aan 'koekeloeren'. Hij was bezig met een tunertje met een 555 uit Elektor om DRM op een geluidskaart tot leven te wekken. Hij maakte een gelukkige indruk hetgeen werd verklaard toen hij meldde dat de Soldeerbout na lange tijd was opgewarmd en hij zich vol welbehagen omringd wist met de geur van harskernsoldeer.
Kortom een gezellige ronde vol met botsingen van Meesterbreinen.

23 september 2007 - 6 meter
Hij was gekomen uit Brabant weerom met vlieghend vaendel en slaende trom (vrij naar 't Geuzenvendel op thuismars) … juist PA1LOI was weer in de ronde en sprak ons indringend en langdurig toe over zijn luiheid, het inlossen van beloften, ergernis, het opbloeien wegens het vertrek van interne beletselen en deed tenslotte nog een commercial over een Belgisch schoonmaakmiddel.
Opnieuw was PAøTLX van de partij die veel had meegemaakt met en super 8 filmprojector en een dame die veel te bieden had. Terug uit Portugal was daar PA3CGG die vond dat het kwartje bij de rondeleider wel erg laat gevallen was m.b.t. de regio 02 die tot 1948 aan Alphen a/d Rijn had toebehoord. Bij hem staat de keuken nu voor 95 % overeind maar, zo sprak hij waarschuwend, er gaat nog veel meer gebeuren.
Papa hoofddorp één delta tango charlie, PH1DTC dus, zette met zijn SEM 35 een 5/6 signaal neer bij PI4ASV. Hij was naar de velddag van de SRS in Kootwijkerbroek geweest en had een omtrekkende beweging om Radio Kootwijk gemaakt.
PAøKJB had na het draaien aan de knoppen toch kans gezien om zijn SEM 25 in het gareel te krijgen. Hij ontving de SEM 35 soms wel en soms niet. Als laatste was daar PE1JAL met een QRP-signaal uit zijn FT-817 die hij in Meppel had aangeschaft. Met nog enkele andere aankopen was hij met een vol beladen auto weer teruggekeerd. Bij het zwaaien werd hij node gemist……

16 september 2007 - 6 meter
PAøTLX was de eerste inmelder met een uitstekend signaal. Hij memoreerde dat hij PI4ASV in de SSB Velddag geholpen had met de verbinding op 2 m met een LX-station. De rondeleider herkende dat omdat hij toen operator was tot grote hilariteit bij PAøTLX. PA3HEO was de afgelopen woensdag ingesprongen als rondeleider op de 2 m-ronde. Hiervoor werd hij ook nog geloofd door PE1DHR die meestal die ronde draait. Hoewel net aangekomen vanuit G-land was daar PA/G4LQI in de ronde. De accu in zijn transceiver redde het net niet en dus was daar de aanzwellende warme brom van de lader over zijn signaal. Hij had het CW-QSO met PAøIF vanuit Engeland onderbroken omdat zijn inbraakalarm protesteerde. Wel had hij het 5 W-signaal van PA7ZEE met Q5 ontvangen daar. Als laatste juist voor sluitingstijd kwam hijgend en wel vanaf de repetitie voor het kerstdiner PE1DHR binnen. Het werd een draaideur QSO.

14 september 2007 - 80 meter
KeyVóór de ronde was Jaap PAøIF bezig met een QSO met Erwin G4LQI, vanuit Zuid Engeland, die later verdween. De reden daarvan is te lezen in het 6 m-verslag van 16/9/07.
Eerst werd er tekst geseind met een snelheid van 15 wpm gevolgd door 18 wpm. Dat laatste kon Geert PA7ZEE beter nemen dan de 15 wpm. Later meldde Martin PA2W zich in en ging de snelheid tot ver boven de 20 wpm. Omdat er verder geen inmelders waren, ging PI4ASV QRT.

9 september 2007 - 6 meter
De eerste inmelder was PA3HEO die naast het volgen van de ballonvossenjachtgebeurtenissen (2 x woordwaarde) toch ook maar een konijn met blaasontsteking onder dwangvoeding heeft geplaatst. Sommigen van ons valt toch alles ten deel. Dan was daar in een draaideur-QSO PH4M uit Mijdrecht gevolgd door PA3CGG. Hij klonk en was ook vermoeid van alle keukenwerkzaamheden, had daardoor ook geen radionieuws. De rondeleider vertelde dat hij weer een nieuw land met zijn visblikjes heeft gewerkt: HA3FZG in JN86tp waardoor hij nu 1976 miles-per-watt heeft gehaald; zie ook http://www.qrparci.org/content/blogsection/4/116/lang,en/. Spijtig reageerde PA3CGG dat hij pas zo'n blikje had weggegooid. Bij PE1DHR is het aldoor maar feest waaronder de buurt BBQ. Voorts had hij eindelijk en hardnekkige storing te pakken waar een voeding voor verantwoordelijk was. Hoewel hij niet op de eerste avond van de workshop Ontwerpen en Bouwen kan zijn, blijft hij wel meedoen in het project. PE1CVJ gaat weer een presentatie geven van Ham Radio Deluxe en is door de vernieuwing van dit programma druk geweest om zijn presentatie aan te passen. Met hem kijken we allemaal terug op geslaagde velddagen dit jaar. PH1DTC heeft een luidspreker aan zijn SEM 35 geknutseld wat toch wat comfortabeler is dan een uur met zo'n knellende hoofdtelefoon op je oren. Bij PAøKJB loopt alles op rolletjes sinds hij alle zenders aan elkaar heeft gebonden. PC1D heeft nu de shack weer beneden, alle wandcontactdozen van een beschermingsleiding en –contact voorzien en was op vakantie geweest in OE-land. Bij PE1JAS heeft de antenne toch een goede afstraling ondanks dat deze tegen het beton is geplakt. Hij heeft zijn Slappe Arnold niet meer uit het zolderraam gestoken maar vertelde niet wat daar de reden van was.
Kortom een gezellige volle ronde.

2 september 2007 - 6 meter
Na het afsluiten van de prachtige velddagen werd op zondagavond PI4ASV in de lucht gezet voor de zesmeterronde. PA3CGG was niet op de velddagen geweest wegens andere dringende zaken. Hij is druk met het vervangen van een keuken en is met een FT-902 bezig geweest die 50 W geeft op elke band. PA3DLP/mm was actief vanaf de Vinkenveense Plassen. Hij had zijn antennesystemen in en op de boot zo aangepast dat hij Katmandu meende te horen. Als hij weer thuis is gaat er een driebander op het dak voor 70/2/6. PE1DHR was wel op de velddagen geweest maar had tussendoor aan feestelijkheden deelgenomen waardoor zijn bloedgehalte was gedaald. Hij blijft maar over zijn dubbele Zepp of dipool praten terwijl anderen vinden dat het toch echt een doublet moet zijn; zie ook http://www.cebik.com/wire/abd.html.
Tenslotte was daar PH1DTC, dus papa hoofddorp één delta tango charlie, die met zijn SEM35 weer voor het groene geluid zorgde. Hij zocht een duobander voor 2 en 6 m en werd op zijn wenken bediend met een driebander voor ongeveer € 100. Ook werd hij gewaarschuwd voor de kloon die er van deze antenne bestaat. Het was opnieuw een gezellige ronde.

26 augustus 2007 - 6 meter
Het leek er op dat PE2MD de enige inmelder zou zijn in deze zondagavondronde. Hij vertelde over een reis naar Frankrijk met een opspelende diesel en had zelfs kans gezien een Fransman te werken daar! Toch meldde PA3CGG zich nog in. Hij was verhinderd omdat hij een toestel met de buik open in zijn handen had toen de ronde begon. Hij had een klein teeveetje gekocht zo meldde hij vol trots. Tenslotte kwam ook PH1DTC deel uitmaken van het kleine doch uiterst selecte gezelschap. Hij had achter zijn SEM 35 een eindtrapje gezet en kwam daardoor bij PI4ASV met 5/6 binnen. Hij had zijn Slappe Arnold uit het zolderraam gestoken.
Er zijn er dus meer die dat doen.

12 augustus 2007 - 6 meter
PA3CGG was de eerste inmelder. Hij wil een grotere shack die mogelijk een gehele verdieping gaat beslaan. Tevens was hij zeer teleurgesteld dat hij niet was uitgenodigd bij een officiële opening van een goede relatie. Een echte opsteker had hij van het parallel schakelen van 90 fotodiodes die samen 5 mA bij 4 V leveren. Dat lijkt een prima voeding voor een QRPp-zender…..toch?
Lighthouse/Lightship logoWeer terug van weg geweest was PA3BFK de volgende. Hij had leuk meegedaan in de Scandinavische contest, wees op openingen op 2 m en de Perseiden meteorieten die ook op radiogebied veel betekenen. Hij kijkt uit naar het International Lighthouse/Lightship Weekend. Zie ook http://illw.net/2007_list.htm.
PA3ALG moest even de hoek om hetgeen toch niet zonder risico lijkt te zijn. Hij had bovendien moeite met een ding met pootjes die ook nog nummers hadden. De andere inmelders vergroten slechts de verwarring hierover. PE1DHR was zich te buiten gegaan bij de feestelijke opening van zijn nieuwe shack en had, jawel, op echte pinda's getrakteerd! Het deed de rondeleider denken aan een Amerikaanse zegswijze: If you pay peanuts you get monkeys. PE1JAS was met het middelste vermogen, 9 W van zijn RT3600 in de ronde. Hij zoekt een oude transceiver voor een beginnende amateur. Als laatste kwam PE1JAL binnen rollen en wedde dat binnen een half jaar de shack van PE1DHR weer net zo vol als vroeger zal staan. Kortom het was weer een gezellig ronde met plagerijtjes over en weer.

29 juli 2007 - 6 meter
PA3CGG's nieuwe aanwinst: de GALAXY V  Mark IIIHet is midden vakantietijd dus was de verwachting dat er niet veel inmelders zouden zijn. Toch was PA3CGG present en nam de tijd om gezellig te vertellen dat hij heerlijk met de Hobby was bezig geweest. Hij had oude spullen met moderne techniek zoals DSP gecombineerd en was vol lof over de prestaties van de oude techniek. PAøKJB kwam in de ronde met een ongekende hoge kwaliteit audio vanuit zijn SEM 25. Zijn koelkast was een vriezer geworden, maar daar en tegen was zijn 2 m-zender door een amateur gerepareerd. Toch werd hij bij een test niet gehoord en hoorde hij ook het tegenstation niet. Toch nog maar even naar kijken?

15 juli 2007 - 6 meter
Het was broeierig warm in de shacks. De rondeleider sprak van 'kleverig' weer. Toch kon PE1DHR niet wachten tot de ronde begon. Het einde is in zicht (van de verbouwing) en hij is druk met het afstoffen van zijn porto's wat eigenlijk onbegonnen werk is. Daarnaast werd hij in zijn HF- en 2 m-activiteiten gehinderd door contesten.
UN 48PA3CGG heeft het erg druk op zijn werk en voor hem is ook het einde inzicht van verbouwingen/aanpassingen in de woning. Hij zegde de rondeleider weer steun toe bij het oplossen van problemen van diens bouwsels met 50 jaar oude onderdelen. Dit keer is de Amroh UN 48 als project aan de beurt na vele jaren zoeken naar de originele onderdelen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Die onderdelen zien er aan de buitenkant redelijk goed uit maar hoewel alles gemeten wordt voor de montage, is dat geen garantie gebleken dat e.e.a. ook functioneert. PH4M vraagt hoe er wordt omgegaan met de bliksem. Hem worden vele goede adviezen gegeven en ervaringen doorgegeven. Zo heeft PA3ALG onder het bureau in zijn shack al eens een blauwe gloed waargenomen die een overslag bleek te zijn tussen de kern en de omvlechting van een coaxkabel. Tenslotte waren er nog twee draaideur QSO's. Als voorlaatste was daar PC1D die al anderhalve maand uit de gootjes vandaan is wat hem uitstekend bevalt. Last but not least was daar PA3CUP die als altijd meeluistert en het deze keer interessant vond door alle informatie over de onweders. Voortijdig werd de ronde afgesloten omdat de roep van een koud biertje sterker was dan het verblijf in de broeierige shack.

8 juli 2007 - 6 meter
PA3EOT was de eerste inmelder. Hij had in de 6 m-contest 2 verbindingen gemaakt en vroeg zich af waar SPRAT voor stond. Laat de rondeleider dat nou toevallig weten: een sprat is wat wij een sprotje noemen en de Engelse uitdrukking: "Throw a sprat to catch a whale" kennen wij als: "Je moet een spiering uitgooien om een kabeljauw te vangen". SPRAT is het tijdschrift van de G-QRP-club en is altijd gevuld met leuke bijdragen van de leden van deze club van over de gehele wereld; zie ook http://www.gqrp.com/ voor o.a. allerlei handige zelfbouwgegevens.
PA3CGG heeft een vriend die het jongere evenbeeld is van de rondeleider….De Arme Kerel!
Voorts heeft hij iets met oude buizenzenders en werd daarbij op zijn wenken bediend door zowel PA3ALG als Geert PA7ZEE. PA3ALG was bezig geweest met het door G4LQI aangeleverde artikel voor de Amstelstraler en had mooie stukken gezet op de homepage van onze afdeling. Mede daardoor was het opruimen even gestopt.
Naar shack-toestanden van PE1DHRPE1DHR ziet reikhalzend uit naar het definitieve einde van de verbouwing. Hij krijgt een shack van 6 x 4 m met ook nog een aanhangsel. Vanuit Zaandam kwam PE1OUD in de ronde en was erg zuinig met het uitdelen van S-punten. Hij wist niet of hij Radio mee zou nemen op vakantie. De rondeleider vertelde dat hij de meeste en de leukste QSO's in de vakantie maakt en adviseerde om zeker spullen mee te nemen.Als laatste was daar PAøKJB die met 'nadenkend experimenteren' de klopgeesten uit zijn toestellen had weten te verjagen. Voor een LF-experiment bediende hij zijn 2e keyboard omdat de eerste defect was geraakt. Dat deed hem verzuchten dat er bij hem per dag meer kapot gaat dan hij per maand kan repareren.

1 juli 2007 - 6 meter
De Blaaspijp-RadioDe eerste inmelder, PE2MD vindt de rondeleider 'nevelig' klinken en verdenkt hem van het leiden van de ronde onder invloed. Wellicht kan een controle met de Blaaspijpradio hier helderheid inbrengen. PA3CGG zit een beetje te hoesten na een akoestische uitbarsting en heeft het over diodes met een drempelspanning van 20 mV hetgeen met name voor de detectie van piepkleine signaaltjes wel aantrekkelijk is. Bij PA1KW is een langzaam draaiende stoommachine op de achtergrond te horen. Hij heeft zijn uitgewoonde K2 weer op orde gebracht na de velddag. Ook maakte hij melding van een logboekprogramma dat te vinden is op http://www.dl7ucx.de/.
Nadat PA3ALG zijn componenten aan het opruimen is geweest is hij IC-tjes aan het inlopen zoals vroeger de paarden die op het ijs gingen werden beslagen. Hij had bovendien zijn eerste Nederlandse vuurtoren gewerkt en kan dus gaan sparen voor zijn eerste certificaat; zie ook http://www.dutchlighthouseaward.nl/news.php.
Bij PE1DHR nadert de afbouw gelukkig het einde. Daarnaast had hij in een slordig omgespitte porto een brandlucht geroken. Tenslotte kwam PAøTLX in de ronde die een angst zegt te hebben voor lange doorgangen en vindt dat de rondeleider huur moet vragen als hij een toupetje uitleent.
Kortom deze ronde was opnieuw weer informatie maar zeker ook gezellig.

21 juni 2007 - 6 meter
In deze ronde, geleid door PE1DHR, waren:
PH4M, Marco uit Mijdrecht die steeds harder binnenkomt.
PA1LOI, Louis uit Amstelveen die denkt dat als je een stoffige 'old timer set' afstoft, dat ie beter werkt en die wederom zeer luide fluittonen ten gehore bracht, waarvoor tijdens de ronde de oorzaak en oplossing gevonden werd. Het bleek rondzingen te zijn tussen de 2 delen van de handset van zijn SEM (25/35?).
PE1CVJ, Lex uit Amstelveen die zo stevig moduleerde dat uw plv rondelijder slechts het raam hoefde te openen om hem te kunnen horen.
PE2MD, Maarten uit Amstelveen, die zich meteen weer uitmeldde.
PAøSNY, Hans uit het prachtige Vijfhuizen die de polarisatie van zijn antenne verwisselde waarbij bleek dat de optredende flutter bij horizontale polarisatie verdween, hoewel de signaalsterkte dan minder was (bij ontvangst op mijn GP).
PAøKJB, Kas uit Uithoorn (ook prachtig) met goede modulatie.
PE1BLD, Douwe uit Amstelveen die een varco zoekt van 300pf met een grote plaatafstand en die tevens aantoonde dat al dat gedoe over een goede SWR onzin is. Hij werkte met een 27 MHz gp waarvan de SWR 1:12 was (op 6M) en ondervond geen nadelige gevolgen.
PA7ZEE, Geert uit het Amstelveense gedeelte van Ouderkerk, ook wel het Ouderkerkse gedeelte van Amstelveen genoemd, kortom uit Niemandsland, die aankondigde lekker op vakantie te gaan maar er toch op 1 juli nog was.
PF1GL, Gijs uit Bussum die een goed signaal neerzette.
I.v.m. de vakanties zijn er in juli en augustus geen reguliere rondes maar spontaan kan er altijd eentje opborrelen natuurlijk.

15 juni 2007 - 80 meter
KeyNa de oproep van de rondeleider meldde Geert PA7ZEE zich in. Bij het uitwisselen van de rapporten seinde Geert dat hij erg veel last had van QRM S8. Mede daardoor ging het allemaal niet vlekkeloos. Vervolgens seinde de rondeleider de coderuns van 18- en vervolgens van 20 wpm. Tenslotte kwam Menno PA3CVV in de ronde en ging het tempo naar een voor Geert onneembare snelheid.

10 juni 2007 - 6 meter
De rode petOmdat de rondeleider probeert dagelijks om 1900z een QSO te hebben met Richard PA2BOR die op weg is naar de Azoren, nam Bert PE1DHR zijn plaats in als rondeleider. Later nam Geert PA7ZEE het weer over. De volgorde van de inmelders was door het voorgaande nauwelijks te noteren.
In ieder geval was daar PA3HEO die in september op de volgende velddagen wil komen kijken en daar uiteraard welkom is. PA3CGG ging uit zijn dak omdat hij voor het eerst PA1LOI hoorde. PA3BFK had leuke verbindingen gemaakt en meldde dat de NAC-contest op 23 cm vanaf 19 juni a.s. om 1900 lt begon. PA3JAL had in 't Harde een radiomarkt bezocht; de laatste voorlopig zo besloot hij spijtig. PA3ALG zoekt 2 stuks TDA 1576 en kreeg er inmiddels al eentje van een 6 m-luistervink. Bovendien verzocht hij vriendelijk maar daarom niet minder dringend om verslagen, foto's etc. van de velddag. PE1DHR had nog de striemen van de Rode Pet op het hoofd en meldde dat er weer wat antennes op het dak staan na de plaatsing van de dakkapellen. PA1LOI had een reparerende amateur op bezoek gehad waardoor er opeens meer signaal uit zijn RT 3600 kwam. Bovendien had hij 51400 in zijn hoofd wat ook al niet meevalt terwijl volgens hem van het ene het andere wordt gemaakt. In de ronde begon hij zich opeens van de Engelse taal te bedienen daarbij zittend op de middenpoot. PAøKJB kon opnieuw iedereen horen en PA1LOI zelfs verstaan. Met 1,5 W uit de SEM 35 in een Slappe Arnold sloot PE1JAS de rij waarbij hij de groeten deed van een leerling die radiolessen kreeg van onze afdeling tijdens technieklessen op de basisschool.

3 juni 2007 - 6 meter
Direct na een zeer geslaagde velddag, met een strakke organisatie waar nodig en de nodige flexibiliteit waar dat kon, waren er veel inmelders in deze 6 m-ronde. PE2MD vond de velddag geslaagd mede door het weer. PAøTLX had een stokje op 30 m boven straatniveau en werkte met meer vermogen dan gebruikelijk. PA3CGG was op weg naar de velddaglocatie verdwaald en zelfs op de Ronde Hoep in Ouderkerk terecht gekomen. Uiteindelijk had hij het samen met PE1JAL toch gevonden en had genoten van de activiteit die er heerste. Zijn 23 cm multi-elementantenne is weer terug van weggeweest. PAøFRX was terug uit EA-land waar hij bij lage temperaturen, regen en onweders, zonder water en elektriciteit had afgezien. Bij het zwemmen had hij dooie vingers opgelopen ondanks het dragen van een ijsmuts. Vanuit Zaandam was PE1OUD weer in de ronde. Nu hij zijn station nagenoeg compleet heeft ontbreekt hem de tijd om er wat mee te doen. PHøNGK vanuit Oosthuizen had indertijd nog gewerkt op een jaarmachtiging op 6 m en was na lange afwezigheid weer terug op de Magic Band. PA3HEO werd even gestoord maar had wel veel verbindingen op 2 m gemaakt op de velddag. PA3BFK was na overmatige koffietoediening op de velddag blijven hangen en had complimenten voor de organisatie. PE1JAS kwam met de SEM 35 met 1,5 W in de ronde en werd door veel stations goed genomen. PE1DHR had het huwelijkse feest gevierd naast het assistentie verlenen in de flat van zijn zoon, maar bekende knarsetandend dat hij de velddag erg geslaagd vond op de momenten dat hij er was. PA3CUP bedankte voor de leuke dagen die hij op de velddag had beleefd. PAøKJB had veel storing maar hoopt dat het allemaal vanzelf over gaat. Tenslotte was daar een dodelijk vermoeide PE1CVJ die samen met PA1KW en PA1TO de kar had getrokken van de velddag. Hij had de nacht doorgehaald en wilde nu lekker naar bed.

27 mei 2007 - 6 meter
PAøKJB meldde een enorme storing die opwelde vanuit het binnenste van zijn SEM 25. PA3HEO had niets dan lof voor de hem toegezonden Amstelstraler, die inderdaad opnieuw van een geweldige klasse was. Hij ging aan de velddag deelnemen in Monnickendam en rekende op mooi weer (in Waterland ?). PE1DHR was blij met de reclame voor de portootjes, had een in de hoek sidderende S-meter en had met 6 landen een verbinding gemaakt op 6 m in USB. Ook PA3BFK had op 6 m een Fins en een IJslands station gewerkt. Zijn in aanbouw zijnde QRPp-zender leverde bij 9 V een nauwelijks waarneembaar vermogen terwijl er bij 12 V toch 500 mW uit zou moeten komen. Hij was dus op zoek naar de oorzaak van dit falen. Onze Man uit Berlijn PA3CGG was ook weer terug, deed verslag van het mooie weer daar en het lekkere ijs en voelde zich niet meer zo moe. PE2MD had ook al op 6 m leuke verbindingen o.a. met Italië gemaakt. PC1D verheugde zich op zijn laatste rit als bestuurder van de tram na dit 22 jaar te hebben gedaan. Voorts meldde hij dat de BBS uit de lucht is omdat de kosten niet opwogen tegen het summiere gebruik dat er van werd gemaakt. Verder ging zijn shack, die eerst van de eerste verdieping naar de zolder was verhuisd, weer terug naar de eerste verdieping. Net voor sluitingstijd kwam PE1CVJ in de ronde en meldde dat de filters voor de velddag in het komende weekend, in het teststadium waren.

25 mei 2007 - 80 meter
KeyNadat gebleken was dat Geert PA7ZEE opnieuw de enige inmelder was, werden de tekstblokken op 18 en 20 wpm door Jaap PAøIF geseind. Vervolgens seinde Jaap dat er telefoon was. In de pauze kwam zeer verrassend Ben PB2BN in de ronde, waardoor Geert helemaal van slag was. Hoewel Ben in geen 10 jaar een seinsleutel had aangeraakt, was dat niet aan het perfecte seinschrift te merken. Toen Jaap weer terugkwam in de ronde, waren er geen andere stations waarop PI4ASV QRT ging.

23 mei 2007 - 2 meter
Omdat het signaal van de reguliere 2m-rondeleider nog wat zwak is en iedereen PA3BFK vanuit Stadsdeel Zeeburg kon horen, trad Bert op als PI4ASV-rondeleider (tnx Bert). Hij meldde dat hij de 35 elements tonna voor 23 cm met goed resultaat had getest en ook nog een QRP-zendertje voor 14,060 MHz heeft gebouwd.
PAøKJB vond dat een echte zendamateur toch zeker 2 weken bezig is de shack op te ruimen voor hij/zij er bezoek kan ontvangen. De portofoons van PE1DHR blijken landelijke bekend (en gewild). Klanten reizen nu al speciaal vanuit Zeeland naar Amstelveen om ze op te halen.

20 mei 2007 - 6 meter
Terwijl de rondeleider luisterde naar het Amerikaanse FM-station dubbeljoe em kee vie naar The way Radio was, and is, meant to be via http://www.wmkvfm.org/ , kwam als eerste PA3CGG in de lucht. Hij gaat met de bus naar Schiphol, en wil vooral Disciplinaire Maatregelen met een Spaans grietje. PA3BFK had niet alleen de Pasar Malam bezocht waar al zijn gepinde geld er doorheen was gegaan, maar leed ook aan het Jappendoossyndroom en hoopt op meer resultaat als al zijn 35 elementen op de boem zitten. PE1DHR beweerde niets aan radio te hebben gedaan maar had lineairs min of meer gesloopt, was met een Condorbatterij in de weer geweest en was met Luis actief bezig geweest om uiteindelijk in Leiden coax te scoren. PH1DTC had in de afgelopen week zijn Slappe Arnold getuned met de SWR-meter. Hij kwam vanuit Hoofddorp binnen met 5/3 bij PI4ASV; toch een mooi resultaat met 1,5 W.
PA3ALG, terug van weggeweest, had na zijn Amstelstralerbevalling de soldeerbout weten te vinden en deze tot schrik en verbijstering opgestookt om een Semiconductor Analyser te bouwen die nog goed werkte ook. Hij had vragen over de ESR van elco's waarover hij gaat bomen met Richard op een technische avond. Hoewel PA3GJP niet weet hoeveel 60 m is, maakt hij wel "zuigkringen-met-dubbele-dekking-en-meerdere-stubs-in-open-en-gesloten-serie/parallel-uitvoering". Voorwaar geen kleinigheid….toch? PAøKJB beweerde dat het stemgeluid van binnen komt, waar natuurlijk niets tegen in te brengen is, maar als dat stemgeluid te luid is ontvangt PI4ASV en de anderen in de ronde, dit station toch wel wat hakkelig door de breedte van het signaal.

18 mei 2007 - 80 meter
KeyMister PI4ASV/CW, Jaap PAøIF, opende de ronde en gaf het enige station Geert PA7ZEE een 4/4/9-rapport. Geert seinde dat hij last had van QRM door het schrikdraad op het weiland achter zijn huis. Jaap seinde een advies terug om het schrikdraad te aarden hi. Hierna werd eerst een 18 wpm code run geseind gevolgd door een dito 20 wpm. Geert zat te zweten en seinde "20 wpm ging niet al te best". Na het afsluiten van het QSO met Geert deed Jaap nog een oproep maar het bleef helaas stil. Er zou best wat meer belangstelling kunnen bestaan voor deze leuke en leerzame ronde.

16 mei 2007 - 2 meter
PA3BFK was naar de mening van de rondeleider te vroeg, omdat die stipt uitgaat van zijn radioklokje. Dat klokje werkt op het 77,5 kHz DCF77-station uit Mainflingen (BRD). Maar toen de ronde 'open' was, vertelde PA3BFK dat hij bezig was geweest in een 23 cm-contest en mede daarom een 35 elements-antenne aan het bouwen was. Zo hoopt hij meer Scandinavische stations aan de haak te slaan. PA3CGG klonk vermoeid en was dat ook. Hij gaat een weekje naar Berlijn en had genoten van het radioverhaal van Gyula Kiss. Ook PE1DHR had met bewondering de resultaten van de knutselkunst van Gyula gevolgd. Op initiatief van de voorzitter gaan we kijken of Gyula op één of meer technische avonden met belangstellenden een schakeling gaat ontwerpen, doorrekenen en ook bouwen. Voorts was Bert samen met Luis, Lex, Ben en Maarten mooie dingen voor de velddag aan het bedenken en maken. Bij PAøKJB zit het tikje er nog in maar daar leer je mee leven zo besloot hij. Hoewel hij niets te melden had kwam PA3CUP toch in de ronde met een TM733. Na enig overleg ging hij met Kas na de ronde proberen een packetverbinding op te zetten.

13 mei 2007 - 6 meter
Het ging in deze ronde over Bofferding, UN58, nostalgische spullen, of de CW-ronde was afgeschaft, 500 mW met een discone op 30 m hoog, dakkapellen, de blaaspijpradio, partytenten, 6 m met Malta, de Pim Geepee, ooievaarsnesten, de Jean Monet building, de Jutberg, technieklessen op de basisschool en het meevallende weer.
Kortom, de gebruikelijke botsing van Meester Breinen op zondag avond.
De ronde begon uiterst aarzelend met het in melden van PA3CGG gevolgd door PAøTLX. Later kwamen daar PAøKJB en PE1DHR bij.
Daarna kwamen PA3EOT, PE1CVJ, PA3BFK en op de valreep PE1JAS nog in de ronde. Na sluitingstijd werd tussen de deelnemers aan de ronde nog doorgegaan met het uitwisselen van informatie, maar de rondeleider had de krulspelden al in en ging lekker slapen.

6 mei 2007 - 6 meter
De eerste was deze keer PE1CVJ die voor de velddag nog wacht op verschillende bevestigingen van de deelnemers maar verder meldde dat de boel op schema lag. Ook wordt er op de velddag geëxperimenteerd met antennes: een vertical voor 40-/80 m en wellicht een antenne voor 160 m. PA3CGG was gestoord, had de snoepwinkel in IJmuiden bezocht om de buizenvoorraad aan te vullen en ontvangt zichzelf wel goed……
PB2BN had niets te vertellen in een draaideur QSO. Vanuit Mijdrecht was daar PH4M die condities meldde op 70 cm, 2 m en 6 m. SEM-35Opnieuw kwam PH1DTC in de ronde met de SEM 35 met 1,5 W vanuit Hoofddorp. Zijn koolmicrofoon had in de zon liggen bakken en de antenne was wat hoger opgesteld. Het resultaat was dat hij van PI4ASV een 5/2-rapport kreeg terwijl hij in Alphen a/d Rijn zelfs met 5/7 doorkwam. Met de juiste afstand tot de microfoon verbeterde bovendien de modulatie aanzienlijk. PA3GJP was aan het opruimen en kwam bij iedereen als hardste station binnen. Hij tekende aan dat hij zijn leven gaat beteren. PE2MD wisselde tijdens de ronde zijn Deltaloop voor een dipool. Vanuit Amsterdam Stadsdeel Zeeburg was daar PA3BFK die afgelopen woensdag de 2 m-ronde voor zijn rekening had genomen. Hij had een ingewikkelde truuk uitgehaald om aan een TV te komen voor 23 cm ATV en ging luisteren op 6 m met name in het CW-segment. Hij meldde dat luisteren 's morgens vroeg, aan het eind van de middag of aan het begin van de avond, de meeste kansen biedt op 6 m. PE1JAS had een andere microfoon op zijn RT3600 aangesloten en kwam met weinig modulatie binnen. Naar zijn mening is rechtop beter dan bungelen.
Opnieuw een gezellige en informatieve ronde.

2 mei 2007 - 2 meter
Deze avond was er geen officiële ronde (PE1DHR's signaal was nog wat zwak) maar een aantal mensen meldden zich in en omdat iedereen PA3BFK vanuit Stadsdeel Zeeburg kon horen, heeft Bert zich maar opgeworpen als onofficiële rondeleider (onder zijn eigen call) en leverde het volgende verslag (tnx Bert).
PA\G4LQI zette met zijn porto op de achtste verdieping van zijn flat bij de andere deelnemers een goed signaal neer en meldde dat hij binnenkort teruggaat naar G maar in juli weer terug hoopt te zijn in PA. PA3CGG had erg veel plezier gehad bij de verkoop van versterkers, cassettedecks platenspelers etc op de vrijmarkt in Utrecht en was verbaasd hoeveel mensen nog oude grammofoonplaten en cassettebandjes op zolder hebben liggen.
PE1DHR doet liever zaken via markplaats en ebay, maar koopt toch nog wel iets op rommelmarkten om het via Internet weer te verkopen. PAøKJB was, zonder er iets voor gedaan te hebben, van de "klokstoring" af en kreeg een compliment over zijn heldere modulatie waardoor hij bij geringe signaalsterkte in Amsterdam toch goed verstaanbaar was.

Overigens was Bert tijdens de ronde QRV op 23 cm waar hij bakens uit LA, SM, OZ en GI hoorde. Zijn oproepen op 23cm richting Noorwegen hadden helaas geen succes. Verder heeft hij kristallen besteld voor een QRP-zendertje op 20 meter en foto's gemaakt voor het artikel over de 70cm-J-antenne voor een artikel in Elektron. Een bezig baasje, die PA3BFK ...

29 april 2007 - 6 meter
Met een kwartgolfsprietje op het balkonhek met 1 radiaal kwam PAøASD toch bij PI4ASV binnen met een 5/9-signaal. Hij had een oude Marconi opgeraapt die volgens het typeplaatje een 435TC zou zijn maar het niet was en zocht gegevens. Met een zeer zwak signaal kwam PH1DTC vanuit Hoofddorp in de ronde. De SEM35 waarmee werd gewerkt kwam eigenlijk niet boven de ruis uit zodat verdere informatie uitbleef. PE1DHR had een ratel die ongeveer alles overstemde maar verheugde zich op de komende vrijmarkten en beurzen. PE1JAL was in gevecht met een computer met een onwillige harde schijf en was ook al bezig met de voorbereiding van de vrijmarkt. PAøKJB had ook veel ruis maar: "Daar kom je overheen". PA/G4LQI had het naar zijn zin gehad op de laatste technische avond en hoorde zelfs ruis op het signaal van PI4ASV. Ook PE2MD had last van ruis maar ja, die was ook naar Paul de Leeuw aan het kijken. Omdat de rondeleider gasten uit Dresden had werd de ronde wat eerder beëindigd.

25 april 2007 - 2 meter
PI4ASV was eerst vanuit de tuin achter het huis in Ouderkerk, als portabel station in de lucht met 5 W uit een VX-150 handpratertje. Omdat het in de shack te warm was, werd overgegaan op het mobiele station in de auto met het raam open. De transceiver was een Alinco DR-605 met 50 W in een kwartgolfje op het dak. Als eerste kwam PA3CCG met richtantenne deze kant op in de ronde. Hij was zich aan het voorbereiden op een lange vrijmarkt in Utrecht waar o.a. overtollige elektronica zal worden verkocht. Voorts kondigde hij aan te gaan experimenteren met zijn 6 m-antenne op een andere plaats met het doel om van veel QRM af te komen. PAøKJB kon PI4ASV stoterig ontvangen maar bleef het toch volgen. PE1DHR had opnieuw niets aan radio gedaan door familiaire bezigheden. Hij moedigt het insturen van shackfoto's aan. PE1CVJ had zijn setje nog op de repeater shift staan maar kwam na die ontdekking en correctie goed binnen bij PI4ASV. Hij deelde mee dat de voorbereidingen voor de velddag goed op schema lagen. Daarnaast zwaaide hij lof toe aan Wim PA3ALG voor het promoten van de velddag via de homepage www.pi4asv.nl
Omdat de rondeleider ook nog de auto wilde kunnen starten werd vroeg gezwaaid.

22 april 2007 - 6 meter
PA3CGG had gefietst, vond dat het goed gaat met Geert, had ook een TF7200 met slechte voetjes weer aan de praat gekregen en is, zoals vele anderen, enthousiast over de FT-817 die hij op een HF-discone heeft aangesloten. Dan vanaf zijn locatie in Amstelveen Noord kwam PA/G4LQI in de ronde. Hij vond het verrassend zoveel inmelders er waren op 6 m. Zijn antennesituatie, bestaande uit een kwartgolfje op de balkonleuning, biedt ruimte voor verbetering. De voeding kan niet veel leveren omdat het de voeding is van de elektrische fietspomp. PA3BFK werkt met een antenne die kuren heeft en die door het vorige station beschreven werd als een "40' up and 40' out". Hij was aan het varen geweest door Amsterdam en had kristalletjes besteld voor te bouwen QRP-setjes.
'Stellarium', een gratis planetarium-programmaPE1DHR had NIETS aan radio gedaan en vond Richard normaal. Aan het einde ronde haalde hij uit met de woorden: "Men doet maar, alle Discipline is verdwenen en er is Grote Verwording"; toch goed dat iemand het durft te zeggen…toch?
PE1JAS werkte met de SEM-35 met 1,5 W output en kon nauwelijks door PI4ASV worden genomen. Nadat hij achter het huis op tuinniveau zijn Slappe Arnold had opgericht kwam hij met 5/6 bij de rondeleider binnen maar konden andere stations hem niet meer nemen, hetgeen wonderlijk is te noemen. PE2MD werkte met de TS480 en had deze week geen problemen terwijl ook het TV-beeld overeind bleef tijdens de ronde. PC1D begint aan het begin van de zomer in een nieuwe baan en is bezig met astronomie. Hij gebruikt daarvoor een programma met Nederlandse tekst dat te vinden is op http://www.stellarium.org/nl/. PE1BSB had niet alleen de hele week maar ook het hele weekend gewerkt tot heel laat maar kwam toch in de ronde. Dan kwam PA3FYZ vanuit Utrecht Noord in de ronde. Hij werkte met een RT-3600 in een halve golf dipool en werd met 5/3 ontvangen door PI4ASV maar ontving zelf PI4ASV niet. Door tussenkomst van PE1BSB kwam het toch tot een uitwisseling van informatie.
Deze ronde kenmerkte zich door signalen die bij het ene station nauwelijks te nemen waren terwijl een ander station een 5/7 rapport kon geven. Ook vliegtuigen zorgden soms door refractie voor een betere verstaanbaarheid.

20 april 2007 - 80 meter
KeyPI4ASV riep op en Dick PAøGRU plus Geert PA7ZEE gaven rapporten. Vervolgens ging rondeleider Jaap PAøIF de gebruikelijke tekstblokken op 18- en 20 wpm seinen. Geert had deze week wat kunnen oefenen in nemen en liet weten dat het beter ging dan vorige week. Vervolgens riep PI4ASV PAøGRU op maar die was al verdwenen. Wel kwam Menno PAøCVV retour en ging de snelheid fors omhoog. Na een laatste oproep ging PI4ASV QRT.

18 april 2007 - 2 meter
PI4ASV had deze keer een QTH in het Ouderkerkse deel van Amstelveen. PA3BFK was de eerste inmelder met aanvankelijk een wattje uit zijn TR9130. Hij had op 23 cm uiteindelijk toch een OZ-station in een contest gewerkt. Op zoek naar 13 mm Al buis kwam hij er achter dat 13 mm loopt van 12,7- tot 13,2 mm en dat zulk spul niet geschikt is voor zijn antennebouwplannen. PA3CGG gaf veel informatie die een déjà vu bij de rondeleider veroorzaakte. Voorts was hij in gevecht met zijn pc om daar de gewenste zachte waren voor elkaar te bakken.
Hij vond een Mortorola processorbordje in de dakgoot dat na een flinke schrobbeurt gewoon werkte en deed iets handigs met een lasermuis waardoor hij binnenkort uit HB-land een nieuwe met ontvanger krijgt toegestuurd… juist PE1D(e) H(opeloze) R(ommelaar) was ondanks ingepakte antennes toch radioactief. Speciaal voor hem ging PA3BFK QRO werken. Dan was opeens in de kier PA3AJW te horen om daarna in het niets te verdwijnen. PAøKJB had ontvangst met slagwerk (zijn uitspraak) en een radiohut in de tuin.
Radioamateurs……ach wat zal ik er van zeggen?

Kenwood TM-25515 april 2007 - 6 meter
Het was warm deze zondag, ook in de shack. Je zou kunnen spreken van een Tropische Ronde. PA3CGG was met een TM 255 in de weer geweest. De klacht was een rochelende modulatie die naderhand met de tafelmicrofoon van doen had. Hij meldde ook het verschijnsel "Korte afstand DX".
PA3CVJ was aan het uitbuiken van een culinair weekend, meldde tot vreugde van de rondeleider dat een driemanschap de velddagen gaat coördineren en had een tweebandsporto aangeschaft met heel veel functies. PE1DHR was geheel onverwacht toch in de lucht dankzij een 6 m GP, tevens was hij relatief weinig fietsers tegengekomen, krijgt een shack met airco en had experimenteel radio-onderzoek met de loop-antenne van de afdeling uitgevoerd. Zijn ervaring met deze antenne was dat hij veel hoorde maar dat anderen hem niet hoorden. Aan wie ligt dat nu?
Na een geslaagde BBQ, een mooie strandwandeling en dan ook nog met 500 mW 12 landen te hebben gewerkt was PA3BFK aan het QSL-kaarten schrijven tijdens de ronde. PA3EOT had wel 7 km gefietst en was met zijn 690 MK II eerst met maar 3 W in de lucht. Door een filter er tussen uit te halen werd dat toch al 10 W waardoor meer stations hem konden ontvangen. PC1D meldde dat hij binnenkort een normaal leven gaat leiden (…..!?….) en dat hij afgelopen woensdag herinnerde dat er een 2 m-ronde was die er niet bleek te zijn.
Tenslotte kwam het groene geluid van een onvervalste SEM 35 in de lucht met wel 1,5 W. Met een binnengeepeetje tegen het beton ontving PI4ASV hem met een sterkte 1. Toen PE1JAS zijn Slappe Arnold exhibitioneerde werd dat een sterkte 4.
Tja het was warm….

13 april 2007 - 80 meter
KeyNa de oproep van de rondeleider meldde Geert PA7ZEE zich. Hij seinde dat hij door andere bezigheden weinig aan de hobby, waaronder CW-oefeningen was toegekomen. Wel had hij in een tonijnblikje een eenvoudige DC rx gebouwd die voolopig alleen mooie AM-doorbraak liet horen. Vervolgens werden twee tekstblokken op 18- en op 20 wpm geseind door PI4ASV. Tenslotte meldde Erwin G4LOI zich die meedeelde een reis te gaan maken naar DL-land. Hij werd een fb reis gewenst door de rondeleider. Omdat er verder geen stations werden gehoord, ging PI4ASV QRT.

8 april 2007 - 6 meter
Vanuit Vinkenveen kwam als eerste PA2W in de ronde. Hij had daar een draadje in de boom gegooid dat het ook leuk deed op 6 m want hij kon alle stations goed horen. PA1JF vanuit Naarden was hard aan het werk om zijn schip weer klaar te maken voor het vaarseizoen. Daarnaast is hij ook bezig met zijn 3 lamps 1-V-1 ontvanger. Bij PA3CGG begint het te kriebelen als hij naar de onderdelen van zijn UN58 ontvanger kijkt. Hij hoopt dat het een 2e paasdagproject kan worden. Daarnaast heeft hij een wiel opnieuw gespaakt: "The Bicycle Repairman hits again!" Onder het praten was hij bezig met allerlei schoonmaakwerkzaamheden die zijn uitzending een hoorspel associeerden. Met een keurig groen signaal kwam PAøKJB in de ronde die zich zowel Paul Vlaanderen als de Bonte Dinsdagavondtrein goed kon herinneren. Eigenlijk na sluitingstijd kwam hij toch nog even langs: Last but not Least was daar PE1JAS met halve Slappe Arnold uit het raam. Vanwege Pasen werd er wat vroeger gezwaaid.

6 april 2007 - 80 meter
KeyNa het aankondigen van de ronde door Jaap PAøIF, de rondeleider van PI4ASV, kwam eerst vanuit Engeland Erwin G4LQI retour. Vervolgens kwam Geert PA7ZEE in de ronde en ging Jaap tekst seinen in 18- en 20 wpm. Geert was een paar weken niet actief geweest en moest er weer even in komen. Vervolgens meldde Dick PAøGRU vanuit Heemstede zich, gevolgd door Martin PA2W. Na afloop seinde Erwin G4LQI de rapporten door voor de deelnemende stations aan deze ronde.

4 april 2007 - 2 meter
PI4ASV kwam aan het begin van de ronde vanuit Alphen a/d Rijn omdat het station in Ouderkerk dringende bezigheden had die verband hielden met het vandaag gehouden Novice-examen. Later nam dit station de ronde over onder dankzegging aan de Rode Pet Drager PA3CGG. Richard was bezig geweest met het inbouwen van een studiorecorder om daar bovenop weer uitstalruimte te scheppen zodat eindelijk een foto van een niet-opgeruimde shack kan worden gemaakt. Voorts vermeldde hij het gebruik van een "standaard voor glazig kijken". PA3BFK - Stadsdeel Zeeburg – had zomaar een metertje aangeschaft en was daar lekker mee aan het spelen. Het had ook te maken met de bouw van een QRP-CW-zendertje. De rondeleider vertelde bezig te zijn met de bouw van "Een eenvoudige telegrafie zender".
PE1CVJ verzuchtte vervolgens dat hij meer tijd zou willen hebben om te knutselen. Hij verhaalde van een zojuist gelanceerde PSK 31-satelliet. PA3EOT zijn PC wordt alsmaar trager. Hij kreeg adviezen om hier wat aan te doen. Als laatste kwam de vaste luistervink PA3CUP toch even gedag zeggen.

1 april 2007 - 6 meter
Fragment van DE2CAT's QSL-kaart.De ronde begon wat aarzelend maar groeide later uit tot wat we gewend zijn. Het station PE2MD had een glasfibermast in de tuin opgericht en zette dan ook een uitstekend signaal in de lucht dat later door een aanraking van de PTT-knop met een hoofdtelefoon daar ook bleef staan. En later weer terugkwam en bleef staan…… Diep ging hij door het stof met zijn verontschuldigingen. De Bicycle Repair Man - He's a Hero! – PA3CGG was aan het sleutelen geweest aan verschillende transceivers maar het lukt hem nog niet om zijn project UN 58 te bouwen (zo moeilijk is dat toch niet zou je zeggen). PA3BFK had aluminium buizen opgehaald voor de bouw van een 6 m- J-pole antenne, had met 3 W de V.S. gewerkt maar werd in Mijdrecht nipt ontvangen. Na lange afwezigheid werd hij met gejuich binnengehaald: PA1TO die een Slappe Arnold net niet boven het dak liet uitkijken. Hij had op de technische avond PI4ASV op de 2 m-band in de lucht gezet en DX met PE1JAS gewerkt. PE1CVJ had het begin gemist zodat nu ook het einde zoek was. Hij had bovendien PD4FUN geholpen om hemellichamen te onderscheiden. Hij roemde daarbij het programma dat te downloaden is op http://www.stargazing.net/astropc/index.html
Als laatste was daar PE1BSB die trammetjes had zien rijden op de oude spoorlijn vanaf het Haarlemmermeerstation naar Uithoorn, die nu in Bovenkerk ophoudt te bestaan. Bij hem waren 3 poezen gelijktijdig uitgerekend en laten ze nu ook zich daar stip aan houden zodat er nu 15 jonge katjes in de aanbieding zijn. Wie oh wie? Past wel in de shack bij het morse-oefenprogramma Morse Cat of een Tuna Tin QRP-zendertje…..toch?

25 maart 2007 - 6 meter
Spring is in the air ...De spits werd afgebeten door PE2MD met indiscrete vragen over Geert's gereedschap na de ingreep van afgelopen woensdag. Voorts meldde hij dat de Amstelveense repeater was verhuisd; zulks in opdracht van PE1DHR die i.v.m. de verbouwing voorlopig uit de lucht is maar, zoals hij inmiddels bekende, stiekem meeluistert op een meetsnoertje en, mede gezien het voorjaar dat in de lucht is -Spring is in the Air ÷ Spring 's in de Lucht- overweegt, zulks in navolging van PE1JAS, om ook zijn Slappe Arnold uit het raam te hangen. Bij PA3CGG is opnieuw en nog verdergaand opgeruimd zodat hij nog slechts een seinsleutel op tafel heeft staan. Ook zijn de ruiten bij hem gewisseld met stilte en warmte als aangenaam gevolg. PAøFRX was bij PI4ASV slechts als ruisbult waar te nemen hetgeen werd verklaard aan PA3CGG met de mededeling dat i.v.m. een komende DX-peditie alvast de antennes waren ingepakt. Een dramatische mededeling kwam van PE1BSB die een draaideur-QSO maakte met de mededeling dat hij het niet lang meer maakte en dat er een eind aan werd gemaakt om met zijn vader te gaan eten; een galgemaal?
Dan nu maar het cerificaat aanvragen Bert!PA3BFK had nog juist kans gezien om vlak voor de ronde een antenne in elkaar te prutsen, had SM op 23 cm gewerkt, ook een 300 Hz-filter in zijn FT-817 ingebouwd en opnieuw met een QRPp-vermogen van 500 mW met Moskou had gewerkt waardoor hij opnieuw ruim 1000 mijl per W had gemaakt. Ook hij gaat op DX-peditie naar I-land hetgeen een uitdaging betekent op 6 m….toch? Ook al bezig met inpakken van antennes i.v.m de a.s. verhuizing kwam PE3WIM in de ronde. Hij was de weg naar de set vergeten en was nu voor het laatst QRV vanuit Westwijk. Hij was wat verdrietig uit Rosmalen teruggekomen omdat hij NIETS had gekocht. PE1CVJ was bezig met zijn jaarlijkse last minute belastingbezigheden en zette met zijn FT-817 opnieuw een prachtig signaal neer. Over de Slappe Arnold van PE1JAS is inmiddels zoveel bekend dat er hier niet verder op wordt ingegaan….voorjaar? Vanuit Amsterdam kwam PA3BCD met een HB9CV in de ronde en werd door de andere stations wisselend in sterkte ontvangen. Wegens uitputting van de rondeleider ging PI4ASV naar Alphen a/d Rijn voor de zwaaironde.

18 maart 2007 - 6 meter
Opnieuw was PAøFRX de eerste en met een mooi signaal. Hij vertelde dat de 80 m-prikspoel voor Geert PA7ZEE het wat benauwd had gekregen tijdens het transport. Toen hij weer aan de beurt was, was hij verdwenen waarbij wij maar hopen dat er niets ernstigs is gebeurd. PA3BFK vond het ook druk op zondagochtend op de anders zo rustige QRP-frequenties. Het alles te maken met een contest met veel deelnemers. Hij had er opnieuw een nieuw land bij zodat hij zeker tot de grootgrondbezitters moet worden gerekend. PE1DHR werd in Rosmalen enorm gehinderd door een op zich hartstikke handig karretje dat hij had meegenomen. Daarnaast leed hij ook nog onder een aanzwellende ratel.
Na lange tijd van afwezigheid kwam PA3EOT in de ronde met een kersvers aangeschafte 690 die een mooi signaal neerzette. Hoewel hij onderweg naar Rosmalen voortdurend zijn kaartje had gecontroleerd op aanwezigheid was het dekselse ding weg bij de controle zoadat hij een nieuwe uitgave moest doen. Daarentegen was een HS-condensator hem in de schoot gevallen wat toch ook mooi is….toch? Ook al iets met een kaartje voor Rosmalen had PE1BSB die dat kaartje niet bij de secretaris had opgehaald en op de dag zelf zich zo had verslapen dat hij er verder maar vanaf zag. PA3CGG was terug uit het buitenland en verdiepte zich in "Zen en de kunst van het Fietsonderhoud". Wellicht geeft de Bicycle Repairman van Monty Python nog enig soulaas. Zie vooral ook: http://www.youtube.com/watch?v=5eCdIe0wdvU. Bij Richard is het eind in zicht van het verbouwen etc., zodat er weer tijd voor de Hobby komt. Ook hij verdween voortijdig zodat de rondeleider denkt aan een nieuwe Bermuda driehoek.

11 maart 2007 - 6 meter
Fred met Snor, alias PAøFMSPAøFRX zette een mooi signaal neer, zij het dat de modulatie soms verstek liet gaan; een kniesoor die daar op let….toch? Hij vertelde voorts dat Fred Met Snor stopt als veilingmeester in Haarlem en dat a.s. woensdag de laatste keer is, waarna tafelverkoop wordt overwogen.
PE1JAS had iets onduidelijks met hard plastic aan zijn Slappe Arnold gefabriekt maar het signaal was als vanouds keurig gemoduleerd ondanks of dankzij een koolmicrofoon aan zijn RT3600. PAøKJB zat bezijden de frequentie met zijn SEM25. Het verschil bedroeg tussen de 5- en 10 kHz. Het station "Stadsdeel Zeeburg Amsterdam" ook wel bekend als PA3BFK, had weer zeldzame landjes gewerkt. Ook hij vindt het QRP-werken het leukst en wees op de zondagochtend wanneer daar veel mogelijkheden voor zijn. PE1DHR ontving zaken als ruis met ratel en fluitje gemengd met een variabel storinkie en had zich een beetje verkeken op het programmeren van oude mobi's. Terug van weggeweest en binnengekomen met Stip was daar PA3DLP, het station uit Abcoude die door de rondeleider werd verwelkomd. Vanaf zijn boot werkt hij makkelijker met China dan met Den Haag.
Tsja, zo hebben we allemaal onze wensen en mogelijkheden…..
Als laatste meldde zich een ruisbult, die door tussenkomst van PA3BFK bleek te bestaan uit het signaal van PA1X vanuit Nieuwegein. Hij zette 20 W in de lucht en was verticaal gepolariseerd.

9 maart 2007 - 80 meter
Key Als eerste werd ingemeld door Menno PA3CVV die door de rondeleider even in de wacht werd gezet omdat voor de volgende inmelder Geert PA7ZEE eerst twee blokken tekst van ieder vijf minuten werden geseind. Het eerste blok op 18 wpm en het tweede op 20 wpm. Geert seinde dat het tweede hem beter afging dan het eerste. Bovendien is een lokaal CW-QSO heel wat makkelijker dan DX zoals hij op EA8 had ondervonden. Hierna ging het QSO met Menno weer op een snelheid voor de echte telegrafisten dus voor Geert niet meer te nemen.

4 maart 2007 - 6 meter
Klik op de foto voor een grotere afbeelding De zesmeterronde werd weer bestuurd vanuit Ouderkerk a/d Amstel. De rondeleider was met opgeladen accu 'Back from Paradise EA8'.
PA3HEO beet de spits af vanuit stadsdeel zuidoost, vertelde dat hij vóór de ronde een QSO met PA1RBH vanuit Vianen op deze frequentie had gehad en dat hij bezig was geweest met een bouwsetje voor PSK31. PA3CGG die op een voortreffelijke wijze de ronde had voortgezet, was ziek geweest en vond het geen gek idee om volgend jaar toch ook de winter even te ontvluchten. Hij was bezig geweest met radiodingetjes van Flipse.
PE1DHR had een zeer voldaan gevoel omdat hij met een HEX editor mobi's had weten te bewegen in de amateur-band te gaan werken. Hij spoorde een ieder aan een foto van zijn shack in te sturen. Inmiddels staat er al in een aparte rubriek een plaatje van de shack van PE1JAL op De Site. Het deed de rondeleider herinneren aan een map die rond 1920 door de leden van de Noordwijkse Radio Club (de Tappenbecks, Jesse e.a.) werd verzorgd en waarin ook beschrijvingen en foto's van hun station stonden. Deze map is indertijd aangetroffen in hetgeen Henk Jesse ex PCII had nagelaten en is in het amateur-museum in Budel terecht gekomen.
PA3BFK had naast een aantal geslaagde CW-QSO's met EA8/PA7ZEE, ook veel nieuwe landen gewerkt. Hij noemde een QSO met een klein eilandje tussen Nieuw Zeeland en Australië waar VK9DNX was neergestreken. PH4M vanuit Mijdrecht is zich bewust dat hij eens de toegezonden papieren moet invullen en zo kan intreden als lid van onze afdeling. Hij werd door de rondeleider aangespoord om dat toch vooral te gaan doen maar daarnaast welkom was op onze bijeenkomsten. PAøFRX had een signaal van ongekende hoge kwaliteit en sterkte. Hij hoopt binnenkort ook naar de zon te gaan als zijn shack opgeruimd is zodat het inbrekersgilde geen ongevallen overkomt bij hun bezigheden tijdens zijn afwezigheid. PC1D doet met een nieuwe scanner aan radiovoyeurisme en luistert meer dan hij praat. PA3RON meldde zich in en kwam vervolgens niet meer terug en PA3ALG wist met gevaar voor eigen leven toch de microfoon te bereiken.

25 februari 2007 - 6 meter
Door afwezigheid van onze reguliere rondeleider PA7ZEE, Geert, werd de ronde weer geleid door Richard PA3CGG uit Alphen aan den Rijn. Door de enigszins andere lokatie en antennesituatie (JO22ID), is er kans op andere stations. Overigens nu alleen "reguliere" imelders, hetgeen niet wil zeggen dat het er minder gezellig door is.
XDRS20B Portable DAB ontvangerAls eerste Bert, PA3BFK, die enigszins teleurgesteld verhaalde over de eerste indrukken van zijn digitale omroepontvanger, die naast FM, MG ook DAB en DRM zou moeten ontvangen. De resultaten zijn nu slechts één DRM station op MG en één zender(pakket?) via DAB. Overigens is in Nederland nog slecht één zenderpakket te ontvangen via DAB, waarin wel 10 stations zijn 'verpakt'.
PE2MD, Maarten, meldde zich als tweede, kon echter door ernstige dreiging vanuit de huiskamer slechts met beperkt vermogen uitkomen. TVI zou bij groter vermogen de TV het zwijgen opleggen en daarna, waarschijnlijk de deegrol Maarten. Andere Bert, PE1DHR meldde veel aan radio te hebben gedaan, waarna een verhaal volgde waaruit woorden als "datatabellen, hexcode editors, oude software en PCs ", met als slotopmerking dit alles te doen om Storno 6000 mobilofoons te programmeren die niemand wil hebben. Overigens het belangrijkste, en tevens eeraandoend aan de letter E van Experimenteel, dat Bert er weer veel van heeft opgestoken.
Toen, terug van weggeweest op 6 meter, Werner PA5RSW. Maar door gebrek aan een goede 6 meterantenne, kon hij alleen de rondeleider en PE1CVJ waarnemen. Hij overweegt de HB9CV antenne tevoorschijn te halen. Louis, PA1LOI kwam tot de rondeleider door tussenkomst van het relais Amstelveen op 70 cm, met dank aan Bert PE1DHR. Hij meldde de huiselijke omstandigheden en het gebruik van de gerepareerde Grundig Satelliet 2000 radio, die door een welwillend lid van de afdeling was hersteld. Lex, PE1CVJ had na de presentatie van HamRadio de Luxe in het Gooise, de zaken nu uitgepakt en weer opgesteld. Na de opruiming van de vorige week was daar weer plaats voor. Al met al weer een gezellige ronde, die werd besloten om ongeveer 21.55 uur.

18 februari 2007 - 6 meter
Door afwezigheid van onze reguliere rondeleider PA7ZEE, Geert, werd de ronde weer geleid door PA3CGG uit Alphen aan den Rijn. Door de enigszins andere lokatie en antennesituatie, treffen we soms andere stations dan gebruikelijk. Dit keer echter alleen reguliere inmelders.
Het PA Century Club award In de ronde waren: Jos, PA1JOS uit Voorburg, die zich alleen inmeldde voor de statistieken, hij had net als rondeleider een paar uur "Haaglandse Borrelronde" achter de rug en zodoende een enigszins vermoeid spraakorgaan. De volgende was Gerard, PAøFRX uit Haarlem, die we al ruim voor de ronde konden waarnemen. En hij vond zich vanavond nog wel erg traag (?)
PE1CVJ, Lex, ruimde zijn shack op en kwam erachter dat de FT-817 nog ingepakt was vanaf de lezing in Amstelveen enkele maanden geleden. Hij liet het maar zo, a.s. dinsdag draagt hij de lezing op aan afdeling Het Gooi. Bert, PA3BFK heeft aan de PACC meegedaan en na afloop nog even een station op 2 meter meegepikt: 700 km in CW met Frankrijk, weer een leuke prestatie. Wie zei dat er voor 2 meter geen belangstelling meer is? Bert is van mening dat de laatste maanden een groeiende belangstelling bestaat voor VHF en UHF. Deze banden verdienen het! Andere Bert, PE1DHR was de volgende. Overigens hield hij het kort: hij ''bromde'' en wilde de buren niet opzadelen met het zelfde probleem. Aan de zijlijn hield hij de verrichtingen van PA3CGG in de gaten, of deze wel de juiste rondeteksten gebruikte. Als laatste station, Anton PE1JAS. Met zijn slappe arnold diagonaal gepolariseerd, kwam hij bij de rondeleider prima binnen op de diagonaal opgestelde 40 meter spriet. Zes meter en experimenteel radio-onderzoek, gecombineerd met inventiviteit dan wel improvisatievermogen, op zijn best.
Na dit ''treffen van meesterbreinen'' (copyright PA7ZEE) besloten we de ronde om 21.40 uur.

7 februari 2007 - 2 meter
In de ronde waren: PAøFRX, Gerard uit Haarlem die het begrip 'zelf reparerende transceiver' introduceerde. Hij moet maar eens met Kas gaan praten, die daar alles van weet. PA/G4LQI, Erwin uit Engeland, die samen met zijn eega (ook zendamateur) intussen een flatje voor vakantiedoeleinden heeft gekocht in Amstelveen en met een portootje op de 8e etage was gaan staan (hij woont op de 1e etage) en was door iedereen goed te werken. Later was hij, in de kou en regen, op de galerij voor zijn flat gaan staan. En dat ging nog steeds goed, wat een hamspirit! A.s. maandag kunnen we kennis met hem maken op onze maandelijkse bijeenkomst.
PA3CGG, Richard uit Alphen a/d Rijn; PA3BFK, Bert uit Amsterdam, Stadsdeel Zeeburg en PA5ROB, Rob uit Zaandam, die na aanvankelijke toestemming om een antenne op zijn dak te plaatsen nu gesommeerd is die te verwijderen en zich afvraagt wat hij moet doen om toch weer toestemming te krijgen.

4 februari 2007 - 6 meter
Bij afwezigheid van onze reguliere rondeleider nam Richard PA3CGG de honneurs waar. Dit i.v.m. zijn ideale antennesituatie in tegenstelling tot de beroerde bij de reguliere back-up. Gezien de locatie van Richard (Alphen a/d Rijn) waren er deze keer ook een aantal stations in de omgeving van Rotterdam waar wij in Amstelveen niets van konden nemen.
In deze ronde waren verder: PAøFRX, Gerard uit Haarlem die Roel RBH niet kon nemen. PE1DHR, Bert uit Amstelveen (uw verslaggever op verzoek van Richard) die ook lang niet iedereen kon ontvangen, hetgeen lastig is voor een verslag. PE2PVD Patrick en PA1JOS uit de omgeving van Voorburg (ook niet gehoord). PE1OUD, Gerard uit Zaandam die een zeer interessant verhaal had over de V2000 antenne en zijn richtkarakteristiek. PE2RBH Roel uit Houten, ondanks maximaal vermogen bij mij niet te horen en PAøHKK Theo uit Vianen (ook niet gehoord).
Veel chocolade kon ik er niet van maken vandaar dit summier verslag. Voor alle duidelijkheid, Richard kon alle stations goed werken.

31 januari 2007 - 2 meter
De eerste inmelder was PA3CGG die behalve dat hij zijn Yagi op Amstelveen gericht hield, er ook nog eens extra vermogen tegenaan gooide en voor het einde van de ronde minikrulspeldjes had gezet. PA3BFK was naast de 2-ronde ook radioactief op 28,600 MHz. Eerst met een CW-baken vanuit zijn FT-897 maar later ook in SSB. Opnieuw was PA/G4LQI in de ronde, deze keer met een porto op tafel gezeten vanuit een Uithoorns hotel. Zijn XYL, G7EOE, luisterde ook mee. Binnenkort komt hij in Amstelveen wonen en zullen we hem en hopelijk ook zijn XYL zien op de afdelingsbijeenkomsten en technische avonden. PE1HOY vanuit Uithoorn heeft een veelbelovende zoon die zijn bed uitkomt om mee te luisteren in de ronde. Bij PAøKJB komen sommige stations getikt binnen. PE1DHR kon zijn ei kwijt inzake het programmeren van antieke porto's terwijl PC1D voor dat doel antieke PC's koestert. Tenslotte kwam PA3EOT in de ronde en deed kond van zijn grote computerproblemen; de computer: een Zegen en een Vloek!
Opnieuw een gezellige en informatieve ronde mede door de 10 m-experimenten van PA3BFK.

Antennepark van PE1OUD 28 januari 2007 - 6 meter
Omdat de rondeleider vier weken op DX-peditie gaat naar EA8 was dit voorlopig zijn laatste zesmeterronde. PA3CGG opende de rij van inmelders. Hij was weer lekker met Radio bezig geweest en had op een peilontvanger geen Wijzen maar piraten uit het oosten ontvangen. PA3BFK was natuurlijk bezig om QSL-kaarten te schrijven, had een onbekend baken op 23 cm ontvangen en zijn 2 m-antenne op een SWR van 1 afgeregeld. PE1DHR vond dat het een goed idee om de ontvangstrapporten in de toekomst te normaliseren mede omdat het zijn eigen idee was. Hij had veel aan Radio gedaan maar niet echt succesvol. Tijdens de ronde geschiedde er een wonder waardoor een ledje op zijn soldeerbout ging knipperen. Bij PE2MD waren luide protesten te horen omdat de TV uitviel als hij in de ronde kwam. Het station PE1OUD vanuit Zaandam had een gemodificeerde V-2000 op 12 m boven straatniveau opgetuigd en was wat teleurgesteld in de resultaten; hij werd goed gehoord maar hoorde de anderen minder. PA1LOI was bezig met verzekeringen omdat iets van hem is verzekerd maar hij heeft een oplossing gevonden die tijd kost terwijl je volgens hem geen fles moet leegdrinken want dan moet je weg omdat jezelf vol bent; er is geen speld tussen te krijgen…toch? PA1JF uit Naarden was bezig met het voorbereiden van een bootreis over de kanalen van België en Frankrijk. PAøKJB sloot de rij met een goed verstaanbaar signaal; hij had tijdens de ronde af en toe in de microfoon geknepen als test en daardoor werd het voor de anderen duidelijk waar die storende draaggolf vandaan kwam.

26 januari 2007 - 80 meter
Key De enige ' klant' van rondeleider Jaap PAøIF, was Geert PA7ZEE. Luxe gevoel, maar jammer dat er niet meer amateurs gebruik maken van deze unieke morseschool. Na het uitwisselen van rapporten seinde Geert dat dit voorlopig zijn laatste CW QSO was met PI4ASV omdat hij volgende week iets te vieren heeft en daarna vertrekt naar EA8. Hij hoopt wel vanaf daar o.a. Jaap PAøIF te werken op 20 m. De gegevens over EA8 komen vanaf 4/2/07 op de home page.
Vervolgens ging PI4ASV tekst seinen; eerst met 18 wpm en later met 15 wpm. Geert vond de 18 wpm beter te nemen dan de 15 wpm. Dat is vroeger wel anders geweest..... Na nog een laatste oproep van PI4ASV seinde Geert: hrd nil stns en ging PI4ASV QRT.

24 januari 2007 - 2 meter
Er was iets met "Den Aether" aan de hand op deze avond. Bij PI4ASV werden ruisbullten ontvangen, op andere signalen waren fluitachtige piepjes te horen, en sommige stations kampten met de verbindingen. Desondanks was de eerste inmelder PA3CGG die vergenoegd naar zijn Heathkit-lijn zat te kijken. Hij experimenteerde met vermogens van 500 mW tot 25 W en werd in alle gevallen uitstekend ontvangen door PI4ASV en andere stations. De rapporten varieerden van 5/5 tot 5/9++. PAøKJB hoort PI4ASV met horten en stoten maar kan uit de klanken geen woorden halen. Zelf wordt hij soms verstaanbaar, maar zonder S-punten op het display ontvangen. Ook PA3CUP was er weer nadat hij een tijdje niets aan de Hobby had gedaan. Hij gaf de mededelingen van PI4ASV door aan PAøKJB die door hem weer goed werd ontvangen. Dan kwam PD4ELI vanuit Wormer in de ronde waarvoor een QSL-kaart werd uitgeschreven. Dat kwam goed van pas omdat Eline PI-stations spaart.
Tsja, en dan het station PA1LOI die niet weet waar het wel werkt, aan het los- en aankoppelen was geslagen en uiteindelijk toch een verbinding tot stand bracht. Kortom het zat niet helemaal mee in deze verder gezellige ronde.

21 januari 2007 - 6 meter
Nog voor de ronde om precies 2100 lt begon, waren de 'test-oproepen' niet van de lucht; het leek er op dat het druk zou worden. Dat kwam helemaal uit met maar liefst 11 inmelders, waaronder een mobiel station. Vanuit Haarlem opende PAøFRX de rij en maakte melding van het feit dat hij PA1LOI kon horen en dat er dus kennelijk condities op 6 m waren. Later maakte hij zich verdienstelijk met het door-QSPen van het mobiele station. PA3BFK stelde de retorische vraag wat hij aan Radio had gedaan. Dat was in ieder geval het rechtbuigen van zijn antennes, de aanschaf van een 36 elements-antenne voor 23 cm die hij hevig geschrokken weer snel in de doos had gedaan en natuurlijk was hij aan het QSL-kaarten schrijven tijdens de ronde.
Als hij hem in zijn rechterhand neemt dan fluit hij niet terwijl als hij hem in zijn linkerhand neemt dan fluit hij wel….juist PA1LOI was ook present. PA3CGG was als QRP-station actief en was er in geslaagd op hol geslagen microprocessor gestuurde transceivertjes bij de teugel te pakken en tot bedaren te brengen. Wonderlijk waren tijdens zijn laatste doorgang de ruisbulten die zich exact elke seconde manifesteerden. Er waren veel mensen on line constateerde PA3GJP. Voorts meldde hij, opgewekt als altijd, dat "de boel" nog rechtop stond.
FT-847 (Vóór serienummer 8Gxxxxxx is de CAT interface niet bi-directional)PA3HEO hoorde een brom bij het voorgaande station en had problemen met de samenwerking tussen zijn PC en de FT-847. Hij werd door de rondeleider doorverwezen naar PA3ALG, die dat ook bij de hand had gehad. Ook al QRP was daar PE1DHR die druk was geweest met Motorola processorbordjes en graag een 386 PC zou hebben voor programmeerdoeleinden. Vervolgens was daar het station PE5ED/m die voor PI4ASV net niet boven de ruis uitkwam terwijl anderen hem 5/5-rapporten gaven. De QTH was op de verschillende kopjes van Overveen en Bloemendaal. Hij werkte met een FT-100 en omdat tijdens een doorgang de rondeleider toch zijn roepletters kon nemen, komt hij in aanmerking voor een QSL-kaart. PE1JAS stak een semi-Slappe Arnold uit het dakraam maar trok deze later met het dalen van de temperatuur weer schielijk terug. Voorts had hij een vraag aan PE1DHR. Vanuit het prachtige Haarlem was PAøBDC QRV, die het een eer vond om in de Amstelveense ronde in te melden (en dat werd niet tegengesproken). Hij had vragen over een MX1000 en kwam in de wachtkamer bij PE1DHR die na de ronde spreekuur hield. Als laatste station was daar PE1BSB die rattebijtjes aan het meten was. Zijn 2/70-buis was door de storm verbogen.
Tijdens de ronde werd opgemerkt dat de rapporten van de verschillende stations niet te vergelijken waren door de verschillende antennes, vermogens, antennehoogtes etc. De rondeleider zegde toe om een volgende ronde daar wat mee te gaan doen. Suggesties zijn welkom zo besloot hij een gezellige en informatieve ronde.

19 januari 2007 - 80 meter
Key Na het CQ van PI4ASV meldde Erwin G4LQI zich in de ronde. Hij seinde met ongeveer 15 wpm dus het nemen was achteroverleunend te doen. Na dit QSO deed PI4ASV opnieuw een oproep waarop Geert PA7ZEE zich inmeldde. Na het uitwisselen van rapporten kwam de tekst; eerst op 18 wpm en toen op 20 wpm. Beide tekstblokken kon Geert voor 90% nemen seinde hij na afloop blij. Vervolgens begreep hij maar niet wat Jaap bedoelde met QRU? Later met het boekje erbij natuurlijk wel hi. Nadat Geert QRT was gegaan meldde Menno PA3CVV zich. De seinsenlheid ging voor Geert tot het onneembare omhoog dus valt er nog wel wat te oefenen.

17 januari 2007 - 2 meter
PA3BFK was de eerste inmelder en was bezig geweest met pluggen aan kabels te maken. Voorts had hij een 23 cm-QSO met Kopenhagen gehad; 588 km met een geleende 26 elements Yagi. De huur wordt later berekend op basis van gemaakte QSO's, mijlen per watt en hoogte van de frequentie en dat gaat dus op deze manier in de papieren lopen. PA3CGG had het wel even gehad met de storingveroorzakende verwarmingsketelfabrikant. Op de 2 m-band viel nauwelijks meer te werken (-40dBm) zodat kennelijk het Agentschap Telecom ingeschakeld moet worden. Wel had hij weer een succesvolle maar lastige reparatie tot een goed einde weten te brengen. PAøFRX had moeite met natte gebouwen, zocht alg en heeft een expeditie 'op plan staan'. Van PA1LOI had de cardioloog geen uitslag gekregen (anderen wel?). Hij zegt zichzelf gedag en hoort PAøFRX met horten en stoten. PA3EOT had zeer genoten van het schaatsen, was bij TLX op bezoek geweest en maakte na het bezoek aan de vakantiebeurs plannen voor een mooie reis naar Noorwegen. Als laatste was daar PE1DHR die last had van parketlegmoeheid. Kortom het was weer een botsing van Meesterbreinen in deze ronde.

14 januari 2007 - 6 meter
Het leek er op dat er condities waren want PAøFRX kwam met een 5/9 signaal binnen bij PI4ASV. Hij was "appelig" geweest en vond PI4ASV "rouwig" klinken. PA3CGG was voornamelijk met spijkers, draad en buis bezig geweest maar ziet het RadioLicht weer gloren. PAøKJB zat soms 10 kHz naast de frequentie maar was verder goed te nemen na het kloppen van de koolmicrofoon. Het station in Stadsdeel Zeeburg, juist PA3BFK, was nog maar 2 maanden achter met het schrijven van QSL-kaarten en beleefde menig goede herinnering daarbij. Voorts was hij bezig geweest om coaxkabel te kort af te knippen. PA1LOI moest op zijn woorden letten want hij werd op zijn mond gekeken, was daarbij tertiair bezig en probeerde bescheiden te zijn. PA3ALG loopt zijn zolder op en af denkt dat hij bromt, wat niet zo is, en is op zoek naar Atmel AT90S2313. Als laatste vanuit Tuindorp Oostzaan kwam PA3BKW in de ronde die na enig schuifwerk zo'n 6 S-punten extra neerzette. Laat die maar schuiven dus.

7 januari 2007 - 6 meter
Omdat de kleinzoons het hele weekend logeerden, was de rondeleider zijn shack kwijt.
Nood-shack bij PI4ASV Slappe Arnold voor 6mOm de ronde toch door te laten gaan was een mast van 12,5 m in de tuin opgezet waarin fier een Slappe Arnold voor 6 meter prijkte. Daarnaast werd in de tuinkamer een provisorisch amateurstation opgezet. De rapporten die PI4ASV kreeg, waren dan ook minder dan gewoonlijk. PA3BFK had aan zijn 2 m beam zitten prutsen en ging op betere coaxkabel uit. Hij had in de kerst- en nieuwjaarsperiode aan drie contesten meegedaan. PE1DHR worstelt met een verkeerd aangekochte antenne en door daar 20 W in te sturen en 8 W uit te stralen verwarmt hij met de rest het heelal. PA1KW kwam binnen met een tikkie ruis maar verder een prima signaal. Hij had zijn oudste zoon en de buurkinderen laten meedoen op Kidsday. PA1LOI zijn RT 3600 moet nog onder handen worden genomen. Daarnaast had hij een Philips scoop 3260E in de verf gerold en besloot met één van zijn vele wijsheden: Als je het hebt, dan heb je het !

5 januari 2007 - 80 meter
Key Na de oproep van PI4ASV meldde Geert PA7ZEE zich in de ronde. Na het uitwisselen van informatie werd tekst geseind op 15- en daarna op 18 wpm. Vervolgens kwam Menno PA3CVV in de ronde. Omdat Geert zijn grootvaderlijke plichten moest vervullen, ging hij QRT en ging vervolgens de seinsnelheid flink omhoog voor de echte telegrafisten.

3 januari 2007 - 2 meter
Nostalgische UN-58 Voor de eerste keer in het nieuwe jaar was PI4ASV met de 2 m ronde in de lucht. Nadat de rondeleider ook alle luisteramateurs de beste wensen, een goede gezondheid en good dx had gewenst, meldde PA3CGG zich als eerste in. Met 2 W in een mobiel sprietje kreeg hij een 5/4 rapport; later met 1 W in een 6 elements Yagi zelfs een 5/9++. Hij was spullen aan het verzamelen voor zijn Amroh tweekringer. PE1DHR had niet veel aan de Hobby gedaan en was na de Feestdagen bezig om zichzelf te hervinden. Wel had hij het plan verschillende projecten op te starten. PA3BFK had leuke verbindingen met dunne signaaltjes in een Duitse 2 m-contest behaald. Ook PE1JAL vanuit Leimuiden tekende de presentielijst en wees de rondeleider op een dB-rekenfout die hij maakte, waarvoor deze erkentelijk was.

< Terug >

Bijgewerkt: 4-03-2018

contact | Copyright © 2008 - PI4ASV | home

XHTML 1.0  &  CSS