Gearchiveerde nieuwsberichten van de PI4ASV-site


Tijdstip 2 meter rondes

Het bestuur heeft, na een aanzet hierover van 1 van de rondeleiders Maurice PD4MVG, besloten de 2 meter ronde een uur te verlaten. De ronde was ooit naar 20:00 verplaatst om jongere leden de kans te geven on in te melden, gezien dit het laatste jaar niet of nauwelijks is gebeurd, vervalt ook de reden voor de tijdsongelijkheid tussen de 2 meter en 6 meter ronde.
Deze tijdswijziging is een proef om te zien of hierdoor meer mensen zich zullen en kunnen inmelden. De tijd van 8 uur valt samen met het journaal en een tijd dat veel amateurs nog even aan de koffie zitten.
We hopen hiermee de ronde wat verder uit te breiden dan de reguliere groep.
Vanaf 8 maart 2017 zijn de 2 rondes van de afdeling dus op:
- elke zondag avond 21:00 51.500mhz, mode F3E
- elke woensdag avond 21:00 145.400mhz, mode F3E
Er word nog nagedacht over een eventuele 4 meter ronde.
Als je zelf ook eens een 2 of 6 meter ronde wil leiden, apparatuur thuis hebt en een antenne met een redelijke positie, laat het even weten. Het is altijd leuk als er meerdere amateurs de ronde leiden en dit ook eventueel van elkaar kunnen overnemen.


Vier activiteiten in 2017

Op de ledenvergadering in januari is besloten om in 2017 een viertal activiteiten te organiseren. Echter, zonder leden geen vereniging en zonder diezelfde leden dus ook geen activiteiten.
Het bestuur vraagt je om bijgevoegde flyer goed te bekijken en ons te laten weten of en op welke wijze je wil mee helpen aan het laten slagen van de vier geplande activiteiten.
We horen graag van je.


De Schenking van PA3FOV in 2015

Schenking PA3FOV

Na een mail van onze webmasterr PA3ALG zijn we in contact gekomen met Jan Bosse, ex PA3FOV.
Jan was jaren zendamateur, crewlid van PI9KLM en lid van de VERON-afdeling Amstelveen. Helaas moest hij stoppen met de hobby.
Zijn HF set met toebehoren heeft hij geschonken aan onze afdeling.
Als afdeling zijn we hier erg blij mee. Dit betekent dat de afdeling nu twee mooie HF sets ter beschikking heeft voor activiteiten binnen de afdeling Amstelveen.
Deze HF set zal o.a. worden ingezet bij het molenweekend en/of de velddagen.
Namens het bestuur is een passende blijk van waardering naar Jan gegaan.
Jan, bedankt voor dit mooie gebaar.


Pim TLXPim Nierincker PAøTLX Silent Key

In 1980 volgde Pim zijn werkgever naar Amstelveen en ging mettertijd wonen in een hoog flatgebouw vanwaar hij tot voor kort actief was op 6m , 4m en UHF.
Menig amatreur zal met afgunst gekeken hebben naar die prachtige antennelokatie in Bankras.

We herinneren ons Pim als hoofdredacteur van CQ-PA, van de technische artikelen en de bouwontwerpen die zowel in CQ-PA, Electron, RAM als onze Amstelstraler verschenen.
Herinnert u zich de 'Jubileumontvanger' in Electron ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de VERON in 1985 en dat in pakketvorm bij het VERON Servicebureau verkrijgbaar was nog? Jawel, ook die kwam van Pim.
Meer over PAøTLX in de konende Amstelsrraler.

8 september 1940 – 5 oktober 2015


Naar OTC siteOld Timers Club

De in 1950 opgerichte OTC is geen vereniging in juridische zin, maar meer een besloten club van radio zendamateurs en hun partners die hun gemeenschappelijke achtergrond en belangstelling in regelmatig contact onderhouden.
Hiertoe wordt ééns per jaar een reünie georganiseerd waarbij de leden elkaar ontmoeten en onder een genoeglijk samenzijn ervaringen kunnen uitwisselen.
Een vast onderdeel is een interessante lezing of presentatie over een onderwerp dat nauw gerelateerd is aan het radio zendamateurisme.

Om lid te worden van de OTC moet een kandidaat door tenminste twee OTC-leden worden voorgedragen en bovendien gedurende 25 jaar of langer in het bezit zijn van een nederlandse "zendvergunning", of de leeftijd van 65 jaar of ouder hebben bereikt en minstens 10 jaar in het bezit zijn van genoemde vergunning.
Voor meer informatie op het OTC logo klikken, of praat eens met een van de OTC-leden binnen de afdeling:
PA3ALG, PE1JAS, PAøJVC, PA7ZEE en PA1KW.


Molenweekend

Molen de ZwaanZoals jullie in de Amstelstraler hebben kunnen lezen, zullen wij als afdeling 02 Amstelveen wederom molen de Zwaan in Ouderkerk aan de Amstel gaan activeren.
En wel op zaterdag 9 en zondag 10 mei 2015.
De call is dit jaar: PB15DeZwaan
QSL kaarten worden of besteld of door ons zelf (bij kleinere oplage) geproduceerd.
Voor deze en andere activiteiten heeft de afdeling vanaf dit weekend de beschikking over een eigen heuse US Army commandopost (radio) tent met gas-verwarming, 4 bij 4 meter met origineel grondzeil en aluminium frame. Ohja en bij de eerste ingebruikname mogelijk nog wat authentiek Iraaks of Afgaans woestijnzand voor de liefhebber HI.
Voor het weekend word de Dixie unit wederom beschikbaar gesteld door bouwbedrijf Jan Meijer en de lokatie en stroom door Eric Jonker (de molenaar van molen de Zwaan) waarvoor dank!
Het programma ziet er alsvolgt uit (tijden bij benadering):

Als je zelf apparatuur en/of antenne’s wilt meenemen, laat het mij even weten. De bedoeling is zowiezo 1 station op HF en 1 op VHF/UHF te laten uitkomen.
Er is niet idioot veel ruimte voor experimenten, maar als we dat kunnen inpassen is er best wel wat mogelijk.
Koffie, thee en een koekje zijn aanwezig voor de iedereen en flesjes water voor de operators. Lunch moet zelf worden meegebracht.
Naast operators en helpers bij de opbouw en het opruimen zoeken we nog naar:
- mogelijk wat vervoer voor apparatuur en uitrusting
- minimaal 2 niet al te grote tafels
- minimaal 4 tot 8 stoelen
Ik hoor graag wie er dat weekend komt helpen en wie ons deze zaken ter beschikking kan stellen voor het weekend.
Natuurlijk ben je altijd welkom voor de gezelligheid en een eyeball QSO.
VY 73 de Andor PA9D
Voorzitter


Amstelstraler Nieuws

Eind 2014 is het idee onstaan om een maandelijks nieuwsbulletin te maken met relevante lokale onderwerpen. Dit in navolging van de maandelijkse uitzendingen van de verenigingszender PI4AA.

De uitzendingen zullen worden gevuld met lokaal, voor radioamateurs interessant nieuws, zoals zendbeperkingen in onze regio, lezingen van de afdeling en aankondigingen van overige activiteiten.
Het idee is om ook reportages van die activiteiten te maken en korte interviews met interessante collega amateurs uit onze afdeling.

Het voornemen is om de maandelijkse uitzendingen te verzorgen op elke eerste woensdag van de maand om 20:00 uur aan het begin van de 2 meter ronde op 145.400 MHz.
Een herhaling van die uitzending zal te horen zijn de zondag erna om 21:00 uur aan het begin van de 6 meter ronde op 51.500 MHz.

Daarna zal de uitzending als mp3 op deze site worden geplaats voor diegene die hem hebben gemist of geen ontvangstmogelijkheid hebben voor een van beide uitzendingen. De aankondiging hiervan vind je hier onder "Actueel nieuws", terwijl er ook een koppeling is naar deze en vorige uitzendingen in de "Amstelstraler"-sectie.

Heb je een idee, een bijdrage, een nieuwsfeit of ga je een special event station opzetten of een tijdje naar het buitenland en ben je daar QRV?
Laat het ons weten, dan vermelden wij dat in onze uitzending, of we komen bij je op bezoek voor een kort interview.

VY 73 de Deborah PF9DC

Het allereerste bulletin van Amstelstraler Nieuws werd zondag 11-01-2015 om 21:00 LT, voorafgaand aan de 6 meter ronde, door Deborah PF9DC en Andor PA9D gelanceerd.
Wie dit gemist heeft kan het alsnog hier beluisteren.


JOTA 2014

JOTA logoDit jaar doen wij als afdeling na lange afwezigheid weer mee aan een JOTA (Jamboree On The AIr) bij scouting Kantankye, Princesselaan 6, in Amstelveen in het weekend van 17 t/m 19 oktober.
Het gaat om een relatief kleinschalige opzet om te zien of we het volgend jaar met meer tijd en betere planning wat grootser kunnen aanpakken.

Het programma is grofweg als volgt:
- vrijdag avond 19:00+ opbouwen radio stations, eventueel helpen met de jongste die kleine soldeer pakketjes gaan bouwen (signaal zoekers en electronische dobbelstenen etc.)
- zaterdag 9:30-12:00 openhuis scouting en activiteiten voornamelijk voor de jongere leden. Nadruk voor ons ligt dan met name op VHF/UHF
- zaterdag 13:00+ met name HF voor de oudere scouts, in de avond vooral gericht op de DX verbindingen volgens het thema "after daylight", eventueel VHF (EME).

Inmiddels is er apparatuur toegezegd voor 2 HF stations en 1 VHF/UHF station.
Er word 1 toren gepionierd van een meter of 10-15 hoog voornamelijk voor de hogere banden en een tweede HF-station.
Het andere HF-station komt in de boom te hangen (de antennes dan natuurlijk hi).

Mocht je tijd en zin hebben om die dagen ons te komen helpen. Dan hoor ik dat graag. Ik roep zeker onze jeugdleden op om hun leeftijdsgenoten in onze geweldige hobby in te weiden.

Voor meer informatie of aanmelden neem contact op met de jeugdcoördinator van de afdeling Andor PA9D (at) veron.nl


Fort UithoornFort van Uithoorn en DARES gefilmd

De bemanning van het Fort bij Uithoorn en DARES oefenden in het inrichten van een veldpost cq demonstratie- opzet tot lering en vermaak voor alle betrokkenen.

De verfilmiing van de gezamelijke inspanning PH6FBU/DARES tijdens de jongste Monumentendag is hier op YouTube te zien.


Vernieuwde Amstelstraler

Nieuw uiterlijk AmstelstralerZoals bekend wordt de Amstelstraler alleen nog als PDF per E-mail verstuurd, respectievelijk op de website beschikbaar gesteld.
Nu er niets meer gedrukt en per post verstuurd hoeft te worden, wordt het voor de nieuwe redactie (Debora PF9DC) weliswaar eenvoudiger, maar haar verhuizing, de nieuwe opzet van ons lijfblad en nog wat andere zaken waren aanleiding om dit jaar slechts 3 Amstelstralers het licht te doen zien.
Volgend jaar worden er weer gewoon vier nummers gegenereerd.

De zomer-editie 2014 van de Amstelstraler, 35e jaargang nummer 2, is inmiddels verzonden. Mocht u hem niet hebben ontvangen dan graag een mail naar de secretaris van de afdeling.


QSL-kaart PA6DEZWAAN

Activering Molen De Zwaan
op 10 en 11 mei 2014

Dr YL’s es dr OM’s,
Graag nodig ik jullie uit om tijdens het Molenweekend deel te nemen aan de activering van Molen De Zwaan aan de Binnenweg 2 te Ouderkerk a/d/ Amstel.
Die deelname kan zijn als operator of als belangstellende bezoeker.
Wij hopen dat er veel jeugdige operators zullen zijn die deze kans aangrijpen om operationele praktijk op te doen. Uiteraard zijn ook volwassen operators welkom.

De voorbereidingen voor de activering zijn in volle gang en verlopen naar wens. Zo heeft het Agentschap Telecom toestemming verleend om tijdens de activering de radioroepnaam PA6DEZWAAN te gebruiken.
De molenaar heeft opnieuw zijn gastvrijheid getoond door toe te staan dat wij op het terrein van de molen het amateurradiostation mogen opbouwen. De vaste adverteerder in de Amstelstraler Bouwbedrijf JMM, verzorgt weer de Pipowagen en een tijdelijk toilet.

Andor PA9D heeft de regie over het HF-gebeuren terwijl Stan PA1EDB hetzelfde doet voor het VHF-station.

Het programma voor het Molenweekend is als volgt.
Zaterdag 10 mei
09.00 begin opbouw antennes voor HF en VHF en installatie van transceivers in de Pipowagen
10.00 eerste QSO’s
21.00 einde eerste dag activering

Zondag 11 mei
09.00 eerste QSO’s
16.00 einde van activering en demontage van antennes

Mochten er vragen zijn dan kun je mij mailen.
Ik hoop jullie te mogen begroeten op 10- en 11 mei a.s.

73 de Geert PA7ZEE


SDR is er nu voor iedereen

De afdeling VERON VRZA Twente biedt een ieder die belangstelling heeft of kennis wil maken met Software Defined Radio de mogelijkheid deel te nemen aan het Zelfbouwproject LIMA SDR.
SDR_1Het Lima SDR zelfbouw project is ontwikkeld door Deutscher Amateur-Radio-Club e. V. Ortsverband Duisburg (L02). Lima-SDR is een zelfbouw project voor iedereen die zich voor Software Defined Radio technologie interesseert. Omdat de Lima SDR ook geschikt is voor degene die geen ervaring hebben met de moderne componenten of geen ervaren zelfbouwers zijn, was dit voor de VERON-VRZA afd. Twente het ideale zelfbouwproject voor geïnteresseerden in Software Defined Radio. Het concept voldeed aan alle eisen die we vooraf gesteld hadden. Zoals prijs kwaliteit, eenvoudig in te regelen en geen bijzondere apparatuur noodzakelijk. Ook de aanwezigheid van een bouwbeschrijving waarin stap voor stap de opbouw is beschreven was voor ons van doorslag gevende aard. Een bijkomend voordeel van deze bouwbeschrijving is dat na iedere stap een test volgt voordat je verder bouwt. Zo wordt voorkomen dat je fouten moet zoeken of erger, dat er iets stuk gaat omdat een voorgaand deel niet goed is.
SDR_2De originele bouwbeschrijving is in het Duits. Een Nederlandse vertaling is gemaakt door de VERON Afd. Woerden.
Binnen de afdeling waren er al zendamateurs die ervaring hadden met de Lima SDR. Het enthousiasme waarmee zij de Lima SDR hebben gebouwd en de opgedane kennis was mede aanleiding dit zelfbouwproject op te starten. Zo maakte Roy PE1ONW met zijn broer PA3TON de eerste verbinding met IS0RHV Rapport 5:5 met 1watt. De conclusie was dan ook dat de Lima SDR zich kan meten met het hoogste segment analoog.
Bij voldoende deelnemers is de VERON-VRZA afdeling Twente bereid een zelfbouwkit samen te stellen en ook voor een bepaalde tijd technische ondersteuning te  leveren. U kunt zich hiervoor opgeven door een mail te sturen aan  limasdr@verontwente.nl  

De kit bestaat uit:

Een prijs indicatie voor de Lima SDR kit is voor RX + TX € 220,00 en alleen voor het RX deel € 150,00. U ontvangt dan te zijner tijd een mail of er voldoende belangstelling is. Bij onvoldoende belangstelling ontvangt u van ons een besteladvies. Bij voldoende belangstelling ontvangt u de juiste prijs (deze is afhankelijk van het aantal deelnemers). U kunt dan het geld overmaken en bij ontvangst van het geld wordt uw deelname bevestigd.

Het Lima SDR project van de afdeling VERON VRZA is nu definitief van start gegaan ondanks dat het feit  dat het nog wel even zal duren voor dat het SDR LIMA project in  Electron zal worden gepubliceerd. Kijk maar eens op de web site van de afdeling Twente.


PA3FBFPA3FBF Silent Key

Op zondag 15 september 2013 overleed ons geliefde lid, redactrice en CW-mentor Monika Pouw-Arnold PA3FBF, bij velen bekend als "Mientje CW".
Nog maar drie weken daarvoor ontvingen wij de door haar samengestelde Amstelstraler. Helaas haar laatste.
Er is gelegenheid tot afscheid nemen in het Uitvaartcentrum de Venen, Energieweg 136 te Mijdrecht, op donderdag 19 september van 19.00 tot 19.30 uur.
De crematieplechtigheid wordt gehouden op vrijdag 20 september om 14.30 uur in Aula 1 van crematorium Daelwijck, Floridadreef 7 te Utrecht.
Wij wensen haar familie veel sterkte.


PAøKJB Silent Key

PA0KJBOns bereikte het droevige bericht dat op 18 april 2013 in zijn woonplaats Uithoorn op 95-jarige leeftijd is overleden:
Karst Johannes Breman
PAøKJB

Karst was tot voor kort een trouwe bezoeker van de verenigingsavonden en nam als fervent CW-er aan vele evenementen deel. Jaren vertegenwoordigde hij als (mede)afgevaardigde onze afdeling op de jaarlijkse vergadering van de Veron Verenigingsraad.

Gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren op dinsdag 23 april van 13.30 tot 13.50 uur in Uitvaartcentrum Finnema, Zwarteweg 108 te Aalsmeer. Aansluitend zal om 14.00 uur de afscheidsplechtigheid gehouden worden in de aula van de Gemeentelijke begraafplaats aan de Noorddammerweg te Uithoorn, waarna om circa 14.45 uur de teraardebestelling zal plaatsvinden.


Seizoensopening 2013 bij de Stelling van Amsterdam

Actie in het FortVeel forten van het UNESCO Werelderfgoed Stelling van Amsterdam openen in het voorjaar weer hun poorten voor publiek.

Dit moment wordt gemarkeerd met een speciale Seizoensopening op Tweede Paasdag, 1 april 2013.

Deze dag staat in het teken van communicatie met radioverbindingen, morsecodes en spionnen, geheime boodschappen, postduiven en telegrafie. Communicatie was op de forten van de Stelling van Amsterdam van levensbelang om te kunnen functioneren bij aanval of verdediging.

Tijdens de seizoensopening kunt u op Fort bij Edam, Fort aan den Ham, Fort bij Veldhuis (PA6ARG), Fort bij Aalsmeer (PI4C) en Fort bij Uithoorn (PH6FBU) met originele radiocollecties verbindingen maken met andere forten, maar ook met het buitenland.
Een activiteit voor jong en oud! Naast rondleidingen zijn er meer activiteiten op de forten.

Leden van VERON afdeling Amstelveen gaan Fort bij Uithoorn weer in de lucht brengen vanuit de voormalige telegrafistenkamer uit 1911, en wel op 1 april van 11:00 tot 17:00 uur.


Amateurs in het Antenneregister

Zendamateurs zijn sinds anderhalf jaar, net als veel vergunninghouders met antennes, verplicht om de locatie(s) van hun antenne-installatie(s) in het Antenneregister aan te geven, ook degenen met alleen een ontvangstantenne. Hier het laatste nieuws van Agentschap Telecom (PDF).


De Nationale Molendagen 2011

Molen de ZwaanOp 14 en 15 mei zal Molen De Zwaan in Ouderkerk a/d Amstel worden geactiveerd.

Leden van de VERON afdeling 02 Amstelveen zijn op zaterdag 14 mei vanaf 10:00 lokale tijd QRV onder de roepnaam PA6DEZWAAN.

Er wordt gewerkt op de HF-banden van 80 m t/m 10 m.
Daarnaast zal ook een 2 m-station worden ingericht.
Zondag rond 15:00 lokale tijd zullen de stations QRT gaan.

Eventuele vragen of opmerkingen naar Geert Paulides PA7ZEE: pa7zee@veron.nl
Meer over het Nationale Windmolen Weekend op: http://www.pd6mill.com/


Zeesleepboot Holland

Alles over de zeesleepboot HOLLANDVan 7 t/m 12 mei 2011 probeert Ron Havelaar PA3RON vanuit de wateren rond Schotland actief te zijn op de zeesleepboot Holland en wel vanuit de originele hut van de marconist op dit schip.
Frequentie: 3650 kHz of 7080 kHz.

Klik op de foto voor meer informatie over deze in 1951 gebouwde bergingsjager.


De reguliere maandag-bijeenkomst verplaatst

Op de afdelings-jaarvergadering van 10 januari j.l. is besloten om met ingang van maart de reguliere bijeenkomst op de 2e maandag van de maand te verplaatsen naar de 2e dinsdag van de maand.


Presentatie als PDF beschikbaar

De PowerPoint prensentatie over de PIC Microcontrollers van donderdag 25 november 2010, is als PDF beschikbaar. Hiermee heeft de 'Zelfbouw'-rubriek onder het hoofdstuk 'Techniek' er een onderdeel bij: Over Microcontrollers.


Radiobeurs in Apeldoorn

De VRZA-afdeling Apeldoorn organiseert haar 15e radiobeurs op 22 januari 2011.
Nadere bijzonderheden op hun webssite onder het tabblad Raiobeurs Apeldoorn.


Hallo allemaal

Sinterklaas is weer in het land.
En de laatste Amsterstraler van dit jaar zit weer in de email mand.
Het gehele jaar door vol met leuke ideeën en verhalen.
Als hij er een maand niet is, dat is pas balen!
Gelukkig word iedere keer weer een blad gemaakt
Ook als het vriest dat het kraakt.
SintWe kijken weer uit naar een mooi nieuw jaar
Mijn bout staat al warm gestookt klaar.
Laat de leuke ideeën en ontwerpen maar komen
Soms een verre verbinding daar blijk ik van dromen.
De antenne staat netjes geregistreerd in het bestand,
Met dat korte draadje komen we door het hele land.
Zijn Sint en Piet actief op de band
Komt het vast weer in Amstel"krant".
Langzaam maar zeker nadert de Kerst
Wie o Wie komt er het verst?
Met kleine vermogens en thuisbouw zaken
Gaan we in 2011 weer veel verbindingen maken.
Heel veel pret en gezondheid in het nieuwe jaar
Zo dat was het weer, ik ben klaar.

Charles PD1C


SOTAPA7ZEE en EC8AFM gaan klimmen

Geert, PA7ZEE en Modesto, EC8AFM gaan een summit activeren op EA8, Gran Canaria.
Het is de Pico de Las Nieves op 1949m, SOTA nr. EA8/GC-001.
Op de foto is de Pico de Las Nieves aan de linkerkant op de achtergrond te zien. Er wordt gewerkt in de 20 m-band op 14,061 MHz in CW en op 14,250 MHz in SSB; natuurlijk +/- QRM. De QTH noodzaakt tot het werken in QRP maar dat is met SOTA-stations meestal het geval.

Pico de Las Nieves

Laatste nieuws:
Het weer is hier heerlijk; iedere dag rond de 25c en zon.
Vrijdag 26 november, overmorgen dus, gaan we naar de top van de Pico de Las Nieve. Hoewel het weer hier in Arguineguin prachtig is, kan het regenen in de bergen dus helemaal zeker is de activering niet.
We proberen QRV te zijn vanaf 11:00 t/m 16:00 UTC.
De top is bijna helemaal per auto bereikbaar dus we hoeven maar een klein stukje te klimmen. Op de echte top is een militair communicatiecentrum waar we natuurlijk geen toegang hebben. We gaan aan de noordzijde van de berg zitten binnen de 25 m-limiet. Dan zouden verbindingen met Europa moeten kunnen lukken. Modesto werkt onder EC8AFM/p met zijn TS2000 op een dikke accu en ik afwisselend met de KX1 en de FT-817 en ook met de TS2000 onder EA8/PA7ZEE/p; wat je noemt een mondvol.
We hopen jullie te werken en 10 SOTA-punten te bezorgen.
73 de Modesto EC8AFM en Geert PA7ZEE


2e Prijs2e Prijs voor PI65ASV

Ook de (waarnemend) secretaris Ben, PB2BN, bezocht op 18 september de HF-dag in Apeldoorn. Tijdens dit evenement mocht hij het certificaat van de 2e prijs die de velddag-crew in juni wist te veroveren in ontvangst mocht nemen.
Dank aan de deelnemers om de velddag ook op dit punt te laten slagen!


Antenne voor de kleine tuin

Te weinig ruimte voor een HF antenne?
Kijk dan eens onder Techniek/Antennes hoe Markus PE1HOY in Uithoorn daar een oplossing voor heeft gevonden. Mogelijk brengt het u op ideeën.


Jaap PAøIFPAøIF Silent Key

Ons bereikte het droevige bericht dat in de nacht van 21 op 22 januari 2010 is overleden:
Jaap Kroon
PAøIF

Jaap was een van de oprichters van VERON Amstelveen en zou dit jaar 89 jaar zijn geworden. De crematieplechtigheid vindt plaats op woensdag 27 jan om 12:30 uur
in Enschede op het crematorium Usselo, ingang West.

Reeds in 1939 gelicencieerd is hij meer dan zeventig jaar als radio zendamateur actief geweest. Nu Silent Key zullen velen van ons één of meer QSO's met hem hebben gemaakt en zijn stem of prachtige CW-handschrift herinneren.
Als oud-lid van de afdeling Amstelveen willen wij hem graag gedenken voor zijn vele verdiensten die hij als medeoprichter in 1975, als bestuurslid en CW-cursusgever voor ons heeft gehad. Tevens was hij een graag geziene deelnemer aan de jaarlijkse velddagen waar hij ons liet genieten van zijn CW-vaardigheden die hij ook demonstreerde in de wekelijkse CW-ronde op 80 meter.
In 2006 werd hem de Gouden Speld van de VERON uitgereikt voor zijn vele aktiviteiten voor de VERON in het algemeen en in het bijzonder 'zijn' afdeling Amstelveen.
Hij was een goed luisteraar en een aimabel mens die ons vaak wijze raad kon geven in moeilijke momenten. Helaas is hij ons plotseling ontvallen maar hij zal blijven voortleven in onze herinnering.


Waardering

Zo nu en dan blijkt uit een reactie dat de inspanningen van bestuur, redactie en webmaster toch wel op prijs worden gesteld ...

Wat ben ik weer blij
de email binnen met de Amstelstraler er bij!
Lezen doe ik het met veel plezier
ook al is hij niet van papier.
In deze donkere dagen
weet je met zo'n blad wat je aan de Sint kan vragen.
Materiaal voor de hobby minimaal
maar voor dat ik helemaal afdwaal:
Heel veel dank voor het afgelopen jaar.
De Amstelstraler is meer waard dan een zilverbaar.

Hartelijke groet van een spontaan rijmende ontvanger!
Charles PD1CL


Een First voor PE1DHR en PA3CGG
op 2 meter (5 juli 2009)
vanuit Bert’s nieuwe woonplaats: Oosterhout - NB

Experimentele Antenne van PE1DHROnder verre van ideale omstandigheden (wat mijn antenneopstelling betreft) hebben we gisteravond een vlekkeloze verbinding tot stand gebracht op 145.400 FM. Signaalsterkte was S3-4 en de ontvangst was bij 25 W onderhevig aan QSB maar bij 50 W ging het bijna ruisvrij.

Mijn  antenne is een 2 x 5 elements kruisyagi van onbekende herkomst.
De antenne staat op het dak van mijn garage tussen de muren op 4 meter hoogte en straalt tegen de daken van de huizen aan de andere kant van de straat.
De polarisatie was vertikaal.

Dit resultaat geeft goed hoop op verdere verbetering als het zaakje op de schoorsteen zit en ik tot in de verste verten geen obstakels meer heb.
Ik denk niet dat Amstelveen tot de mogelijkheden behoort maar je weet het maar nooit.

Groeten, Bert - PE1DHR


PA0GEPAøGE Silent Key

Ons bereikte het droevige bericht dat op maandag 2 maart 2009 is overleden:

Jan de Vries
PAøGE

Jan was een van de oprichters van VERON Amstelveen en is 74 jaar geworden.
Naar zijn wens heeft de crematie in besloten kring plaatsgevonden.

 

 


Nieuwe QSL-manager voor Rø2

Per 2 februari 2009 is Theo Scheltes, PA1TO, door de DQB-commissie aangesteld als Regionale QSL-manager (RQM) voor regio ø2.
Op de eerstvolgende clubavond draagt PA3ALG de koffer over aan PA1TO en dient u vanaf dat moment voor alle QSL-aangelegenheden bij Theo aan te kloppen.


2m-Ronde naar 20.00 uur

Het bestuur heeft besloten om het tijdstip waarop de tweemeterronde op woensdagavond aanvangt te vervroegen van 21.00 naar 20.00 uur.
De reden hiervoor is dat onder de inmelders en luisteramateurs verschillende jeugdigen tussen de 10 en 13 jaar zijn. Die amateurs moeten op tijd, dus veelal vóór 21.30, gaan slapen.
Ingangsdatum: woensdag 5 november 2008.


De Nieuwe Website www.pi4asv.nl

A02-websiteHet was even 'aanpoten' maar in ieder geval is de klus binnen een maand geklaard. Nog een enkele inactieve link naar een 'gereserveerde' pagina waar nog inhoud voor moet worden gegenereerd, maar we kunnen stellen dat per vandaag, 28 juni 2008, de 'under construction'-status tot het verleden behoort.

Hoe actueel en informatief deze site zal zijn (en blijven), wordt mede bepaald door hetgeen u aanlevert.
Zonder uw input blijft het een eenmansaangelegenheid en dat kan nooit de bedoeling zijn, toch?
De oude Aø2-site houden we vooralsnog toegankelijk, maar wordt niet langer bijgewerkt noch onderhouden.
Reacties en/of commentaar richten aan de webmaster PA3ALG


De nieuwe partytentDonatie Partytent

Monika PA3FBF draagt onze vereniging wel een bijzonder warm hart toe.
Dankzij haar gulle donatie hebben we vanaf nu de beschikking over en prachtige grote partytent!
De afgelopen velddagen hebben we daar al dankbaar gebruik van kunnen maken.
Namens alle leden veel dank!

 


Nieuwe website voor Aø2

Uw webmaster had het voornemen om rond de jaarwisseling een vernieuwde site voor de afdeling te activeren.
Voornamelijk omdat het onderhoud van de in 2003 haastig en met beperkte kennis opgezette site nogal problematisch is, maar ook omdat na vijf jaar een opfrisbeurt zeker geen kwaad kan.

De plotselinge vernieuwing van de VERON website en de daarmee gepaard gaande 'ontkoppeling' van geïntegreerde zaken op haar oude site, die nu als Website voor Experimenteel Radio Onderzoek (WERON) door het leven gaat, heeft het proces versneld.
Met de 'ziel' van de site gereed en omdat het onderhouden van twee sites niet alleen tijdverslindend maar ook zinloos is, wordt deze nieuwe PI4ASV-site 'under construction' per 31 mei 2008 vroegtijdig vrijgegeven.

Het navigeren op deze site is anders dan u gewend was, maar een surfende radio-amateur zal daar weinig moeite mee hebben.
Via deze kolom houden we u op de hoogte van de voortgang van de migratie. Onderwijl kunt u via bovenstaande link naar de oude pagina's voor de nog onverwerkte zaken.
Reacties en/of commentaar richten aan de webmaster PA3ALG


Nieuwe mogelijkheid om de CW-kunst te beoefenen

Monika PA3FBFOns afdelingslid Monika PA3FBF wil iedereen bijstaan om de CW-vaardigheid te verbeteren. Zij is daartoe elke dinsdagavond vanaf 2100 lt QRV in de 2 m-band. Dus ook zendamateurs met een N-registratie kunnen hieraan deelnemen.
Oproep op 144,050 MHz en dan vervolgens QSY naar 144,070 MHz. Monika komt terug met dezelfde snelheid waarmee wordt geseind, dus ook op 5 wpm.
Geert PA7ZEE was een van de eersten en heeft, met het zweet op zijn voorhoofd, voor hem lange doorgangen geseind. Dat is heel wat anders dan een standaard QSO, maar je leert er veel van.

Helaas is door het overlijden van Monika op 15 september 2013 een einde gekomen aan deze mogelijkheid.
Misschien dat in de toekomst iemand anders deze activiteit van haar voortzet.


Ham Radio Deluxe als logo voor Thema 2008VERON Amstelveen gaat Digitaal

Dit digitaal gaan van onze afdeling is op de jongste HH-vergadering meteen maar tot Thema voor 2008 verheven.
In een aantal sessies (m.n. op de technische avonden) zal nader worden ingegaan op de rol en mogelijkheden die de PC kan spelen in het leven van de zend- en luisteramateur anno 2008.

Hierbij wordt in theorie en praktijk aandacht besteed aan: De techniek van het (de)coderen van digitale signalen.
De techniek van het besturen van radio(zend)apparatuur d.m.v. software.
Praktische voorbereiding op het integreren van dit laatste.
De mogelijkheid tot het zelf vervaardigen van een digitale interface.
Praktijksessies waarin dieper op het gebruik van diverse software wordt ingegaan. Wij zien u graag op donderdag 24 april a.s. om, middels de voordracht van Lex PE1CVJ, nader geïnformeerd te over het waarom, hoe en wat van dit initiatief. Ook de 'digitaal actieve' leden kunnen een bijdrage leveren in de kennisoverdracht op dit gebied.
Let ook op de agenda onder 'Bijeenkomsten' voor mogelijke aanvullende informatie. Binnenkort treft u in de hoofdindex bovenstaand logo aan, waarlangs u toegang krijgt tot alles wat betrekking heeft op Thema 2008 alsmede aanvullende relevante informatie.


HOERA !

Samuel in de bloemetjes gezetVlag uit Op 16 april 2008 ging in Aalsmeer de vlag in top. Gezien de begeleidende hoofdtelefoon kon het niet anders of het moest met Samuel, een van onze jeugdleden, te maken hebben.
En inderdaad, Samuel slaagde die dag voor het Novice-examen en werd daarvoor door zijn ouders in de bloemetjes gezet. Ook ons andere jeugdlid Carl-David legde die dag met goed gevolg het examen af. Maar daar bleef het niet bij, ook de overige zes examenkandidaten uit het 'Opleidingsinstituut PA7ZEE' gingen voldaan huiswaarts. Hierdoor ligt het percentage geslaagden nog steeds op 100 !
De sleutel tot dit succes? Vraag dat maar eens aan Geert. Prachtig om er weer 8 door onze afdeling opgeleide radiozendamateurs bij te hebben, t.w.: Samuel Hoogerwerf, Carl Scharnhorst, Frank Nijs, Nico Kuijper, Jan Zwart, Coos Keijser, Peter Elmers en Maurice Hunen.
Namens VERON Amstelveen: Van harte gefeliciteerd! Vanavond, 19 april zien we Samuel als PD1SAM in het Jeugdjournaal om 18:45 op Ned. 3
Lees ook het betreffende artikel 'Praten over de Radio' op de website van het Jeugdjournaal, of bekijk daar de video indien u de uitzending gemist heeft.


Heeft u ons kunnen vinden?

Mooi. Ik heb er een halve dag over gedaan, en nog langer om toegang te krijgen tot de Aø2-pagina's teneinde de benodigde updates uit te voeren.

Het Hoofdbestuur heeft gemeend om na een aantal jaren de website een nieuw gezicht te geven.
Waarvan acte.

Aldus lezen wij op de "vernieuwde" site van de VERON.
Alleen jammer dat dit zonder enig overleg met afdelingen die hun pagina's bij de VERON hebben ondergebracht, en ogenschijnlijk ook zonder de functionerende webmaster te raadplegen, tot stand is gekomen.
Jammer, omdat daarmee een site, waar de W3C richtlijnen en correct HTML taalgebruik hoog in het vaandel stonden en met een schat aan informatie, als donderslag bij heldere hemel vervangen wordt door een site "under construction" waarvan tot nu toe geen enkele pagina heelhuids door de W3C-validatie komt.
Jammer, dat de integratie van de afdelingssite met de moedersite op deze wijze teniet wordt gedaan .

U begrijpt dat uw webmaster geen enkele verantwoording draagt voor niet functionerende links, het ontbreken van afbeeldingen en andere onvolkomenheden, al zal hij de komende dagen zijn best doen om e.e.a. aan te passen.
PA3ALG


Wist u ...

... dat het opgeven van het afdelingsnummer in het PACC-log alleen maar bedoeld is voor het afdelingsklassement binnen de PACC-contest? Alleen uw PACC-log insturen is dus niet voldoende om de QSO's mee te laten tellen voor de 2008 Afdelingscompetitie. Heeft u uw QSO's nog niet opgegeven, dan kan dat nog steeds.

... dat Bert PE1DHR druk is met UHF-repeater Versie 3? Zijn vorderingen zijn te volgen onder het repeater-hoofdstuk bij 'Techniek' (Ombouw van de RS9044).


De CW-man Bert, thans PE1DHRNostalgie

Volgens Bert, PE1DHR, is hij alle morsevaardigheden kwijt.

We hebben toch onze twijfels, nadat Bert met een oude polaroidfoto uit zijn militaire diensttijd op de proppen kwam van de klas waar seinen en opnemen werd geleerd.
En op die manier gedrild vergeet je het toch nooit meer?

Klik op de foto voor een grotere afbeelding en zie hoe weinig Bert veranderd is in al die jaren. Nou ja, met uitzondering van de dakbedekking dan ...


Radiozendelingen op de Zelfbouwtentoonstelling in Apeldoorn

Temidden van de vele interessante radiotechnische ontwerpen van leden die er plezier in hebben zelf iets te ontwerpen, troffen we ook de promotors aan van het BTTF-programma, bij vele al bekend van de diverse lezingen in het land. Geert Paulides, PA7ZEE, toonde weer een compleet assortiment van ludieke ontvangertjes en oefenmateriaal voor de jeugdopleiding. Dat niet alles persé hoeft te worden gemonteerd op een gevouwen stuk aluminium is te zien op de foto van een ingenieuze goed werkende zendontvanger, een in een sigarenkistje ondergebracht goed werkend toestel waarmee al menige verbinding is gemaakt. Een opvallend detail is wel, dat Geert zelf geen sigaren rookt

De sigarenkist TRXA02-jeugdleden actief in de stand van Geert

Een paar stands verder stond PA3HDY Piet van Schagen, ook al geen onbekende, die voor de aardigheid de Synchrodyne uit 1947 weer eens in elkaar had gezet. Een wonderlijke detectiemethode met een Cowan-modulator (enigszins te vergelijken met een ringmodulator), Een op eenvoudig wijze minuscuul gebouwd apparaat met slechts één ECC82, wat vroege herinneringen opriep bij veelal oud-abonnees van het tijdschrift Radio Electronica. De belangstelling daarvoor was zo groot dat een der aanwezigen ter plaatse het schema natekende, terwijl even verder op de stand de schema’s en beschrijving voor het meenemen lagen. Op de foto is te zien dat niet alleen het schema werd nagetekend maar ook doorlopend zaken werden gefotografeerd. Het was overigens een heel gezellige dag mede door de perfecte organisatie.

Piet's Synchrodyne Effe natekenen ...

Ook Bert PE1DHR leverde enkele plaatjes met kanttekeningen:

Overzichtsfoto van de hal Wie bent u eigenlijk?

Foto van de hal waarop goed zichtbaar hoe druk het er om ca. 10.00 uur al was.
Later was er helemaal geen doorkomen meer aan.
Bij de stand van Gyula (L) en Piet waarvan de laatste na 5 jaar nog steeds vraagt als ik hem gedag zeg: " Wie bent U eigenlijk?"

De kraam van Henk Askes PA7ZEE en de jeugdleden Samuel en Carl

Mijn favoriete kraam, de stand van Henk Askes, en PA7ZEE met kleinzoon Samuel (L) en Carl (R), jeugdleden.

Knutsels in pepermuntdoosjes ... ... en knutsels in visblikjes

Enkele voorbeelden van wat Geert zoal gebrouwen heeft.

PB2BN met spoel voor Bert Bij de spoel behorend rijm.

Ben had zichzelf een geintje beloofd nadat hij, na jaren zeuren van mijn kant en een faliekante mislukking om het zelf te doen, eindelijk een spoel voor me gemaakt had. Erg leuk idee, dank dank. Vooral leuk dat het op rijm was gezet.


Karel EijkmanschoolTechnieklessen op de Karel Eijkmanschool te Amstelveen

"Ik wist niet dat techniek zo leuk was!"

De komende jaren moet de basisschool techniek in het lespakket opnemen.
De voorzitter bedacht dat dit een uitstekende gelegenheid is om onze prachtige Hobby uit te dragen. Onder Opleiding-Scholen meer over deze geslaagde proef.


PA0BOGPAøBOG Silent Key


Wij wisten dat Kees ernstig ziek was, maar toch kwam het nieuws van zijn overlijden
op 13 december 2006 als een schok.


De plechtigheid voorafgaand aan de crematie vond plaats op
maandag 18 december om 12.00 uur in Crematorium Bouwens
Noorddammerlaan 40, Uithoorn.


Op zeeSailing ORION

In Amstelstraler no. 2 van 2005 (Een terugblik op een cursus) was te lezen dat het radioamateurechtpaar Pieter en Arjanne, samen met hun QRPietertjes Hedwig (3) en Leendert (6), een wereldreis zouden gaan maken in hun zeiljacht ORION. Op hun goed verzorgde website: Sailing ORION leest u meer over dit jaren durende zeilavontuur.

Bijgewerkt: 5-03-2018

contact | Copyright © 2008 - PI4ASV | home

XHTML 1.0  &  CSS